Паметни почетак: затворен позив!


28.02.2023

Фонд за иновациону делатност званично је затворио други јавни позив за програм Паметни почетак, који је још једном наишао на велики одзив тимова и иновативних предузећа широм Србије. Програм има за циљ да пружи финансијску и менторску подршку младим тимовима у најранијој фази развоја, са посебним фокусом на развој првог прототипа.

На јавни позив који је био отворен од 20. децембра 2022. године пристигло је укупно 111 пријава, што указује на висок ниво интересовања и потенцијала, као и потребу за финансијском и техничком подршком за подухвате стартап предузећа у раној фази развоја. Учесницима у програму на располагању су финансијска и менторска подршка у износу од 4,2 милиона динара по појединачном пројекту. 

Предузећа и тимови који испуњавају формалне услове за пријаву биће упућени на међународну процену коју спроводи независна експертска комисија. Након прве фазе процене, најквалитетнији тимови и предузећа добиће прилику да се уживо представе пред комисијом, после чега се доноси коначна одлука о финансирању на основу квалитета пројеката и расположивих средстава опредељених за јавни позив.

Одлука о ужем избору очекује се у другој половини априла 2023. године, док се финализација поступка коначног избора пројеката очекује почетком јуна 2023. године.

Средства за реализацију овог јавног позива обезбеђена су из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација у укупном износу од 132 милиона динара.