Euro Heat napravila pločasto-dobošaste izmenjivače toplote


07.07.2015

Kompanija Euro Heat d.o.o. iz Kragujevca posluje od 2010. godine i specijalizovana je za razvoj i proizvodnju raznih modela izmenjivača toplote. Kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost, Euro Heat je uspešno implementirao projekat proizvodnje pločasto-dobošastih izmenjivača toplote, prvenstveno namenjenih upotrebi u široj industriji. Planirano je da ovi inovativni izmenjivači postanu novi standard za izmenu toplote u kotlarnicama i elektranama, čime bi se zamenili sada već prevaziđeni cevni izmenjivači. Euro Heat  je u razvoju primenio novi način varenja unutrašnjih ploča i izbacio zaptivke koji su dosad bili obavezni deo izmenjivača toplote. Na ovaj način su postignuta poboljšanja koja su omogućila firmi da svoje izmenjivače prodaje u svim oblastima industrije gde se koriste visoki pritisci i visoke temperature.

Tražnja za pločasto-dobošastim izmenjivačima toplote neprestano raste, a zahvaljujući daljem ulaganju i razvoju nosača za ovaj model izmenjivača, korisnici sada mogu klikom na dugme vršiti otvaranje i čišćenje izmenjivača pomoću posebno projektovanog sistema. Primena ovog proizvoda je veoma široka: mogu se koristiti u prehrambenoj i naftnoj industriji, kao kondezatori i isparivači, u sistemima daljinskog grejanja, u sredinama sa delikatnim susptancama poput sumporne kiseline i amonijaka. Prednosti ovih izmenjivača su što podnose velike radne pritiske, kao i temperature od -100 °C do 400 °C, lako se čiste, a vek trajanja je produžen u odnosu na klasične.

„U kontaktu sa korisnicima, često smo dobijali zahteve za izmenjivačima toplote koji bi mogli da trpe velike pritiske i visoke temperature. Nažalost, u tom trenutku mi nismo tržištu mogli da ponudimo takvu vrstu pločastih izmenjivača toplote. Često smo razmišljali da započnemo razvoj takvih izmenjivača, ali nedostatak novca nas je sputavao. Onda smo čuli za Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i razvoj novih pločasto dobošastih izmenjivača toplote je mogao da krene. Stalni smo učesnici na sajmovima u Moskvi, Hanoveru, Minsku, kao i na svim domaćim sajmovima. Tokom učešća na sajmu KGH u Beogradu, posebna vrsta naših pločasto-dobošastih izmenjivača toplote – dimnjački – dobila je nagradu kao najinovativniji proizvod.”, rekao je Stevan Petković, direktor i vlasnik kompanije.

Sa proizvodnjom prvog primerka pločasto-dobošastog izmenjivača toplote, Euro Heat je usmerio znanja i mogućnosti ka domaćem i lokalno-regionalnom tržištu. Odziv je bio neverovatan, te je kompanija veoma brzo morala da utrostruči broj radnika. Istovremeno, pronašli su stalnog partnera na ruskom tržištu, koji već 2 godine unazad prodaje njihove izmenjivače. Kompanija Euro Heat poseduje sve neophodne sertifikate sa standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001, koji su uslov za prodaju na ovom tržištu. Čak 80% proizvodnje izvozi se na rusko tržište. Pored ruskog, Euro Heat je svojim novim izmenjivačima osvojio inostrana tržišta u Italiji, Grčkoj, kao i u zemljama bivše Jugoslavije, naročito Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Pored navedenog, kompanija Euro Heat razvila je paletu novih proizvoda koji su nastali modifikacijom pločasto-dobošastih izmenjivača toplote. U poslednje dve godine razvili su i poseban sistem za automatsko zavarivanje unutrašnjih ploča, što je doprinelo značajnom ubrzanju procesa proizvodnje. Trenutno, tim kompanije Euro Heat radi na proizvodnji gabaritno većih izmenjivača. Za razvoj ovih novih, većih izmenjivača kompanija Euro Heat je uspostavila saradnju sa kineskim partnerima kako bi nabavila novu opremu.