Poseta visoke delegacije Evropskog parlamenta


03.12.2019

U okviru zvanične posete Srbiji, visoka delegacija Evropskog parlamenta sa predsednikom grupe Evropske narodne partije Manfredom Veberom na čelu, posetila je danas Fond za inovacionu delatnost i Naučno-tehnološki park „Beograd”.

Uz gospodina Vebera prisustvovali su i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović i menadžer programa u Delegaciji EU u Srbiji, Dejan Šuvakov.

Goste su u ime domaćina dočekali v.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović Grković i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Danilovć Grković je evropskim parlamentarcima predstavila razvojni put i rezlutate prvog naučno-tehnološkog parka u Srbiji, u kome se razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija, radno je angažovano više od 700 inženjera, a kompanije članice su u protekoloj godini prihodovale više od 20 miliona evra.

Ivan Rakonjac je upoznao goste sa rezultatima i programima Fonda za inovacionu delatnost, ističući važnost podrške EU za unapređenje istraživačkog sektora i inovacija u Srbiji.

Delegacija je imala priliku da obiđe dva preduzeća koji su korisnici sredstava Fonda za inovacionu delatnost u NTP „Beograd“, PirateArt i Phytonet, a o uspesima inovativnih projekata u okviru Programa saradnje nauke i privrede govorile su Dr Marija Mitrović Dankulov, Inovacioni centar Instituta za fiziku u Beogradu za projekat Teslagram i Katarina Veljović, Institut za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo za projekat Development of Technological Processes for Production of Innovative Probiotic Products for Prevention and Treatment of Intestinal Infections in Animals.

"Evropska unija snažno podržava ovaj Fond kako bi isplatio donacije istraživačima, inženjerima i inovatorima za razvoj i tržište njihovih ideja. Takav pristup gradi most između nauke i privatnog sektora. Impresioniran sam onim što mi je predstavljeno. Mnogo toga što se ovde razvija može biti korisno ne samo Srbiji već sada i Evropskoj uniji, što se i dešava", izjavio je Manfred Veber, predsednik grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu .