ЗАВОД ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ОБЕЛЕЖИО ВЕК ПОСТОЈАЊА


18.11.2020

Завод за интелектуалну својину обележио је данас 100 година постојања и рада одржавањем online конференције са обраћањима високих представника Владе Републике Србије, као и најзначајнијих институција из области интелектуалне својине света и Европе, али и домаћих стручњака из различитих области.

Догађај су обележиле честитке председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, министарке привреде Анђелке Атанасковић, генералног директора Светске организације за интелектуалну својину-WIPO Дарена Тонга, председника Европске патентне организације Антониа Кампиноса, извршног директора ЕУИПО Кристијана Аршамбоа и директорке Института за интелектуалну својину Швајцарске Кетрин Шамартин.

О значају интелектуалне својине у Србији директор Завода за интелектуалну својину Владимир Марић на панелу под називом „Интелектуална својина: Изазови дигиталног доба – перспектива Србије” разговарао је са Иваном Ракоњцем, директором Фонда за иновациону делатност Републике Србије, Михаилом Весовићем, директором Сектора за стратешку анализу, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије, Иреном Ђорђевић, координаторком за истраживања Извршне канцеларије НАЛЕДА-а и проф. др Слободаном Марковићем, професором права интелектуалне својине на Правном факултету Универзитета у Београду.

Према речима директора Завода за интелектулану својину Владимира Марића, након завршетка Првог светског рата, 15. новембра 1920. године основана је Управа за заштиту индустријске својине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана Србија слави век институционалне, правно уређене заштите патената, жигова, дизајна и других права интелектуалне својине. Историја интелектуалне својине у Србији започиње и раније, још 1883. године, када је донет први и до данас најважнији међународни уговор из ове области – Париска конвенција. Србија је, заједно са још свега десет земаља света, поставила темељ међународног права интелектуалне својине којим су установљени основи принципи заштите ових права који су још увек у употреби. Већ наредне, 1884. године, имали смо и прве националне прописе из ове области – Закон о заштити модела и мустара и Закон о заштити фабричких и услужних жигова. Данас је Завод за интелектуалну својину институција која својим прописима прати најсавременија решења из области интелектуалне својине што је потврдила и Европска комисија у недавном извештају потврдивши напредак Србије у преговарачком Поглављу 7- Интелектуална својина. Завод је урадио доста на дигитализацији свог пословања и данас се могу електронски подносити пријаве за заштиту права интелектуалне својине а све базе података о правима интелектуалне својине су доступне и електронски.

Саопштење за јавност Завода за интелектуалну својину