Посета високе делегације Европског парламента


03.12.2019

У оквиру званичне посете Србији, висока делегација Европског парламента са председником групе Европске народне партије Манфредом Вебером на челу, посетила је данас Фонд за иновациону делатност и Научно-технолошки парк „Београд”.

Уз господина Вебера присуствовали су и председник Спољнополитичког одбора Европског парламента, Дејвид Мекалистер, известилац ЕП за Србију Владимир Билчик, шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Сем Фабрици, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић и менаџер програма у Делегацији ЕУ у Србији, Дејан Шуваков.

Госте су у име домаћина дочекали в.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић Грковић и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

Даниловћ Грковић је европским парламентарцима представила развојни пут и резлутате првог научно-технолошког парка у Србији, у коме се развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија, радно је ангажовано више од 700 инжењера, а компаније чланице су у протеколој години приходовале више од 20 милиона евра.

Иван Ракоњац је упознао госте са резултатима и програмима Фонда за иновациону делатност, истичући важност подршке ЕУ за унапређење истраживачког сектора и иновација у Србији.

Делегација је имала прилику да обиђе два предузећа који су корисници средстава Фонда за иновациону делатност у НТП „Београд“, PirateArt и Phytonet, а о успесима иновативних пројеката у оквиру Програма сарадње науке и привреде говориле су Др Марија Митровић Данкулов, Иновациони центар Института за физику у Београду за пројекат Теслаграм и Катарина Вељовић, Институт за молекуларну генетику и генетско инжењерство за пројекат Development of Technological Processes for Production of Innovative Probiotic Products for Prevention and Treatment of Intestinal Infections in Animals.

"Европска унија снажно подржава овај Фонд како би исплатио донације истраживачима, инжењерима и иноваторима за развој и тржиште њихових идеја. Такав приступ гради мост између науке и приватног сектора. Импресиониран сам оним што ми је представљено. Много тога што се овде развија може бити корисно не само Србији већ сада и Европској унији, што се и дешава", изјавио је Манфред Вебер, председник групе Европске народне партије у Европском парламенту .