OROOK: REGRUTOVANjE PROFESIONALACA U SEKTORU GRAĐEVINE


22.08.2023

Digitalizacija građevinske industrije

Fond za inovacionu delatnost prepoznao je potencijal i važnost digitalizacije u građevinskoj industriji i podržao rešenje preduzeća OROOK koje je usmereno na ovaj sektor. EU bespovratna sredstva u okviru Programa ranog razvoja obezbeđena su za razvoj specijalizovane online platforme za zapošljavanje u građevinskoj industriji, koja ima za cilj unapređenje efikasnosti regrutacije i rešavanje problema nedostatka informacija o realnom stanju ponude i potražnje poslova u ovoj oblasti.

Ovo inovativno rešenje donosi značajne benefite, kroz eliminaciju čak 80% troškova regrutovanja i skraćenje trajanja procesa za više od 90%. Kroz interaktivno rangiranje, platforma omogućava kompanijama da brže angažuju arhitekte, inženjere građevine, mašinstva, elektrotehnike i druge stručnjake, dok profesionalcima iz ovih oblasti pruža mogućnost da se brže orijentišu zahvaljujući uvek ažurnim informacijama na tržištu.

OROOK platforma predstavlja most između kompanija i visokokvalifikovanih stručnjaka iz građevinskog sektora, olakšavajući ostvarivanje kratkoročne, projektne saradnje ili zapošljavanja. "Mi smo dugo prisutni u građevinskoj industriji i bili smo svesni problema i potrebe da se uvedu rešenja za digitalizaciju. Bilo je neophodno da se određene „kockice“ slože kako bismo došli do ovakvog proizvoda i rešenja", ističe dr Miljan Mikić, osnivač firme OROOK.

Jedna od ključnih „kockica“ u ovom procesu bila je podrška Fonda, koji je ne samo obezbedio deo bespovratnih sredstava za razvoj ove jedinstvene platforme, već je imao višestruki uticaj na njen uspeh.

Transformativno iskustvo

Saradnja sa Fondom bila je prekretnica za OROOK, jer su iz neuspešnog prvog pokušaja za dobijanje sredstava Fonda izvukli mnogo korisnih lekcija. Još važnije, sve preporuke i povratne informacije dobijene tokom selekcije su pažljivo analizirane i primenjene u drugom krugu prijavljivanja, što je rezultiralo njihovim pozicioniranju među korisnicima sredstava Fonda. Precizan i detaljan feedback stručnjaka Ekperske komisije Fonda im je pomogao ne samo da zadovolje kriterijume konkursa, već i da značajno unaprede svoj proizvod.

Zahvaljujući podršci Fonda, OROOK tim je osmislio nove procedure koje su im omogućile kvalitetno upravljanje aktivnostima, a ušteđeno vreme su preusmerili na dalji razvoj što boljeg rešenja. Pored toga, obuka koju je organizovao Fond omogućila im je da se adekvatno pripreme za koordinaciju i administraciju projekta, koji može biti zahtevan, ali uz to pruža i visok nivo podrške od strane Fonda.

Profesionalizacija i internacionalizacija platforme

Koristeći finansijsku podršku Evropske unije OROOK je unapredio svoje digitalno rešenje dodatnim funkcionalnostima. Sada platforma omogućava razvoj karijere zaposlenih, OROOK edukaciju i tender usluge. Nova verzija sajta i mobilne aplikacije OROOK pruža mogućnosti za proboj na tržišta Hrvatske i Austrije. Ova ekspanzija na nova tržišta predstavlja važan korak ka internacionalizaciji platforme, koja ima potencijal da pruži svoje usluge i van nacionalnih granica, ostvarujući saradnju i povezivanje profesionalaca iz građevinske struke širom regiona i šire.

 

                   

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja,  Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i 5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede, finansiranih u okviru ovog Ugovora o Direktnom grantu iznosi 18 miliona evra.

Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/