2,5 милиона евра за науку, иновације и транcфер технологија у Србији


26.02.2019

Шта је заједничко овим решењима: нови уређај за чување вина, нови интелигентни систем за предвиђање приноса воћних усева, нове пробиотске културе за лечење интестиналних инфекција?

Ово су само неки од проналазака Програма трансфера технологије којим се подстиче сарадњa између академске заједнице и привреде у Србији. Канцеларија за трансфер технологије, основана у оквиру Фонда за иновациону делатност, успела је да подстакне сарадњу између академског и приватног сектора и подржи пласирање научних истраживања на тржиште.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Фонд за иновациону делатност, Делегација Европске уније у Србији и Светска банка обележили су данас завршетак „Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије у Србији“, који је финансиран са 2,5 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније (ИПА) за 2013. годину, а реализован у сарадњи са Светском банком.

На свечаности коју је организовао Фонд за иновациону делатност у Научно-технолошком парку „Београд“ присутнима су се обратили: Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја, Стивен Ндегва, шеф Канцеларије Светске банке у Србији, Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

Кључни резултати пројекта

Програм трансфера технологије подржао је 19 пројеката научно-истраживачких институција у износу од 360 хиљада евра, међу којима су три пронашла патнера у привреди и склопила лиценцни уговор за пласман производа на тржиште. Након своје пилот фазе постаје стални програм Фонда, а позив је континуирано отворен током целе године.

Развијено је 11 услуга, а међу њима најзначајнија су иновациони ваучери. Финансијску помоћ кроз 220 иновационих ваучера добило је 180 малих и средњих предузећа, у укупном износу од 1,17 милиона евра.

Програмом сарадње науке и привреде подржано је 14 иновативних пројеката конзорцијума који се састоје од предузећа и јавних научно-истраживачких организација, у укупној вредности од 4,4 милиона евра.

Кроз Пројекат је такође пружена континуирана техничка подршка Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у изради Стратегије развоја научноистраживачког и иновационог сектора и платформе за развој научноистраживачке инфраструктуре, са пратећим акционим плановима.

У оквиру свечаности одржан је панел „Примењена научна истраживања, иновацијe и њихово финансирање у Србији“ са акцентом на примену научних истраживања, трансферу технологије и њиховом финансирању у Србији. Панел је водила Маја Анђелковић, виши стручњак за приватни сектор у Светској банци, а на ову тему разговарали су: Проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Дејан Шуваков, менаџер програма, Делегација Европске уније у РС, Млађан Стојановић, координатор Програма трансфера технологије, Фонд за иновациону делатност, Др Зорица Бранковић, научни саветник, Институт за мултидисциплинарнаистраживања, Бојан Павловић, генерални директор, PhytoNet.​