Озонизатори предузећа “SKV Garant” у борби против пандемије


11.04.2020

Уз подршку Фонда за иновациону делатност, решење предузећа “SKV Garant” развило је преносиве озонизаторе за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја. Данас су озонизатори под називом “OZON CARE постављени у згради Скупштине Србије, где ће у наредна два дана стерилизовати простор од 25.000 м2 и на тај начин допринети заштити особља од могуће заразе која би настала контактом са контаминираним површинама.

Предузеће “SKV Garant” користи озон као једно од најмоћнијих средстава стерилизације за потпуну елиминацију микроорганизама, бактерија и вируса. С обзиром на то да се коронавирус брзо шири и задржава на свакој површини коју је заражена особа додирнула, посебно је важно урадити стерилизацију простора када се установи да су у њему обитавале заражене особе. Уколико се ради о канцеларији која је пуна папира, рукохвата, намештаја и сличних предмета и површина, то није могуће дезинфиковати течним средствима и због тога је стерилизација озоном за такве примене незаменљива.

У сарадњи са Институтом за општу и физичку хемију у Београду, предузеће ће захваљујући Фондовим одобреним средствима израдити више од 20 озонизатора, а у наредном периоду ће вршити озонизацију простора јавних установа и установа од значаја за државу. Капацитет озонизације у овом тренутку је од 3000 до 5000 м2 дневно, зависно од распореда просторија.