IGRAJ ZA ČOVEČANSTVO!


18.05.2023

Ujedinjeni pod sloganom „Restart“ Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete su na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća okupili istraživački i privatni sektor sa ciljem predstavljanja najnovijih dostignuća iz različitih oblasti.

Posetioci su imali jedinstvenu priliku da se upoznaju sa inovativnim rešenjima mladih preduzeća koja su podržana kroz Katapult program akceleracije i Program pametni početak Fonda za inovacionu delatnost. Takođe, Fond je sa prisutnima podelio rezultate postignute u oblasti inovacija sa fokusom na buduće planirane aktivnosti koje se odnose na sveobuhvatnu podršku privatnom i akademskom sektoru.

Naša startap preduzeća Smart City Technologies, Cooperation Manager, Anora Technology, Divs Technology, NeuroBlast, M-rising, Terra Controlling TMD i Eco energy predstavili su proizvode i tehnologije koja imaju raznovrstan spektar rešenja za unapređenje kvaliteta života.

Smart City se bavi automatizacijom upravljanja gradskim sredinama, a njihovo inovativno rešenje pretvara svaki grad u pametni grad. Ova tehnologija ima potencijal da podigne efikasnost javnih usluga, saobraćaja i energetske potrošnje.

Anora je mladi startap koji je razvio pametnu rukavicu za slepe i slabovide osobe, multifunkcionalni uređaj sa preko 10 funkcija koje pomažu u orijentaciji, prepoznavanju boja, novčanica i mnogo više. Ovaj inovativni proizvod ima potencijal da značajno poboljša kvalitet života slepih osoba.

Cooperation Manager nudi Agrines cloud platformu koja omogućava bržu i bolju kooperaciju među poljoprivrednicima, povezujući ih i olakšavajući razmenu informacija i resursa, što doprinosi unapređenju poljoprivredne industrije.

Divs Technology je razvio Moveo tehnološko rešenje koje se koristi za merenje pokreta. Inovativno rešenje pruža informacije o fizičkoj aktivnosti i pomaže korisnicima da vode zdraviji način života.

NeuroBlast predstavlja novu dimenziju u borbi za zdravije sutra. Ova tehnologija koristi igru kako bi podstakla mentalnu aktivnost i kognitivni razvoj kod dece i odraslih, smanjujući rizik od neurodegenerativnih oboljenja.

M-Rising je startap koji razvija softver za monitoring patohistoloških laboratorija. Ova tehnološka rešenja olakšavaju analizu patoloških uzoraka i unapređuju dijagnostičke procese, što je od velike važnosti za medicinske istraživače i stručnjake.

U okviru izlaganja Fonda, takođe su se predstavila i startap preduzeća koja se bave ekološki održivim rešenjima u poljoprivredi. Ova inovativna rešenja su pravi primer kako tehnologija može biti iskorišćena na održiv i efikasan način za unapređenje proizvodnje, smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i podršku poljoprivrednicima u postizanju većih prinosa.

Eco Energy je razvio Ambrozer koji predstavlja ekološki način za suzbijanje korova. Inovativni uređaj koristi određenu struju i frekvenciju kako bi uništio korov u korenu, bez upotrebe hemijskih jedinjenja. On deluje selektivno, ne narušavajući rast korisnih biljaka ili mikroorganizama. Ambrozer se može montirati na traktore, kamione, kosilice ili koristiti kao ručni uređaj. Može se primeniti u domaćinstvima, gradskim parkovima, staklenicima, baštama, organskoj proizvodnji i duž puteva.

Terra Controlling TMD pruža preciznu uslugu uzorkovanja zemljišta kroz inovativni proizvod AgriSmart zasnovan na geografskom informacionom sistemu i informaciono-komunikacionoj tehnologiji sa ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje. AgriSmart omogućava precizno uzorkovanje zemljišta, analizu njegovih karakteristika i pružanje relevantnih informacija poljoprivrednicima. Kroz upotrebu ove tehnologije, poljoprivrednici mogu optimizovati upotrebu đubriva i pesticida, poboljšati plodnost zemljišta i postići veće prinose uz manje uticaja na životnu sredinu.