Иновације као кључ развоја


03.10.2018

Фонд за иновациону делатност доделио је данас 3 милиона евра за реализацију 22 иновативна пројекта малих и средњим предузећа и, истом приликом, расписао два нова позива кроз која ће се доделити 2,5 милиона евра за подршку иновативним активностима која предузећа остварују у сарадњи са научноистраживачким организацијама. Средства су опредељена у оквиру буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошњавања“ (на основу споразума о зајму са Светском банком).

На свечаности коју је Фонд за иновациону делатност организовао у Југословенској кинотеци присутнима су се обратитили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, регионална директорка Светске банке за Западни Балкан Линда Ван Гелдер, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици и директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

Два предузећа којима је одобрено – финансирања Гласс Слиппер (нова линија женских ципела које комбинују угљенична влакна са специфичним дизајном за брзу и лаку промену високих потпетица) и Алфа Клима (нови дизајн за производњу топлотних пумпи базираних на пропану, потпуно безбедних за кућну и индустријску употребу) представили су своје иновативне пројекте. Као илустрација досадашњег рада, у виду изложбе, представљени су производи предузећа који су настали у оквиру финансираних пројеката од стране Фонда у ранијим циклусима: Екофунги, Солагро, ТајфунХил и Отоо Боцк.

У оквиру Програма раног развоја, који је намењен предузећима у раној фази развоја, бесповратна средства су одобрена за 13 иновативних пројеката у укупном износу 1 милиона евра. Појединачно у оквиру овог програма предузећа су добила до 80.000 евра бесповратних средстава, а поднето је укупно 143 пријаве. У оквиру Програма суфинансирања иновација, који је је намењен предузећима којима су потребна знатна финансијска средства за комерцијализацију истраживања и развоја, средства у износу од 2 милион евра одобрена су за 9 пројеката. Појединачно у оквиру овог програма предузећа су добила до 300.000 евра бесповратних средстава, а поднето је укупно 75 пријаве. Иновативни пројекти за које је одобрено финансирање долазе из различитих индустријских области, а највише из области информационо-комуникационе технологије, затим из области медицинских и терапеутских апарата, енергетике и енергетске ефикасности. Већина подржаних послује у Београду, затим Новом Саду и Нишу.

Фонд за иновациону делатност има за циљ да јача везе између истраживачке заједнице и иновативних предузећа и у том смислу покренуо је Програм сарадње науке и привреде и Иновационе ваучере како би их подстакли да кроз заједничке развојне пројекте створе иновативне производе са тржишном применом.

Програм сарадње науке и привреде има за циљ да подстакне предузећа из приватног сектора и јавне научно-истраживачке организације да реализују заједничке научно-истраживачке и развојне пројекте како би створили нову интелектуалну својину са тржишном вредношћу и применом. Корисници средстава су конзорцијуми сачињени од приватних предузећа и научноистраживачке институције. Кроз овај програм, Фонд додељује суфинансирање у максималном износу до 300.000 евра по пројекту и може обезбедити максимално до 70% укупног буџета пројекта, уз обавезно суфинансирање од стране конзорцијума у износу од минимум 30% укупног буџета пројекта. Средства у висини од 2,5 милиона евра обезбеђена су у буџету Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања (на основу споразум о зајму са Светском банком). Јавни позив је отворен до 28. децембра 2018. године.

Иновациони ваучери представљају једноставан финансијски подстицај намењен малим и средњим предузећима да, користећи услуге научноистраживачког сектора, подигну ниво иновативности својих производа и постану конкурентнији на тржишту. Максимални износ који се одобрава по иновационом ваучеру је до 800.000 динара, чиме се покрива до 80% укупних трошкова услуге (не укључујући порез на додату вредност). За овај јавни позив опредељена су средства у износу од 48 милиона динара. Јавни позив је отворен до утрошка опредељених средстава.