Gruzijska agencije za inovacije u poseti Fondu za inovacionu delatnost


29.10.2015

Prva zvanična poseta delegacije Gruzijske agencije za inovacije Srbiji protekla je u trodnevnom programu obuke i posetama institucijama od značaja za inovacioni sektor – u organizaciji Fonda za inovacionu delatnost.

Agencija je osnovana 2014. godine sa mandatom da obezbeđuje podršku inovacijama u saradnji sa gruzijskom vladom i Svetskom bankom. Iskustvo Fonda u istoj oblasti u Srbiji, a naročito u sprovođenju Projekta podrške inovacijama u Srbiji iz sredstava Evropske unije poslednje četiri godine, koji administrira Svetska banka, glavni su razlog posete.

“Želim da izrazim iskrenu zahvalnost timu Fonda za inovacionu delatnost na gostoprimstvu i na širokoj podršci tokom studijske posete. Znanje i iskustvo koje su sa nama podelili od velike su pomoći Gruziji za uspostavljanje inovacionog okvira u našoj zemlji i izgradnju inovacionog ekosistema na osnovu najbolje prakse. Želeo bih i da naglasim značaj inovacija za privredni razvoj zemlje i pohvalim rad Fonda za inovacionu delatnost na tom planu. Dobro strukturisan program grantova i komponenta obuke za kompanije smatram najkorisniim alatom koji ćemo primeniti u Gruziji na osnovu primera iz Srbije. Razgovor o Zakonu o inovacionoj delatnosti bio je veoma informativan i koristan u kontekstu reformi zakonskog okvira u Gruziji”, kaže Avtandil Kasradze, zamenik direktora GITA.

Tokom posete, delegacija GITA sastala se sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Delegacije Evropske unije, Poslovnog i tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta i stručnjacima iz Zavoda za intelektualnu svojinu. Zaposleni u Fondu su gruzijske kolege upoznali sa ključnim pitanjima u oblasti inovacija u Srbij u kontekstu evropskih integracija i predstavili analizu inovacionih kapaciteta univerziteta i institucija za istraživanje i razvoj.

“Bilo nam je zadovoljstvo da budemo domaćini kolegama iz Gruzije i da podelimo s njima naše iskustvo. Posle više od četiri godine rada i podizanja Fonda za inovacionu delatnost od temelja, ponosni smo što  možemo da ponudimo obuku jednoj srodnoj instituciji i prenesemo znanje o tome kako se postavljaju programi finansijske podrške inovacijama. Videvši predstavnike GITA pune poleta i energije, setila sam se nas kada smo bili na početku. Želim im mnogo sreće u poslu, mnogo uspešnih kompanija i vidne rezultate u privredi kroz podršku inovacijama, kaže Milena Kostadinović, operativni menadžer Fonda za inovacionu delatnost.