Пријави се и постани део Катапулт заједнице!


07.07.2023

Пријави се и постани део Катапулт заједнице!

Oтворен трећи јавни позив за учешће у програму акцелерације

 

Фонд за иновациону делатност, уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација, Светске банке и Европске уније отвара трећи Катапулт јавни позив за иновативна стартап предузећа којима је потребна финансијска и менторска подршка за достизање пуног потенцијала и освајање глобалног тржишта. Овај водећи акцелератор у Србији пружа јединствену прилику амбициозним тимовима да остваре своје пословне визије и стекну неопходне ресурсе и знања за успех.

За учешће у програму акцелерације Фонд подржава пријаве из свих области науке и технологијe, а рок за пријаву путем Катапулт портала до 16. октобра 2023. године у 13 часова.

Шта нуди Катапулт програм?

  • Финансијску подршку: стратап предузећима на располагању су бесповратна средстава од 20.000 евра (за Ideation категорију предузећа) до 50.000 евра (за Scale-up категорију предузећа). Додатно, онима који обезбеде квалификовану инвестицију у року од девет месеци након завршетка акцелерације, на располагању су додатна средсва до 300.000 евра бесповратних средстава.
  • Менторство и саветовање: стартап предузећа ће имати прилику да кроз тромесечни интензивни програм сарађују са више од 40 међународних и локалних ментора, бивших оснивача из различитих индустрија, који ће их водити кроз процес развоја и пружити им драгоцену експертизу.
  • Мрежу инвеститора: Катапулт има снажну мрежу инвеститора, која омогућава стартапима да се повежу са другим потенцијалним инвеститорима и партнерима за даљи развој својих иновација.
  • Едукативни програми: поред финансијске подршке, стартапи ће имати приступ разним едукативним програмима, радионицама и предавањима која ће им помоћи да унапреде своје вештине и знања из пословног света.
  • Размена искуства: Катапулт је веома конкурентан програм, са искусном и кооперативном Катапулт заједницом оснивача. Приступ знању и искуству стартап предузећа која су истој или сличној фази раста и развоја.
  • Корпоративно партнерство: нови учесници Катапулт програма имају на располагању приступ погодностима које нуде корпоративни партнери.

„Одушевило нас је што је Катапулт окупио велики број ментора који имају доста искуства у бизнису и генерално у пословању. Добили смо драгоцене савете у вези са развојем производа, скалирању бизниса, отварањем нових тржишта, али и како мало предузеће може да се трансформише у велику интернационалну компанију“, истакао је Михајло Никодијевић, оснивач стартапа Tapni, један од учесника Катапулт програма акцелерације.

Катапулт је стекао репутацију у рангу најутицајнијих акцелератора у региону који тренутно у свом портфолију има 39 задовољних стратап предузећа, која су прошла кроз тромесечни интензивни програм акцелерације. До данас, од 19 стартап предузећа из прве групе полазника, 16 је успело да прикупи додатних 15 милиона евра инвестиција на основу којих је Фонд одобрио додатних 4 милиона евра.

Заједничко улагање Републике Србије - Министарство науке, технолошког развоја и иноавција, Светске банке и Европске уније, кроз Катапулт програм Фонда за иновациону делатност, има значајну улогу у свеобухватном развоју иновационог стартап екосистема Србије.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра. Катапулт програм је део „Пројекта акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији“, који је посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.