ZANUS TECHNOLOGY - Оптимизација за свакога


09.04.2021

Млади ентузијастични тим инжењера Zanus Technology из Ваљева уз помоћ роботике и хардвера нуди иновативна решења за предузећа, да развијају и производе мехатроничке системе и врше оптимизацију својих погонских решења.

Ови обожаваоци роботике уз значајну финансијску подршку Европске уније данас могу да понуде нову генерацију иновативних роботских система за видео-продукцију, која ће утабати пут њеној аутоматизацији.

Са амбицијом да измене област продукцијске роботике развили су идејно решење - моторизовану PT главу камере, као скуп продукцијских робота, која је намењена за студије и продукцијске компаније. Zanus роботи обезбеђују максималну флексибилност и нуде инфраструктуру која пружа приступ систему за покретање камере са изузетно малим кашњењем и великом резолуцијом. Они се могу успешно носити са захтевима који укључују веома споро или веома брзо кретање камере без потребе за променом робота или његових делова, зато се користе за различите врсте садржаја, укључујући и спортске догађаје високог нивоа.

”Иновативност у нашим производима, за разлику од свега што се нуди на тржишту јесте што ми не користимо готове електронске производе који су опште намене, већ нашу експертизу из других мехатроничких производа користимо да развијемо контролну електронику посебно намењену роботима у видео продукцији. На овај начин, подижу се перформансе, прецизност, добија се компактније решење и могућност нижих цена прилагођених  ширем тржишту, истиче Марко Танасковић, вођа великог тима Zanus који чине стручњаци од којих су неки и докторирали у иностранству, након чега су се вратили у Србију без страха од неуспеха.

На путу од идеје до реализације подршка кроз Програм суфинансирања иновација значила им је да знатно убрзају процес развоја роботике са циљем да се омогући свакоме ко генерише приходе од видео-материјала да приушти себи систем који побољшава квалитет сваке видео продукције, а у исто време користи различите паметне софтвере. Ова врста видео-продукцијске опреме омогућава директан стриминг, изнајмљивање камермана у било ком делу света и даљинску контролу. Једино ограничење је неопходно поседовање интернет конекције. Покрива два сегмента коришћења, аутоматизовано али и традиционално мануално управљање.

Корисници Zanus решења су пре свега иностране компаније, међутим све више упита пристиже са домаћег терена. Оно што је домаћим произвођачима машина интересантно јесте могућност да добију електронику која чини њихову машину интелигентном у смислу да може да ради ауто-дијагностику, да на бази снимања параметара и циклуса рада даје вероватноћу отказа појединих делова, а да и произвођачу или добављачу делова даје информацију о томе како би он на време могао да припреми неопходне заменске делове.

Као релеватан играч на тржишту продукцијске роботике, Zanus жели да потпомогне раст тржишта аутоматизације. Води се личном филозофијом, да агилном организацијом развоја, храбром применом резултата из академске заједнице и упорним експериментисањем са новим методологијама и проналасцима, иновације у области хардвера могу да постану и приступачне и брзе. Успешни пројекти које су реализовали до сада користећи ову филозофију потврђују да је тако нешто заиста могуће.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: www.inovacionifond.rs