Katapult ubrzava rast srpskih startapa


03.03.2023

Posvećenost Fonda za inovacionu delatnost u pružanju sveobuhvatne podrške startap zajednici u Srbiji nastavlja da se dokazuje implementacijom Katapult programa akceleracije. Na osnovu završenog procesa selekcije za drugi ciklus programa, naš prvi srpski akcelerator izabrao je 21 startap za podršku razvoja poslovanja i privlačenja dodatnih investicija.

Novim članovima Katapult zajednice u okviru tromesečnog programa akceleracije omogućen je rad sa više od 40 iskusnih mentora i pristup potencijalnim investitorima, koji će im pomoći da ostvare svoje profesionalne ambicije i komercijalizuju inovativne proizvode.

Za drugi krug programa Katapult je zahvaljujući partnerskom finansiranju Vlade Republike Srbije, Svetske banke i Evropske unije obezbedio 750.000 evra bespovratne pomoći. Pored toga, naši polaznici imaju mogućnost da se prijave za dodatnih 300.000 evra ukoliko obezbede kvalifikovanu investiciju u roku od devet meseci od završetka programa akceleracije.

Od pokretanja programa akceleracije, Katapult je podržao 40 inovativnih startapa sa ciljem da pruži sveobuhvatnu podršku mladim perspektivnim timovima na putu dostizanja punog potencijala.

Do danas, deset startap preduzeća je prikupilo 12,8 miliona evra investicija na osnovu kojih je Fond odobrio dodatnih 1,73 miliona evra.

Startapi Katapult zajednice nude raznovrstan spektar inovativnih rešenja sa visokim potencijalom za rast, koji će doprineti razvoju inovativnog preduzetništa i dati značajan doprinos srpskom startap ekosistemu.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.

 

Pregled odabranih preduzeća za učešće u programu akceleracije Katapult

Preduzeće: Anoris Technology

Mesto: Beograd

Industrija: Veštačka inteligencija

Kategorija: Scale-up

Anora - multifunkcionalni uređaj koji pomaže slepim osobama da lakše obavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su orijentacija u realnom vremenu, detekcija boja, novčanica, intenziteta svetlosti, panik dugme i sl. Sve ove funkcije su dostupne pritiskom na dugme u jednom nosivom uređaju.

 

Preduzeće: Bitebell Technologies

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Kategorija: Scale-up

Bitebell platforma za automatizaciju isporuke pomaže restoranima da pojednostave svoj rastući posao isporuke hrane zatvaranjem „bolnog“ tehničkog jaza između popularnih platformi za isporuku i različitih POS prodavaca. Startap nudi SaaS rešenje za povećanje dosega isporuke i optimizaciju operacija isporuke, uz minimalne troškove.

 

Preduzeće: Smart City Technologies

Mesto: Beograd

Industrija: Internet inteligentni uređaji

Kategorija: Ideation

Beogradski startap razvija IoT infrastrukturu koja pruža podatke u realnom vremenu predstavljenu na najsavremenijoj platformi sa veštačkom inteligencijom na vrhu svega, sa ciljem da se ponudi rešenje za novi, potpuno povezan svet. Cloud City predstavlja koncept pametnog grada i omogućava koncept Smart City 2.0.

 

Preduzeće: Collabwriting

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Ideation

Collabwriting je razvio platformu za kreatore sadržaja koja efikasno kombinuje diskusije o sadržaju, delegiranje zadataka i upravljanje korisnim resursima. Startap je fokusiran na izgradnji svog alata koji je jednostavan za korišćenje i pretvara online istraživanje svih korisnika u bazu znanja koja se može primeniti.

 

Preduzeće: Cooperation manager

Mesto: Novi Sad

Industrija: Informaciono-komunikaciona rešenja u poljoprivredi

Kategorija: Scale-up

Cooperation Manager je razvio cloud platformu Agrines, koja služi za komunikaciju i trgovinu između kompanija za skladištenje žitarica i njihovih dobavljača (poljoprivrednika i drugih trgovaca). Agrines omogućava kompanijama za skladištenje žita i poljoprivrednicima da ostvare veći profit i smanje troškove uz dodatnu uštedu vremena.

 

Preduzeće: Divs Neuroinformatics

Mesto: Loznica

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Ideation

Startap iz Loznice razvija softversko–hardversko rešenje sa ciljem da spreči neurološke komplikacije izazvane dijabetesom (dijabetička neuropatija), kao i da poboljša kvalitet života osoba sa dijabetesom. Kreirano rešenje Moveo koristi se za ranije otkrivanje i praćenje dijabetičke neuropatije.

 

Preduzeće: IAM Devs

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Scale-up

IAM Devs je razvio DocsCube platformu bez koda koja automatizuje generisanje dokumenata u roku od nekoliko minuta i smanjuje monotone zadatke koji se ponavljaju. Rešenje omogućava timovima da kreiraju, standardizuju i pojednostavljuju dnevne operacije sa dokumentima.

 

Preduzeće: GapApp

Mesto: Novi Sad

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Ideation

GapApp gradi SaaS platformu, omogućavajući profesionalcima za usklađenost sa zakonskim regulativama da lako, bez ikakvog kodiranja, kreiraju botove kako bi pomogli organizacijama da postanu u potpunosti usklađene sa bilo kojom regulativom, bilo gde u svetu. GapApp upravlja čitavim procesom, od analize nedostataka do obezbeđivanja 100% usklađenosti, a zatim i daljeg praćenja.

 

Preduzeće: Hire Technologies

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Scale-up

Hire Technologies je razvio HireApp mobilnu platformu u Americi koja spaja profesionalce u potrazi za dostupnim smenama i istaknute ugostiteljske kompanije upotrebom napredne tehnologije. HireApp ima 25.000 registrovanih korisnika.

 

Preduzeće: Lupa Technology

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Ideation

Lupa je SaaS zasnovan na veštačkoj inteligenciji za eDiscovery i analitiku podataka. Advokatske firme, ugovarači, konsultanti i finansijeri projekata konačno imaju platformu specifičnu za građevinu koja snima tekst, rasporede i crteže – sve na jednom mestu.

 

Preduzeće: Orook

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Scale-up

Orook.net je digitalno tržište za zapošljavanje i razvoj karijere u industriji arhitekture, inženjeringa i građevinarstva (AEC). Osnovna platforma odgovara mogućnostima za rad u vrhunskim kompanijama i profesionalcima sa punim ili skraćenim radnim vremenom ili pružanjem usluga na daljinu.

 

Preduzeće: Online booking services

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Scale-up

OTA Sync je cloud menadžment softver za hotelijere i menadžere nekretnina. Korisnici mogu da sinhronizuju OTA kanale, kontrolišu recepciju, održavanje i prodaju, i omogućavaju gostima da izvrše potpuno besplatne rezervacije na veb stranici.

 

Preduzeće: Outpost Chess

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Ideation

Outpost obezbeđuje dinamičnu i interaktivnu web i mobilnu platformu za povezivanje i osnaživanje profila šahovskih profesionalaca iz svake vertikale šahovske zajednice u jednom digitalnom ekosistemu kako bi se ubrzala povezanost, transakcije i poboljšala organizacija bilo koje vrste šahovskog događaja. Outpost je mesto za upravljanje karijerom i monetizacijom šahovskih veština.

 

Preduzeće: ReactivePay

Mesto: Novi Sad

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Kategorija: Scale-up

ReactivePay razvija softver za finansijske institucije i pruža rešenja za sledeće poslove: internet bankarstvo, E-novac, obrada plaćanja, usluge trgovine i Spot trgovine. Svi proizvodi imaju i cloud SaaS i hostovane opcije za klijente. ReactivePay podržava klijente kontinuiranom edukacijom i tehničkom podrškom tokom poslovnih odnosa.

 

Preduzeće: Relio

Mesto: Beograd

Industrija: Finansijska tehnologija

Kategorija: Scale-up

Relio izaziva švajcarsku bankarsku industriju lansiranjem potpuno digitalnog naloga za poslovne klijente. Ponuda je izgrađena oko Relio tehnologije usklađenosti, koja podrazumeva kompleksnu KYC/KYB automatizaciju, bodovanje rizika u realnom vremenu i praćenje transakcija zasnovanih na velikim podacima. Umesto da primenjuje iste modele rizika na sve klijente za uključivanje i praćenje, mehanizam za usklađenost kreira procese po meri za svakog klijenta.

 

Preduzeće: Blockops

Mesto: Nova Pazova

Industrija: Blockchain

Kategorija: Ideation

Renfter predstavlja nekolateralizovani protokol za iznajmljivanje NFT-a i moćnu NFT infrastrukturu koja pružaju projektima jednodnevno rešenje za integraciju sa funkcijama sledeće generacije, kao što su prilagođeno izvršavanje NFT funkcionalnosti, Airdrops i mehanizam za deljenje nagrada, koji se može sastaviti da bi se proširio projektima sa sopstvenom logikom i specifičnostima.

 

Preduzeće: AI Software

Mesto: Beograd

Industrija: Veštačka inteligencija

Kategorija: Scale-up

SaaS aplikacija koju pokreće veštačka inteligencija pod nazivom Reputeo čuva online imidž i intelektualnu svojinu. Da bi poboljšao online prisustvo i smanjio rizike za reputaciju, on identifikuje moguće rizike i nudi uvide koji se mogu primeniti. Uz Reputeo se može preuzeti kontrola nad online reputacijom i zaštititi najvažnije aspekte poslovanja.

 

Preduzeće: See for yourself

Mesto: Beograd

Industrija: Koncept proširene stvarnosti

Kategorija: Ideation

See for yourself je nastao kao jedinstveni IP koji je kreirao studio za AR poslovna rešenja u Beogradu i koji koristi napredne tehnologije kao što su AR, AI, omogućavajući XR, rad u mešovitoj stvarnosti. Proizvodi su usredsređeni na industriju poboljšanja doma, pri čemu je prvi Fable, projekat sve u jednom farbanju, koji se previzualizuje, omogućavajući isproban i testiran princip „Ono što vidite to i dobijete“ aktivnost koju svi radimo.

 

Preduzeće: Lako se pamti

Mesto: Beograd

Industrija: Blockchain

Kategorija: Scale-up

Streamflow je B2B startap koji web3 organizacijama olakšava distribuciju tokena i sredstava. Dizajniran protokol ovog preduzeća za streaming tokena pruža skup alata potrebnih svakoj kripto organizaciji u svojim finansijskim operacijama. Streamflow je tržišni lider za dodelu tokena i streaming plaćanja na Solani i brzo se širi na druge blockchain platforme.

 

Preduzeće: We Boo Natural

Mesto: Beograd

Industrija: Organska i prirodna kozmetika za decu

Kategorija: Ideation

We Boo Natural je osnivač brenda Baby Boo, prirodnih i organskih proizvoda za bebe i decu, koji trenutno u ponudi ima 9 proizvoda. Staratp je posevćen istraživanju i unapređenju proizvoda u skladu sa inovativnim i savremenim pristupom u procesu proizvodnje. Ovi proizvodi su prirodni i organski sa sertifikovanim sastojcima koji striktno prate EU standarde i dermatološki su testirani.

 

Preduzeće: Zenhire

Mesto: Beograd

Industrija: Veštačka inteligencija

Kategorija: Ideation

Zenhire transformiše zapošljavanje iz stresnog u zen sa AI Recruiter koji intervjuiše ljude baš kao i ljudi. Misija startapa je da poveća nivo harmonije u svetu primenom ljudskog pristupa veštačke inteligencije, koji stvara smisleno povezivanje između kompanija i zaposlenih i smanjuje nivo stresa kod kandidata putem personalizovanih Deepfake video povratnih informacija.