Neopix prvi startap iz Srbije na Slush


28.10.2015

Prvi put ove godine startap kompanija iz Srbije učestvovaće na jednom od najvećih svetskih skupova posvećenim inovacijama – Konferenciji Slush u Finskoj narednog meseca.

Srbiju će na Konferenciji Slush predstavljati Neopix, mlada digitalna kreativna kompanija sa kancelarijama u Nišu i Beogradu, opredeljena za veb i mobilne tehnologije. Zahvaljujuću video igri za mobilne platforme „They Mean Well“, oni su u konkurenciji 14 startap kompanija pobedili na lokalnom takmičenju za Slush, koje su avgusta ove godine organizovali Ministarstvo spoljnih poslova Finske i Fond za inovacionu delatnost iz Beograda. Domaće startap kompanije u Srbiji imale su jedinstvenu priliku da predstave svoje ideje u oblasti društvenih inovacija i kvalifikuju se za konferenciju u Finskoj.

“Finska je priznata kao jedna od vodećih zemalja u svetu u oblasti inovacija i podrške startap kompanijama. Veoma mi je drago što Finska može da ponudi svoje znanje i doprinese razvoju inovacionog ekosistema u Srbiji. Fond za inovacionu delatnost sprovodi brojne aktivnosti sa srpskim startap kompanijama, te je on naš prirodni partner u ovom poslu. Želim Neopix-u uspeh i nezaboravno iskustvo na Slushu 2015″, rekao je Perti Ikonen, ambasador Finske u Beogradu, na jučerašnjem prijemu povodom odlaska pobednika u Helsinki.

Slush je dvodnevna konferencija namenjena startap kompanijama. Ove godine održava se u prestonci Finske 11. i 12. novembra. Prošle godine za samo dva dana privukla je 14.000 posetilaca iz 80 zemalja, 1.400 startap kompanija, 750 investitora i 690 novinara. Tokom konferencije održano je više od 3.700 sastanaka između preduzetnika i investitora.

“Pobeda na lokalnom takmičenju za nas predstavlja potvrdu vodećih ljudi iz industrije da je Neopix na pravom putu, da su teme na kojima radimo relevantne, kao i da je kvalitet proizvoda na zavidnom nivou. Odlazak na Konferenciju za nas predstavlja idealnu priliku da svoj tim predstavimo evropskoj publici, ali i da stupimo u kontakt sa investitorima, kompanijama i organizacijama koje nam mogu pomoći u daljoj realizaciji naših ideja”, kaže Nikola Cvetković, jedan od osnivača Neopix-a.

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije unapređuje veze između nauke, tehnologije i privrede i doprinosi podsticanju razvoja inovativnog preduzetništva. Tokom protekle četiri godine, u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji vrednog  EUR 8,4 miliona, Fond je iz pristupnih sredstava Evropske unije dodelio finansijsku podršku za više od 50 inovativnih kompanija iz Srbije.