Улагање у иновације је улагање у нашу будућност


28.03.2019

Да Србија ствара иновације потврђено је данас на свечаности Фонда за иновациону делатност „Иновације: улагање у будућност“, која је одржана у Дому гарде на Топчидеру. Уз свесрдну подршку Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Делегације Европске уније у Републици Србији и Светске банке, Фонд је успео да допринесе развоју иновација, посебно у области успостављања и јачања веза између академског и привредног сектора.

На свечаности су представљени производи настали у сарадњи привредног и академског сектора, кроз Програм сарадње науке и привреде. Кроз развојне подухвате настале у оквиру ове сарадње успешно је створено 12 нових производа, израђено 5 напредних прототипа, потврђене су 3 нове технологије и технолошка процеса за добијање производа са високом додатом вредношћу, а 5 пројеката је почело да остварује комерцијалне резултате продајом својих иновација – очекује се да ће се тек у наредне две године видети прави ефекти реализованих развојних активности и њихов позитиван утицај на пословање предузећа. У првом циклусу Програма сарадње науке и привреде финансирано је 14 иновативних пројеката са 3 милиона евра. Први циклус је реализoван у оквиру ИПА пројекта „Стварање свеобухватног система за истраживање и развој“ и свечаност је била прилика да се обележи затварање тог пројекта.

На истом догађају представљени су нови добитници финансирања у оквиру другог циклуса Програма сарадње науке и привреде. Финансирање је одобрено за девет пројекта које ће имплементирати конзорцијуми састављени од најмање једног приватног предузећа и најмање једне јавне научно-истраживачке организације, у вредности од укупно 2,25 милиона евра из буџета Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У наредне две године, конзорцијуми ће развијати системе за управљање паркингом, роботичку руку за складишта, машине за паковања, нови прототип дрона за запрашивање, нову формулацији биопестицида…

Овом приликом је отворен и нови јавни позив за подношење пријава предузећа за финансирање иновативних пројеката кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. За овај јавни позив, који је отворен до 1. јула 2019. године, опредељено је укупно 4,5 милиона евра. Средства за овај позив су обезбеђена из ИПА пројекта „Развој нових производа и услуга кроз комерцијализацију истраживања у малим и средњим предузећима“.

Усмереност Владе ка јачању економије засноване на знању и иновацијама и значај синергетског ефекта насталог из партнерства Републике Србије, Европске уније и Светске банке биле су главне теме на панелу који је обележио овај догађај. Министар без порфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненада Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић, шeф сeктора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Републици Србији Ингве Енгстром и шеф Канцеларије Светске банке Стивен Ндегва разговарали су о улагањима у развој иновативног екосистема. Разговор је водио директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац, а саговорници на ову тему биле су Наташа Голић, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Слободанка Марковић, власница предузећа „Тетрагон“. Присутнима се на крају свечаности обратио и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Програми Фонда за иновациону делатност су од почетка подржани средствима Европске уније и након своје пилот фазе, захваљујући средствима из националног буџета преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, постали су стално доступни механизам подршке Фонда за иновациону делатност. Као такви, они су стални ослонац подршке српској привреди заснованој на знању, као и научно-истраживачком сектору.  

 

Преглед иновативних пројеката одобрених за финансирање у оквиру програма сарадње науке и привреде на основу јавног позива у 2018. години