Charge&Go: BORCI ZA ČISTIJI VAZDUH


28.08.2023

Prva digitalna platforma za punjenje elektrovozila

Sve veći broj električnih vozila na putevima zahteva dobru infrastrukturu, odnosno preciznu mapu punjača i informacije o slobodnim stanicama za punjenje u realnom vremenu. Tim startap preduzeća Charge&Go iz Beogarda rešio je da unapredi elektromobilnost u Srbiji i kompletira uslugu tako što će povezati vozače i vlasnike operatera električnih stanica za punjenje i olakšati proces plaćanja.

Na inicijativu ovih IT entuzijasta koji su prepoznali šta novom, ali sigurnom tržištu treba, uz podršku Fonda sredstvima Evropske unije, razvijena je prva Charge&Go digitalna platforma za punjenje elektrovozila.

”Uvideli smo da je neophodno da uložimo velika sredstva, da razvijemo infrastrukturu kako bi građani Republike Srbije poželeli da voze jedan električni automobil”, istakao je Miloš Kostić, izvršni direktor preduzeća Charge&Go.

Pouzdan sistem za punjenje električnih vozila

Charge&Go sistem vlasnicima električnih vozila omogućava da jednostavnom registracijom dobiju kompletnu uslugu, pristup mapi najbližih slobodnih punjača, rezervaciju punjača, punjenje vozila i plaćanje usluge.

Platforma je namenjena pojedincima, kompanijama i vlasnicima stambeno-poslovnih objekata koji mogu da imaju nezavisne stanice za električno punjenje automobila. Takođe, može pokriti i mrežu benzinskih stanica, trgovinskih lanca, ugostitelja, auto-kuća i šire.

Uz podršku Fonda uspeli smo da unapredimo našu mobilnu aplikaciju za pronalaženje punjača, menadžment sistemom punjača i naplatom punjenja“, naglasio je Kostić.

Bespovratna sredstva uložena su u razvoj softverskog rešenja, koje pored brze pretrage najbližih stanica za punjenje i dostupnosti u realnom vremenu, registrovanim korisnicima omogućava plaćanje i cenovno povoljnije usluge punjenja. Nisu zanemareni ni neregistrovani korisnici kojima je omogućeno jednokratno plaćanje.

Zaštita životne sredine

Svesni dugoročno pozitivnog uticaja na životnu sredinu, Charge&Go popularizuje investiranje u punjače i solarne panele. Ovaj ekonomični model podrazumeva da se potencijal već postojećih parking prostora iskoristi u potpunosti tako što će se na konstrukcije iznad parkinga postaviti solarni paneli koji električne punjače snabdevaju čistom i jeftinom energijom.

”Do sada smo uradili više od 350 punjača, kako sporijih tipova punjača, tako i brzih, tj. ultra-brzih koji se postavljaju na lokacijama brzih tranzita i autoputeva”, rekao je Nemanja Grubješić, inženjer prodaje i puštanja u rad.

Iskreno opredeljenje za istovremeni uticaj na kvalitetniju životnu sredinu i digitalizaciju usluga motiviše ovaj tim da radi na unapređenju i razviju prve digitalne platforme za punjenje električnih vozila.

Partnerska mreža

Procenjujući da će ovo tržište rasti ubrzano, tim okupljen oko Charge&Go, konstantno radi na popularizaciji ove usluge na dva koloseka. Sa jedne strane, iz dana u dan se povezuje sa operaterima koji već imaju stanice za punjenje električnih automobila i motiviše potencijalne investitore, dok sa druge strane konstantno unapređuje samu aplikaciju.

Tim Charge&Go uspostavio je saradnju sa svetskim proizvođačima električnih punjača kao što su Schneider Electric, ABB i Enel X, kao i sličnim platformama u regionu i Evropi.

Zahvaljujući ostvarenim partnerstvima, korisnicima Charge&Go platforme dostupne su informacije o 170.000 punjača u 30 zemalja. 

 

                   

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja,  Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i 5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede, finansiranih u okviru ovog Ugovora o Direktnom grantu iznosi 18 miliona evra.

Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/