TRAKEN TECH: Иновативно решење за унапређење паметне електричне мреже


22.08.2023

Платформa за управљање енергетским капацитетима и подацима за паметне електричне мреже најновије генерације

Потреба за обновљивим изворима енергије и талас промена у електроенергетском сектору, којим доминирају паметне мреже, захтева да се повећа поузданост и сигурност напајања, унапреди ефикасност целог веома комплексног система и омогући коришћење нових технологија.

У циљу унапређења, београдски стартап TRAKEN TECH окупио је тим стручњака који развија иноватино решење за праћење, управљање и експлоатацију података за паметне електричне мреже. Њихов нови систем обезбеђује дистрибутивни рачун за управљање записима о мерењу, праћење физичких објеката и пренос вредности без треће стране или ручног коришћења.

„Уз финансијску подршку Европске уније, кроз Програм раног развоја Фонда за иновациону делатност, развили смо Traken платформу за управљање енергетским капацитетима и подацима за паметне електричне мреже најновије генерације. Traken платформа користи Blockchain технологију за креирање јединствених идентитета паметних бројила и верификованих и сигурних, а опет транспарентних података о мерењима”, истaкао је Страхиња Вукоичић, извршни директор предузећа TRAKEN TECH.

Технологија будућности

TRAKEN систем структурира и складишти метаподатке и обезбеђује приступ записима о мерењу тако што ствара протокол за креирање стандардизованог пасоша за свако паметно бројило. На овај начин се обезбеђује да сви неопходни подаци буду истовремено довољно транспарентни, али и да штите приватне информације власника паметних бројила. Крајњи циљ је да се процес управљања учини максимално једноставним за сваког корисника.

Тренутна платформа користи функционални АПИ, мобилну апликацију за потрошаче, апликацију за добављаче електричне енергије и оперативни Blockchain модул.

”Подршка Фонда за нас је дошла у правом тренутку јер нам је омогућила да ангажујемо додатне инжењерске ресурсе, као и екстерне консултанте, који су нам помогли да побољшамо нашу инфраструктуру, као и да формализујемо правни оквир наших решења”, нагласио је Вукоичић.

Тим за паметније паметне мреже

Паметне електроенергетске мреже олакшавају коришћење енергије, ефикасне су и омогућавају бољу евиденцију о потрошњи струје. Додатно, интеграција енергије из обновљивих извора енергије у електроенергетску мрежу, ствара потребу да се развијају нови софтверски производи и услуге. Данас су електроенергетске мреже ”паметније” и изискују једнако напредне управљачке системе.

TRAKEN тим мотивисан је да своја знања из нових технологија искористи за редефинисање постојећих протокола флексибилним и једноставним укључивањем власника обновљивих извора енергије у постојеће системе.

”Нас инспирише технологија и оно што можемо да учимо из технологије. Наш циљ је да власницима обновљивих извора енергије унапредимо корисничко искуство и да им, помоћу Blockchain технологије, дамо нове могућности учествовања у тржишту обновљивих извора енергије”, закључио је Павле Батута, технички директор предузећа TRAKEN TECH.

 

              

 

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/