TRAKEN TECH: Inovativno rešenje za unapređenje pametne električne mreže


22.08.2023

Platforma za upravljanje energetskim kapacitetima i podacima za pametne električne mreže najnovije generacije

Potreba za obnovljivim izvorima energije i talas promena u elektroenergetskom sektoru, kojim dominiraju pametne mreže, zahteva da se poveća pouzdanost i sigurnost napajanja, unapredi efikasnost celog veoma kompleksnog sistema i omogući korišćenje novih tehnologija.

U cilju unapređenja, beogradski startap TRAKEN TECH okupio je tim stručnjaka koji razvija inovatino rešenje za praćenje, upravljanje i eksploataciju podataka za pametne električne mreže. Njihov novi sistem obezbeđuje distributivni račun za upravljanje zapisima o merenju, praćenje fizičkih objekata i prenos vrednosti bez treće strane ili ručnog korišćenja.

„Uz finansijsku podršku Evropske unije, kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost, razvili smo Traken platformu za upravljanje energetskim kapacitetima i podacima za pametne električne mreže najnovije generacije. Traken platforma koristi Blockchain tehnologiju za kreiranje jedinstvenih identiteta pametnih brojila i verifikovanih i sigurnih, a opet transparentnih podataka o merenjima”, istakao je Strahinja Vukoičić, izvršni direktor preduzeća TRAKEN TECH.

Tehnologija budućnosti

TRAKEN sistem strukturira i skladišti metapodatke i obezbeđuje pristup zapisima o merenju tako što stvara protokol za kreiranje standardizovanog pasoša za svako pametno brojilo. Na ovaj način se obezbeđuje da svi neophodni podaci budu istovremeno dovoljno transparentni, ali i da štite privatne informacije vlasnika pametnih brojila. Krajnji cilj je da se proces upravljanja učini maksimalno jednostavnim za svakog korisnika.

Trenutna platforma koristi funkcionalni API, mobilnu aplikaciju za potrošače, aplikaciju za dobavljače električne energije i operativni Blockchain modul.

”Podrška Fonda za nas je došla u pravom trenutku jer nam je omogućila da angažujemo dodatne inženjerske resurse, kao i eksterne konsultante, koji su nam pomogli da poboljšamo našu infrastrukturu, kao i da formalizujemo pravni okvir naših rešenja”, naglasio je Vukoičić.

Tim za pametnije pametne mreže

Pametne elektroenergetske mreže olakšavaju korišćenje energije, efikasne su i omogućavaju bolju evidenciju o potrošnji struje. Dodatno, integracija energije iz obnovljivih izvora energije u elektroenergetsku mrežu, stvara potrebu da se razvijaju novi softverski proizvodi i usluge. Danas su elektroenergetske mreže ”pametnije” i iziskuju jednako napredne upravljačke sisteme.

TRAKEN tim motivisan je da svoja znanja iz novih tehnologija iskoristi za redefinisanje postojećih protokola fleksibilnim i jednostavnim uključivanjem vlasnika obnovljivih izvora energije u postojeće sisteme.

”Nas inspiriše tehnologija i ono što možemo da učimo iz tehnologije. Naš cilj je da vlasnicima obnovljivih izvora energije unapredimo korisničko iskustvo i da im, pomoću Blockchain tehnologije, damo nove mogućnosti učestvovanja u tržištu obnovljivih izvora energije”, zaključio je Pavle Batuta, tehnički direktor preduzeća TRAKEN TECH.

 

              

 

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja,  Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i 5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede, finansiranih u okviru ovog Ugovora o Direktnom grantu iznosi 18 miliona evra.

Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/