Projekat podrške istraživanju, inovacijama, transferu tehnologije u Srbiji

 „Projekat podrške istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije u Srbiji” ima za cilj da podstakne saradnju između javnog naučno-istraživačkog sektora i privatnog sektora u svrhu komercijalizacije naučnih istraživanja i unapređenja transfera tehnologije i učvrstiti okvir za povećanje efikasnosti budućih investicija u istraživanje i inovacije u Srbiji.

Projekat se finansira iz Pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) za 2013. godinu ukupne vrednosti od 2,5 miliona evra i realizuje u periodu od februara 2015. godine do februara 2019. godine.

Projekat se sastoji iz tri komponente:

  • Komponenta 1: Uspostavljanje centralne Kancelarije za transfer tehnologije u okviru Fonda za inovacionu delatnost;
  • Komponenta 2: Tehnička pomoć Fondu za inovacionu delatnost za dizajniranje Programa saradnje nauke i privrede sa relevantnim pokazateljima za praćenje i nezavisnom godišnjom evaluacijom implementacije Programa koju sprovodi Svetska banka;
  • Komponenta 3: Izrada strategije razvoja naučnoistraživačkog i inovacionog sektora, infrastrukturnog plana razvoja naučnoistraživačkog sektora i odgovarajućeg akcionog plana. Ovu komponentu sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uz tehničku pomoć Svetske banke.