Dugoročno ulaganje u startap ekosistem Srbije


15.03.2022

Fond za inovacionu delatnost traži partnera za osnivanje fondova preduzetničkog kapitala u cilju ubrzavanja rasta startap ekosistema u Srbiji. Pokretanjem novog programa podrške Serbia Ventures, Fond želi da podstakne privatne investitore da ulažu u startap preduzeća sa visokim potencijalom za rast.

Privatnim investitorima sa udruženim sredstvima, izgrađenim poslovnim veštinam i stečenim investicionim iskustvom, od danas je na raspolaganju dikretni podsticaj do 5 miliona evra za osnivanje uspešnog fonda preduzetničkog kapitala. Novi vid podrške, smanjuje rizik privatnim investitorima i povećava  dostupnosti finansijskih sredstava za razvoj tehnoloških preduzeća kako bi postigli značajniji uspeh na tržištu.

Dugogodišnjim ulaganjem kroz programe podrške u ranim fazama razvoja, Fond je potvrdio da su mladim preduzećima nakon uspešno završenog osnovnog razvoja proizvoda/usluge/tehnologije neophodna dodatna ulaganja u vidu mentorstva, finasisjkih sredstava i međunarodnih poslovnih veza. Dugoročno ulaganje u inovacioni startap ekosistem stvoriće perspektivna preduzeća sa jačim poslovnim kapacitetima.

Detaljne predloge dugoročnih investicionih strategija učesnici javnog poziva mogu podneti online putem portala Fonda za inovacionu delatnost do 15. juna 2022. godine do 15 časova.

Sredstva za realizaciju javnog poziva bezbeđena su iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministartva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a dizajn programa kreiran je od strane Inicijative „Digitalne Srbije“ kroz program podrške Vlade Švajcarske.