PIRATE ART ЕСТЕТСКА ОБЛОГА - КОРАК КА ПРОМЕНИ СВЕСТИ


13.04.2021

Оснивач младог београдског стартапа Pirate art, Арсен Арсеновић након несреће коју је доживео са 19 година, са колегом и пријатељем Николом Матићем конструисао је и направио естетску облогу за протезу, пре свега за своје личне потребе.

Положај и заштита људи са инвалидитетом једна је од најосетљивијих и најспецифичнијих тема друштвено-развојне, економске, али пре свега социјалне политике данашњег друштва.  

Тако је млади тим окупљен у стартуп-у Pirate art на себе преузео део одговорности и за особе са инвалидитетом доњих екстремитета, осмислио уникатне естетске облоге са циљем подизања самопоуздања што позитивно утиче на њихову социјалну интеграцију.

“Од самог почетка нисам имао проблем са тим што носим протезу. У свакој прилици трудио сам се да покажем “голу” шипку, јер то је недостатак који не може да се сакрије. А ја то нисам ни желео. Тада је настала идеја да правим естетске облоге за протезе”, истакао је Арсен.

Pirate art тим већ годину дана ради на тестирању, унапређивању и развоју своје идеје, а захваљујући средствима Европске уније кроз програм Фонда за иновациону делатност успели су да пређу пут од идеје до готовог производа и успешно га пласирају на тржиште.

Користећи 3D технологију и фотограметрију Pirate art облоге израђује уз помоћ различитих софтверских програма у којима се моделира 3D објекат у складу са фотографијама, које крајњи корисник доставља у зависности од тога како жели да COVER, односно естетска облога изгледа. SKIN који је направљен од текстила је покривка за естетску облогу, који умањује оштећење одеће за разлику од пластике и због своје лакоће намештања даје могућност мењања изгледа више пута у току дана. Корисници је могу мењати сходно одевним комбинацијама, годишњем добу, као и личним преференцијама.

Од јануара 2018. године активирана је продаја естетских облога у Европи. Када је у питању регион, особе са инвалидитетом из свих земаља користе овај производ”, рекао је Никола Матић, оснивач Pirate art-a.

Истраживање тржишта показује да Pirate art поседује велики потенцијал, јер све већи број особа са инвалидитетом жели естетску облогу по својој мери. Визија младог тима темељи се управо на инклузији и показивању снаге кроз једну овакву естетску облогу.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: www.inovacionifond.rs