Србија добила представника на највећем европском такмичењу за cleantech and energy startape


28.04.2020

Typhoon Hil биће наш представник на глобалном финалу Power Up! изазова, публика највише наклоњена пројекту White Lemur-a.

Треће по реду регионално Power Up! финале одржано у Србији, а прво које је због пандемије у потпуности одржано оnline, добило је јуче новог представника на овогодишњем глобалном финалу. Прво место према одлуци стручног жирија освојио је пројекат Typhoon Hil-a који је представио универзални оперативни систем за агрегацију и контролу свих дистрибуираних енегетских ресурса и паметих уређаја у енергетској мрежи. Награду публике однео је White Lemur са пројектом биоразградивих замена за петрохемијске материјале.

Ове године пристигло је 425 пријава. Фокус је био на истим областима као и до сада: енергије, чисте технологије, мобилност, сајбер безбедност, паметни градови и чист ваздух. Такмичење је организовано у оквиру InnoEnergy Huba Srbija, који је вођен од стране Startita. Победнички тимови свих националних и регионалних финала представиће се на великом финалу 3. јуна у Кракову. Тамо ће имати прилику да освоје награду од 50.000 и инвестицију од 150.000 до неколико милиона евра.

Поред два награђена пројекта, на завршном такмичењу учествовали су и:

  • EnergyPulse –  Уређај за прикупљање података и оптимизацију индустријских процеса.
  • Nanobile – Систем за оптимизацију паркинга на јавним и приватним паркинзима.
  • CYRBS – Нови кочиони систем који утиче на смањење потрошње горива.
  • OdoRide – Одо је одрживо решење за транспорт људи и робе кроз центре паметних градова, чинећи их паметнијим приликом сваке вожње – Odo Ride превози људе, а Odo Carry робу.

Победнички пројекат – Typhoon Hil

Овогодишњи победник и представник глобалног финала је Typhoon Hil који је представио универзални оперативни систем који омогућава агрегацију и контролу свих дистрибуираних енегетских ресурса и паметих уређаја. Победник је освојио 10.000 долара у AWS (Amazon Web Servis) кредитима. 

„Ове године такмичење је имало јаку конкуренцију и били смо изненађени колико су биле квалитетне идеје. Презадовољни смо да нас је у таквој конкуренцији жири препознао као победничко решење”, изјавио је Александар Кавгић из Typhoon Hil-a

У осврту на целокупан процес припреме за такмичење препознао је велику вредност bootcamp процеса: „Bootcamp-ови су се показали један од највреднијих делова такмичења јер су нам чланови bootcamp тимова скренули пажњу на различите аспекте pitcha које иначе не бисмо променили и самим тим вероватно не бисмо ни победили. Били су од велике користи у организацији целе презентације и за целокупну презентацију бизнис плана”.

Typhoon Hil је представио UEGOS (Universal Energy Gateway Operating System) – систем који је осмишљен са намером да се реше проблеми који настају са све већим бројем „зелених” уређаја на енергетској мрежи који врло често могу да проузрокују превелико оптерећење мреже. Узрок проблема је у структури мреже која није промењена сто година и подразумева једносмеран проток енергије. Првобитно решење подразумевало је додавање нових гејтвеја који омогућавају њихову контролу и двосмеран проток енергије. Међутим, постоји проблем у комуникацији пошто зелени уређаји користе десетине другачијих језика и протокола за комуникацију, а постојећи гејтвеји подржавају само један или два.Тиме је онемогућена агрегација, мониторинг и контрола зелене енергије достпуне на мрежи.

Универзални оперативни систем који је Typhoon Hil осмислио подржава све протоколе за комуникацију и радиће на свим уређајима, заснован је на Python-u i Linux-u, и врло једноставан за инсталирање и применљив на свим локацијама. 

Иза овог пројекта стоји десетогодишње искуство компаније и сарадња са многобројним клијетима који већ користе неке од ових протокола за комуникацију и којима је оваква врста подршке потребна. Универзални оперативни систем већ постоји, а тренутно се ради на побољшању корисничког интерфејса.

Награда публике – White Lemur

Према гласовима публике за фаворита је изабран стартап White Lemur са пројектом биоразградивих замена за петрохемијске материјале. Награђени су са 5.000 долара у AWS кредитима.

„Награда публике нам је показала да имамо доста велику мрежу подршке не само у земљи већ и у иностранству и јако нам је драго да смо примећени на том нивоу и да радимо нешто што је исправно и што подржава велики број људи”, објашњава Никола Станојевић из White Lemur-a.

Никола као једну од значајнијих предности које су у току припреме за такмичење настале издваја знатно бржу и ефектнију организацију bootcamp-ова: „У односу на стандардне bootcamp-ове у нормално доба у оквиру овогодишње припреме, у условима изолације биле су брже и сажетије сесије које су имале директне савете. Одмах ми је речено шта да скратим, шта је превише, шта је премало и шта је могуће исперципирати за пола сата. Када је мало спорији модел доста се времена губи, обично цео дан, да би се добили резултати које смо овде имали за 40 минута”.

Пројекат SOMA настао је из потребе клијената са којима је компанија сарађивала у претходне две године, за биоразградивим заменама за полистирен и пластику. Компанија се одзвала на потребу клијената створивши Bioporin. Производ се узгаја, не производи – настаје у биолошком процесу који не захтева употребу хемикалија. Не производи отпадне воде и на крају се разграђује у органско ђубриво.

Вредност пројекта већ је препозната и подржан је од стране Фонда за иновациону делатност. Такође је национални победник на Future Agro Challenge-u – Innovations in AgriTech.

Извор: Startit