СРПСКИ ФАРМАЦЕУТИ У БОРБИ ПРОТИВ КАНДИДИЈАЗЕ


07.04.2021

Учестале проблеме изазване упорним инфекцијама гљивицом кандидом који су најчешће узроковани модерним, убрзаним начином живота и неадекватном исхраном, захваљујући средствима Европске уније, успешно је решио тим фармацеута и технолога у компанији Phytonet.

Phytonet је позната швајцарска компанија која преко 11 година послује у области развоја фармацеутских производа, хране и додатака исхрани, а њихов тим у Србији је главна окосница овог предузећа за активности развоја производа и производње која се пласира на остала светска тржишта – развијено за светско тржиште, са поносом произведено у Србији.

У сарадњи са Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, тим стручњака развио је јединствени препарат CandBerrol који садржи екстракт чилеанске маки (maqui) бобице, богат састојцима са израженим биолошким ефектима. Кроз развој иновативног решења, научници тима Phytonet дошли су до сазнања да овај биљни екстракт има велики потенцијал у примени и третману лечења проблема пре свега оралне кандидијазе. Крајњи ефекат препарата je измена патогеног потенцијала гљивице. На овај начин успоставља ce равнотежa у усној дупљи и, иако се кандида не елиминише потпуно из усне дупље, избегава стални циклус лечења, као и поновне инфекције када се морају стално и поновљено примењивати лекови уз чест развој резистенције кандиде на примењену терапију.

Резултати са тржишта говоре о предностима ове иновативне формуле, која има своје место примене у ризичним и рањивим групама, попут пацијената који су на сталној антибиотској терапији, бебама и мајкама које имају проблема са кандидом, пацијентима који имају параденталне импланте и протетске мостове.

Уз подршку Фонда за иновациону делатност кроз Програм суфинансирања иновација предузеће је успело да заокружи производни процес и обезбеди сигурну, безбедну и ефикасну производњу препарата CandBerrol-а.

„Један део средства смо уложили у опремање производног простора, с обзиром на то да су за производњу препарата CandBeroll-a потребни одређени специфични амбијентални услови, а други за аутоматизовану производну линију која осигурава брз и безбедан процес производње и стабилност производа током његовог рока трајања на тржишту,” истакли су у предузећу Phytonet.

Истраживање, развој и пласирање још једног иновативног производа на светско тржиште је наредни је корак научног тима српског Phytonet-а. Нови препарат ће бити комбинација пробиотика, изолованог са нашег подручја и CandBeroll-a. То је први препарат ове врсте који ће после дуго времена садржати пробиотик изолован са подручја Балкана, а тим Phytonet-а га развија под кодном крилатицом „Српски пробиотик за српска црева“.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација.Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: www.inovacionifond.rs