СРБИЈА И ЕУ: ПАРТНЕРИ У ПОДРШЦИ ИНОВАЦИЈА


05.12.2019

Мултифункционална рукавица за особе са оштећеним видом, едукативна платформа за децу школског узраста, траке за пасивну заштиту од ватре које су направљене од рециклираних сировина и биолошких материјала... само су неке од иновација које ће у наредном периоду развијати предузећа захваљујући финансијској подршци Европске уније и Владе Републике Србије кроз пројекат Развој нових производа и услуга кроз комерцијализацију истраживања у малим и средњим предузећима, вредан 4,5 милиона евра.

На свечаности INNOVATION DATE, Фонд за иновациону делатност је данас представио 33 предузећа којима је одобрено финансирање за развој иновација у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација, у укупном износу од 4,1 милиона евра. Иновативни пројекти за које је одобрено финансирање долазе из различитих индустријских области, а највише из области софтвера и израде апликација, Internet of Thnigs. Већина подржаних послује у Београду, затим Новом Саду и Крагујевцу.

На свечаности су се обратили министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Њ.Е. Сем Фабрици.  

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да је кључ развоја у образовању, науци и иновацијама.

Он је навео и да јавни позив Фонда показује да из године у годину постоји све веће интересовање за програме подршке развоју иновација.

„Улагање у науку, образовање и у иновације је улагање у нашу будућност. Сигуран сам да напоре и учинак Владе већ препознајете. Буџет за иновације расте од 2017. године, тако је за 2020. годину опредељено више средстава како за Фонд за иновациону делатност тако и за Фонд за науку“, рекао је министар.

Он је додао и да српска привреда стално показује иновативни потенцијал и спремност да се иновативне идеје преточе у конкретне производе за којима постоји потражња на тржишту.

„Мала и средња предузећа чине окосницу сваке економије и носиоци су 90 одсто привредне активности у свакој држави. Она представљају кључни фактор економског раста и стварања нових радних места. Влада Републике Србије жели да, уз подршку Фонда за иновациону делатност, подстиче раст и развој малих и средњих предузећа, кроз имплементирање нових технолошких решења и креативних идеја, тако да оне постану реалан производ на тржишту. Ту посебно мислимо на област вештачке интелигенције, роботике, блокчејна, повезаних уређаја. На овај начин, применом иновација и дигитализације у малим и средњим предузећима, али и великим системима, ствара се нова вредност за српску економију и привреду“, рекао је Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој.

"Програми које подржава Евопска унија кроз Фонд за иновациону делатност постају ослонац српске економије утемељене на знању. Исто то важи и за сектор науке и истраживања. Резултати пред нама су изузетни: приходи финансираних компанија порасли су са 6 милиона на 20 милиона евра у шест година (+ 225%), створено је 480 висококвалификованих радних места, извоз је повећан за 8,4 милиона евра, поднешено је више од 33 националне и 25 међународних патентних пријава. Европска унија је поносна што је омогућила ове резултате,“ рекао је амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Њ.Е. Сем Фабрици.

Програми Фонда, од почетка подржани средствима Европске уније, након своје пилот фазе, захваљујући средствима из националног буџета обезбеђеним кроз Министарство просвете, науке и технолошког развоја, постали су стално доступни механизам подршке Фонда. Као такви, они су стални ослонац подршке српској привреди заснованој на знању, као и научно-истраживачком сектору. Финансијска подршка Европске уније допринела је развоју приватног и научно-истраживачког сектора у Србији, а посебно у сегменту трајног повезивања академског са приватним сектором.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац је истакао: „Мала привреда и академски сектор у Фонду имају партнера за развој својих иновација. Фонд пружа финансијску подршку са циљем развоја иновативости и конкурентности наше привреде. Наравно, јака потпора од стране Владе, пре свега Министарства просвете, науке и технолоског развоја и од стране Европске уније, данас нам је омогућила да јавности представимо нове иновације, за које сам сигуран да ће освојити тржишта. Овом приликом, честитам им и желим да буду истрајни и успешни у даљем раду. Фонд ће у наредном периоду радити још интензивније, са већим капацитетима и, пратећи потребе наших корисника, новим програмима.“ 

 

                    

 

Уговор о Директном гранту - Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из Претприступних фондова Европске Уније за 2014. годину, док је 2 милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 4,1 милиона евра.

           Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/cir/

Подршка Европске уније, од почетка оперативног рада Фонда 2011. године, даје пресудан подстицај финансирању иновација у Србији и јачању веза између истраживачког и приватног сектора. Европска унија је за програме финансирања иновација до сада издвојила 15,8 милиона евра из претприступних фондова.

 

ПРЕГЛЕД ИНОВАТИВНИХ ПРОЈЕКАТА У ОКВИРУ ПРОГРАМА РАНОГ РАЗВОЈА И ПРОГРАМА СУФИНАНСИРАЊА ИНОВАЦИЈА ОДОБРЕНИХ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ОСНОВУ ЈАВНОГ ПОЗИВА У МАРТУ 2019. ГОДИНИ

 

ПРОГРАМ СУФИНАНСИРАЊА ИНОВАЦИЈА

NINOX

Назив пројекта: Ninox

Место: Београд

Индустрија: Биотехнологија и биоинже  њеринг

Опис: Београдска компанија Ninox се бави развојем хардвера и креира напредни модел наочара са сочивима која се аутоматски прилагођавају. Богато искуство носи из САД-a. Наочаре служе људима са презбиопијом (старачком далековидошћу). Производ је заснован на већ постојећем патенту ове компаније за подручје САД и намењен је глобалном тржишту.

 

TIM-ING CENTAR

Назив пројекта: Development of the Next Generation CNC Bending Machines Controlled by 3D Cameras

Место: Крагујевац

Индустрија: Машинска индустрија

Опис: Инжењерски тим из Крагујевца усмерен је на стварање CNC машине нове генерације, која је заснована на унапређеној технологији 3D камера. Осим иновативних решења у дизајну машине и електронским компонентама, потрошачи ће имати користи и од софистициранијег и ефикаснијег софтверског решења како би се осигурала обрада високе прецизности.

 

NovelIC

Назив пројекта: AURORA 4.0 - Autonomous Robot Radars for Industry 4.0

Место: Београд

Индустрија: Радарска, радио и бежична комуникација

Опис: Користећи своју палету високотехнолошких сензорских производа створених током претходних година, ова београдска хардверска компанија развија напредни сензор за детекцију људи и аутономно управљање индустријским роботима. Нови сензори омогућавају значајну оптимизацију трошкова и одговориће на неке од највећих изазова у индустрији 4.0.

 

ZANUS

Назив пројекта: Intelligent broadcast robots

Место: Ваљево

Индустрија: Роботика

Опис: Млади и ентузијастични тим инжењера из Ваљева који се баве роботиком и хардвером развија врхунски роботски систем емитовања за аутономне операције за видео продукцију. Ово решење је намењено за студије и продукцијске компаније и може покрити различите врсте садржаја, укључујући и спортске догађаје високог нивоа.

 

SUNCOKRET

Назив пројекта: Research & development of functional gluten-free crackers

Место: Хајдуково

Индустрија: Био индустија

Опис: Компанија из Хајдукова која се бави функционалном и здравом храном производи органски, вегански, безглутенски крекер базиран на новој формули. Овај производ богат протеинима је пригодан за људе којима је потребна висококвалитетна функционална храна и здрава исхрана.

 

ARS EMBEDDED SYSTEMS

Назив пројекта: ExtremeMotion

Место: Нови Сад

Индустрија: Интернет ствари

Опис: Компанија из Новог Сада развија нови уређај и платформу за детекцију покрета која ће имати примену у акционим спортовима. Платформа укључује базу са вештачком интелигенцијом која врши аналитику и препознавање кретања и гестова.

 

DIGITAL MIND

Назив пројекта: VR-All-Art

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: ИТ компанија из Београда са присуством у Швајцарској развија премијум платформу за онлајн излагање и продају уметнина. Нова платформа на бази виртуелне реалности ће омогућити интегрисано и широко доступно дигитално тржиште за галерије, уметнике, колекционаре и музеје да прикажу, као и да купују и продају уметнине.

 

CRATER STUDIO

Назив пројекта: Virtual studio for mixed-reality content (VISMIC)

Место: Београд

Индустрија: Анализа видео података

Опис: Компанија из Београда, специјализована за визуелне ефекте, ствара виртуелни студио за претпродукцију сценског концепта и визуелних ефеката у филмској индустрији. Омогућавањем превизуализације будућих визуелних ефеката и поставке сцена, ово решење је веома ефикасно са аспекта времена и трошкова и нарочито је погодно за филмове средњег буџета.

 

PHYTONET

Назив пројекта: Novel solution for effective oral candidiasis treatment

Место: Београд

Индустрија: Додаци исхрани

Опис: Користећи своје знање у области стварања мултифункционалних прехрамбених производа и суплемената, Phytonet се упустио у развој производа на бази maqui  бобица који ће бити коришћен за превенцију и искорењивање кандидијазе. Ово решење ће значајно унапредити терапијску ефикасност оралних антифунгалних лекова и смањити поновно појављивање, а такође ће делoвати као превенција у случајевима где постоји могућност да се орална кандидијаза развије. 

 

EURO HEAT

Назив пројекта: Waste Gas Innovative Economizer

Место: Крагујевац

Индустрија: Енергетска ефикасност

Опис: Производна компанија из Крагујевца развија нови модел економизатора за гас са значајно побољшаним перформансама и ефикасношћу. Нова геометрија овог производа донеће оптимизацију величине и пружити боље карактеристике размене топлоте, уз виши степен поновног коришћења отпадних гасова чиме ће се побољшати модел циркуларне економије.

 

ПРОГРАМ РАНОГ РАЗВОЈА

SMARTFIREBLOCK

Назив пројекта: Smart Fire Protection

Место: Крагујевац

Индустрија: Грађевински материјал

Опис: Стартап из Крагујевца развија нову технологију за производњу траке за пасивну заштиту од ватре, направљене од рециклираних сировина и биолошких материјала. Ново економично решење нуди дуготрајну заштиту од пожара, али такође смањује негативан утицај на животну средину који је везан за технологије за заштиту од пожара.

 

ANIMANISTAN

Назив пројекта: Mocap Compatible Keyframe Autorig Plug-in - McKap

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Компанија из Београда нуди софтверски додатак који ће побољшати процес продукције 3D анимација за студије мале и средње величине. Њихов  додатак за водеће 3D софтвере у индустрији виртуалних ефеката ће омогућити лакше коришћење података о снимању покрета без увећања цене продукције.

 

PIRATE ART STUDIO

Назив пројекта: Aestetic covers for people with dissabilities

Место: Београд

Индустрија: Медицински и тарапеутски уређаји

Опис: Користећи 3D технологију и фотограметрију, ова београдска стартап компанија нуди економичне естетске покриваче за протезе за доње екстремитете. Комбинацијом 3D штампања и специфичног дизајна, нова технологија ће имати позитиван утицај на социјалну интеграцију људи са инвалидитетом.

 

BOOSTOWSKI

Назив пројекта: Digital Retail Sales Manager

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Boostowski нуди апликацију за напредну обуку радника у малопродаји. Са новом методологијом за процену перфоманси, утврђивање кључних индикатора успеха и унапређење вештина, апликација има за циљ да увећа продуктивност клијената и њихов обим продаје. 

 

STOCK STUDIO

Назив пројекта: Stock Studio

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Стартап из Београда нуди свеобухватно софтверско решење (SaaS) за управљање дигиталним садржајем. Ово ће олакшати рад корисницима  и помоћи ће им да прате свој фото садржај кроз различите платформе.

 

ABSTRACT

Назив пројекта: Abstract Cyber Forensics

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Компанија из Београда развија софтверско решење подржано вештачком интелигенцијом које ће омогућити брендовима да унапреде истражни процес у случајевима фалсификовања на глобалном нивоу. Ово решење ће помоћи корисницима да спрече губитак прихода и очувају репутацију бренда и поверење потрошача.

 

CARSYNC

Назив пројекта: CarSync

Место: Ниш

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: CarSync је нова платформа на бази cloud-a која омогућава својим корисницима да зараде додатни новац нудећи своја возила за изнајмљивање. Ово решење има за циљ да реши неке од највећих проблема у сличним решењима као што су прављење распореда, комуникација, операције и мерење успеха.

 

MECHATRONICS & MORE

Назив пројекта: Kuc-kuc Smart Lock

Место: Нови Сад

Индустрија: Интернет ствари

Опис: Стартап из Новог Сада развија нову паметну браву која ће се користити за лакши приступ становима  и просторијама који се изнајмљују. Ново решење је базирано на Internet of Things технологији, а садржи и софтверску архитектуру на бази cloud-a која се користи за контролу приступа.

 

JUST SMART

Назив пројекта: Shtreber

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Београдски стартап послује у домену дигиталног образовања и сада представља нову мултимедијалну едукативну платформу за децу школског узраста. Ова платформа комбинује елементе едукације, игре и интерактивног учења, са алатима и методима који мотивишу на даље учење.

 

VIDEOSPACETV

Назив пројекта: VideoSpace BestView

Место: Београд

Индустрија: Машинство

Опис: Београдски стартап са пословним искуством стеченим у Уједињеном Краљевству користи вештачку интелигенцију да унапреди квалитет преноса видео сигнала за крајње кориснике. Ово решење је компатибилно са постојећим решењима у овој сфери и може обављати операцију у реалном времену захваљујући великој брзини преноса и обраде.

 

DIGITAL WORX

Назив пројекта: Maintenance management system 4.0

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Digital Worx развија софтверско решење за комплетно дигитално дељење и употребу информација, које ће омогућити тимовима за одржавање и управљање машинама у оквиру производних компанија да ефикасно воде велики број тимова за извршење задатака на терену. Решење је намењено за мале и средње индустријске клијенте који раде у индустрији 4.0.

 

HERBELIXA

Назив пројекта: HerbELICO

Место: Београд

Индустрија: Био индустија

Опис: Компанија из Београда развија нови биљни лек за искорењивање Helicobacter pylori која је отпорна на антибиотике и напада људе. Иновативна природна формула је базирана на мешавини есенцијалних уља добијених из посебних ароматичних биљака.

 

CORTEN ART

Назив пројекта: Bioethanol mist burner

Место: Шабац

Индустрија: Енергетска ефикасност

Опис: Стартап из Шапца развија камин за употребу унутар објеката, који нуди високе сигурносне стандарде и користи биоетанол као гориво. Ово еколошко решење се користи за емисију топлоте, али се такође може употребити и у декоративну сврху за пројекте реновирања кућа и оплемењивања ентеријера.

 

INDUSTRIAL ANALYTICS

Назив пројекта: Momentum CMMS

Место: Нови Сад

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Млада новосадска компанија ствара софтверско решење које ће омогућити лакше управљање и одржавање инвентара у здравственим установама. Овај систем ће такође омогућити корисницима да праве извештаје о грешкама, прате распоред одржавања и комуницирају са  онима који пружају услугу одржавања.

 

HUMANLESS AGRICULTURE TECHNOLOGIES

Назив пројекта: Bioinformatics and predictive analytics software for soil – plant management with near real time prescription tools

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Београдски стартап који се бави информационим технологијама у пољопривреди развија нови софтвер за управљање узгојем биљака, који омогућава предвиђања у реалном времену и даје могућност унакрсне анализе из више извора. Овај софтвер има за циљ да реши неке од најчешћих проблема као што су анализa одржавања земљишта и генерисање висококвалитетних мапа биљног земљишта.

 

PROPTER

Назив пројекта: Clash of Chefs World

Место: Алибунар

Индустрија: Гејмификација

Опис: Тим иза компаније Propter из Алибунара користи своје богато искуство у индустрији видео игара и развија нову игру на бази виртуелне реалности у којој се играчи такмиче у припреми хране различитих националних кухиња. Са новим садржајем и алтернативним начином играња, компанија има за циљ да се позиционира на тржишту породичних игара у виртуелној реалности.

 

MIRACLE DOJO

Назив пројекта: Karate Do

Место: Београд

Индустрија: Гејмификација

Опис: Стартап из Београда комбинује експертизу из области видео игара са каратистима светског нивоа како би развио игру за мобилне телефоне са карате шампионима (спортистима) као херојима унутар игре. Нова борбена механика унутар игре ће бити развијена да симулира карате технику и реално бодовање на такмичењима.

 

ANORIS TECHNOLOGY

Назив пројекта: Anora - Smart Glove for Blind People

Место: Београд

Индустрија: Интернет ствари

Опис: Anoris Technology развија мултифункционалну рукавицу осмишљену да помогне особама са оштећеним видом. Нудећи осам функција доступних  притиском на једно дугме, ово решење ће служити као помоћно средство при извршењу свакодневних активности и омогућити корисницима да уживају у већем квалитету живота.

 

CUSTOM COMETICS

Назив пројекта: Ink Cosmetics

Место: Чачак

Индустрија: Фармацеутска индустрија

Опис: Компанија из Чачка спаја знање из области фармације и модерне уметности да би створила нови производ за негу коже који се користи након тетовирања. Флексибилни полимерски слој у овој формули прати динамику мишића и пружа слој физичке заштите, али такође обезбеђује контролисано отпуштање активних компоненти које помажу кожи да се опорави.

 

ATFIELD TECHNOLOGIES

Назив пројекта: WINESSENSE SENSOR NODE

Место: Бечеј

Индустрија: Интерент ствари

Опис: Стартап из Бечеја развија нови уређај са сензором за примену у виноградарству. Решење садржи могућност обраде података која користи вештачку интелигенцију, чиме ће помоћи кориснику да спречи болести биљака и донесе правовремену одлуку о наводњавању, што ће на крају повећати приносе и смањити губитке.

 

GOROSTAS GAME STUDIO

Назив пројекта: Cryptic Legends Mobile Game

Место: Београд

Индустрија: Софтвер и израда апликација

Опис: Београдски стартап развија игру за мобилне телефоне инспирисану ликовима из словенске митологије, са blockchain технологијом којом се осигурава власништво над поседом имовине унутар игре. Заједно са унапређеним стратешким и тактичким елементима, игра укључује и могућност сакупљања елемената и трговине херојима.

 

WHITE LEMUR

Назив пројекта: SOMA Bioworks Development of biodegradable alternatives to plastic

Место: Београд

Индустрија: Вишенаменски материјал

Опис: Тим компаније White Lemur фокусира своје вештине из области нових материјала да реши проблем загађења околине и обновљиве производње. Њихово решење је нови биоразградиви материјал од агрикултуралног отпада, који има за циљ да служи као еколошка замена за стиропор.

 

CROPT

Назив пројекта: Smart Sowing Strategy

Место: Нови Сад

Индустрија: Обрада података и аналитика

Опис: Амбициозни стартап из Новог Сада, појачан експертизом са института Biosense развија ново решење за паметно планирање процеса сејања у пољопривреди. Решење је базирано на аналитици великог обима података и најсавременијим алгоритмима који за циљ имају да повећају одрживост и смање ризик агрикултуралне производње.