ИДЕЈА КОЈА ПОКРЕЋЕ


06.09.2019

3F-Fit Fabricando Faber је стартап посвећен развоју технологија за помоћ особама са инвалидитетом. Тим инжењера окупио се у стартапу 3F-Fit Fabricando Faber и врло успешно се бави пројектовањем и производњом стимулатора за контракцију мишића. Како истичу, Фонд за иновациону делатност им је пружио есенцијалну подршку будући да без одобреног финансирања не би успели да развију уређај под називом MOTIMOVE.

Шта је и шта омогућава MOTIMOVE? MOTIMOVE је пејсмејкер за покрете који омогућава контракцију парализованих мишића у синхронитету и тиме омогућава хватањe, вожњу трицикла, веслање, стајање и ход. Реч је о јединственом уређају који врши асистенцију покрета особа са хендикепом. Иновативност овог уређаја лежи у мултифункционалности и решавању три основна проблема - четири пута мање замара мишиће од других стимулатора, једноставнији је за коришћење и драстично јефтинији од конкуренције. Особе које користе овај уређај имаће побољшану циркулацију и стање мишића и коже, успориће или спречити губитaк коштане масе, спречиће појаву декубитуса и генерално унапредити стања организма уз постепено успостављање неких од изгубљених моторних функција.

Финансирање кроз програм Фонда је ињекција која тиму са добром идејом може да обезбеди да дође до коначног производа. Средства су довољна да уз мало додатног труда може да се покрије већина трошкова, колико год пројекат био захтеван. Наравно, то захтева 25 сати рада дневно и добру идеју о томе како да се клонирате. Најбоље је ако се на почетку окружите људима којима верујете и који не само да знају да ураде посао, већ су и мотивисани да заједно са вама деле тих 25 сати дневно зарад заједничког будућег циља”, истиче Лана Поповић-Манески и додаје да настављају са развојем уређаја за различите примене. У исто време, тим ради и на реализацији пројекта, који се финансира из средстава европског програма Хоризонт 2020, у оквиру кога развијају целокупну електронску платформу за инвалидска колица која укључује и њихове стимулаторе.

Препрека за пласирање уређаја на тржишту има. Tржиште Европске уније им је циљ, а до њега ће доћи преко произвођача рехабилитационих робота који желе да додају електричну стимулаицију својим системима. Врло интензивно преговарају са потенцијалним партнерима и до сада имају уговорену годишњу продају.

У свом раду блиско сарађују са бројним институцијама – Електротехничким факултетом, Факултетом техничких наука, Технолошко-металуршким факултетом, Факултетом спорта и физичког васпитања, Институтом техничких наука САНУ. Почетак њиховог рада уско је повезан са успостављањем сарадње са француским удружењем ANTS Association и ENS Lyon који су им омогућили средства за кофинансирање и реализацију пројекта финансираног од стране Фонда.

Почели су са радом 2017. године, а већ до сада освојили бројне награде међу којима су: Најбоља технолошка иновација у 2018. години, признање за иновативност од стране eKapijе у оквиру Aurea 2018. и грант "Покрени се за посао" који додељују Eneca и Philip Moris.