Ministarka Begović pružila podršku novim Katapult polaznicima


13.03.2023

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović posetila je Fond za inovacionu delatnost povodom početka programa akceleracije Katapult za učesnike drugog ciklusa. Ovom prilikom, novi polaznici Katapult programa upoznali su se sa procedurama programa u cilju što uspešnijeg učešća u akceleraciji.

„Katapult je partnerski program Vlade Republike Srbije, Svetske banke i Evropske unije, u okviru kojeg je za drugi ciklus obezbeđeno 750 000 evra bespovratnih sredstava za podršku startap ekosistema u Srbiji“, zahvalna na podršci ovom prilikom dr Jelena Begović je u svom obraćanju medijima i startapima navela: „Program akceleracije je tokom svog drugog javnog poziva iznedrio čak 21 startap, koji će dobiti priliku da se dalje usavrši, napreduje i što je najvažnije privuče investicije kako bi sebi osigurali dalji napredak. Od pokretanja Katapult programa podržano je 40 inovativnih startap kompanija. Dodatna vrednost Katapult programa akceleracije je mogućnost da proširimo i decentralizujemo podršku, pa tako danas imamo startape koji ne dolaze samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Loznice i Nove Pazove.“

Ministarka je tokom obraćanja startapovima istakla značaj promocije Katapult programa u Srbiji, kako bismo tokom narednog poziva imali što veći odziv startap kompanija.

„Startap ekosistemi su važan pokretač ekonomskog rasta i inovacija i igraju ključnu ulogu u stvaranju radnih mesta, uvođenju novih proizvoda i usluga i činjenju ekonomija konkurentnijim na globalnoj sceni, a i postaju nosioci lokalnog i globalnog tehnološkog razvoja“, rekla je dr Begović zaključivši da je veza između nauke i startap ekosistema ključna za pokretanje razvoja inovacija koje utiču na ekonomski rast, kao i za razvoj nauke i transfer naučnih otkrića na tržište odnosno materijalizaciju naučnih ideja i rešenja.

Novim polaznicima Katapult programa obratio se i direktor Fonda dr Ivan Rakonjac, koji je u uvodnom obraćanju istakao značaj učešća u akceleraciji: „Ideja je da kroz Katapult, pored podrške koju inače možete da dobijete putem Fonda za inovacionu delatnost, praktično unapredite svoje veštine i pripremite se za surovo globalno tržište preduzetničkog kapitala koje vas očekuje.“