Подстицање иновација, предузетништва и истраживања


20.05.2022

У присуству председника Републике Александра Вучића, председника Европског савета Шарла Мишела, високих представника Владе Републике Србије, Европске уније и Светске банке потписан је споразум о пружању подстицаја за раст истраживања, иновација и предузетништва у Србији укупне вредности од 84,5 милиона евра.

Циљ заједничког улагања Европске уније и Светске банке у оквиру Пројекта акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва (Serbia Accelerating Innovation and Growth Entrepreneurship Project – SAIGE) је унапређење релевантности и изврсности научних истраживања,  подизање капацитета научноистраживачких организација, као и подстицање иновативног предузетништва и лакши приступ изворима финансирања, што доприноси расту и конкурентности српске економије.

Активности на Пројекту спроводе Министарство просвете, науке и технолошког развоја као главни координатор SAIGE Пројекта, Фонд за иновациону делатност и Фонд за науку.

Фонд за иновациону делатност је надлежан за имплементацију и спровођење акцелерације пословања, чији је циљ повећање потенцијала за раст предузећа. Програм акцелерације Катапулт је први акцелератор у Србији који младим предузећима обезбеђује интензивно, тромесечно менторство и повезивање са инвеститорима.

У оквиру посете у Научно-технолошком парку „Београд“, уважена делегација је у пратњи многобројних медија присуствовала и демонстарцији инoвативних производа предузећа Anora, Pirate Art, Charge&GO и Desing, која су подржана кроз програме Фонда захваљујући средствима Европске уније.

Мултифункционална рукавица за особе са оштећеним видом, естетски покривачи (skinovi) за протезе за доње екстремитете, платформa са мобилном апликацијом која повезује све учеснике у саобраћају у процесу пуњења електричних возила и прерада воћа у асептичним условима ради производње воћних препарација високог квалитета, само су неке од иновација које су пронашле примену у свакодневном животу и утабале свој пут до тржишта.