Moć biljaka u inovativnoj kapsuli HerbELICO®


27.04.2021

Sigurno poznajete nekoga ko je imao problem sa Heliko bakterijom (Helicobacter pylori)? Da li znate koliko je proces lečenja sa nekoliko vrsta antibiotika dugotrajan i iscrpljujuć? Ako se osvrnemo i na statistiku, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), 50% populacije poseduje u svom želucu Heliko bateriju, dok 20% zaraženih oseća nuspojave i tegobe. SZO ovu bakteriju svrstava u grupu bakterija za čije se lečenje hitno mora pribeći i alternativnim metodama lečenja, jer je sve češći slučaj da bakterija postaje rezistentna na standarnu antibiotsku terapiju koju lekari prepisuju.

Naše mlade naučnice iz Novog Sada, izraženog istraživačkog duha, dr Nataša Simin, dr Marija Lesjak dr Ivana Beara se već 15 godina bave istraživanjima u oblasti biohemije lekovitog bilja i sedam godina rade na rešavanju ovog zdravstvenog problema. Izučavanjem lekovitog bilja i svih dobrobiti koje njegova primena donosi, doktorke nauka iz oblasti biohemije osnovale su preduzeće HerbElixaa uz finansijsku podršku Evropske unije razvile su potpuno nov revolucionarni preparat HerbELICO® koji suzbija infekciju izazvanu Heliko bakterijom.

HerbELICO® se sastoji od etarskih ulja origana, čubra i timijana, koji su proizvedeni od 100% organskih biljaka. Za razliku od antibiotika, koji su jednokomponentni i na koje bakterija može da razvije rezistenciju, etarska ulja poseduju više desetina različitih komponenti koje deluju na Heliko bakteriju, i zato bakterija ne može da postane otporna na ova etarska ulja.

Sam proces proizvodnje HerbELICO® preparata je vrlo složen i kompleksan. Nakon odabira pogodnih sirovina i izolacije etarskih ulja iz biljnog materijala, priprema se smeša etarskih ulja tačno određenog hemijskog sastava, a zatim kapsulira i pakuje. U kontaktu sa želudačnom kiselinom kapsula se rastvara, a etarsko ulje se „rasprši” po želucu i direktno deluje na Heliko bakteriju. Nakon toga, etarsko ulje se apsorbuje i metaboliše, zbog čega ne deluje štetno na crevnu floru za razliku od antibiotika. Pored toga, etarska ulja deluju lekovito na zid želuca koji je oštećen Heliko bakterijom i obnavljaju ga.

HerbElixa planira da patentira i zaštiti proizvod, ali i da se pozicionira na tržištu Evrope, a zatim i tržištu Azijskih zemalja u kojima je preko 90% ljudi zaraženo Heliko bakterijom.

„Sve dosadašnje saradnje sa prestižnim istraživačkim institutima u zemlji i inostranstvu su nam od velike važnosti za uspeh na domaćem tržištu ali i za izlazak na svetsko tržište, jer smo dokazali da naš preparat podjednako deluje na sve sojeve Heliko bakterije koji potiču sa različitih kontinenta,” istakao je stručni Tim HerbElixa.

Ugovor o Direktnom grantu – Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija. Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu, dok je dva miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/lat/