OROOK: РЕГРУТОВАЊЕ ПРОФЕСИОНАЛАЦА У СЕКТОРУ ГРАЂЕВИНЕ


22.08.2023

Дигитализација грађевинске индустрије

Фонд за иновациону делатност препознао је потенцијал и важност дигитализације у грађевинској индустрији и подржао решење предузећа ОROOK koje je усмерено на овај сектор. ЕУ бесповратна средства у оквиру Програма раног развоја обезбеђена су за развој специјализоване online платформе за запошљавање у грађевинској индустрији, која има за циљ унапређење ефикасности регрутације и решавање проблема недостатка информација о реалном стању понуде и потражње послова у овој области.

Ово иновативно решење доноси значајне бенефите, кроз елиминацију чак 80% трошкова регрутовања и скраћење трајања процеса за више од 90%. Кроз интерактивно рангирање, платформа омогућава компанијама да брже ангажују архитекте, инжењере грађевине, машинства, електротехнике и друге стручњаке, док професионалцима из ових области пружа могућност да се брже оријентишу захваљујући увек ажурним информацијама на тржишту.

OROOK платформа представља мост између компанија и висококвалификованих стручњака из грађевинског сектора, олакшавајући остваривање краткорочне, пројектне сарадње или запошљавања. "Ми смо дуго присутни у грађевинској индустрији и били смо свесни проблема и потребе да се уведу решења за дигитализацију. Било је неопходно да се одређене „коцкице“ сложе како бисмо дошли до оваквог производа и решења", истиче др Миљан Микић, оснивач фирме OROOK.

Једна од кључних „коцкица“ у овом процесу била је подршка Фонда, који је не само обезбедио део бесповратних средстава за развој ове јединствене платформе, већ је имао вишеструки утицај на њен успех.

Трансформативно искуство

Сарадња са Фондом била је прекретница за OROOK, јер су из неуспешног првог покушаја за добијање средстава Фонда извукли много корисних лекција. Још важније, све препоруке и повратне информације добијене током селекције су пажљиво анализиране и примењене у другом кругу пријављивања, што је резултирало њиховим позиционирању међу корисницима средстава Фонда. Прецизан и детаљан feedback стручњака Екперске комисије Фонда им је помогао не само да задовоље критеријуме конкурса, већ и да значајно унапреде свој производ.

Захваљујући подршци Фонда, OROOK тим је осмислио нове процедуре које су им омогућиле квалитетно управљање активностима, а уштеђено време су преусмерили на даљи развој што бољег решења. Поред тога, обука коју је организовао Фонд омогућила им је да се адекватно припреме за координацију и администрацију пројекта, који може бити захтеван, али уз то пружа и висок ниво подршке од стране Фонда.

Професионализација и интернационализација платформе

Користећи финансијску подршку Европске уније OROOK је унапредио своје дигитално решење додатним функционалностима. Сада платформа омогућава развој каријере запослених, OROOK едукацију и тендер услуге. Нова верзија сајта и мобилне апликације OROOK пружа могућности за пробој на тржишта Хрватске и Аустрије. Ова експанзија на нова тржишта представља важан корак ка интернационализацији платформе, која има потенцијал да пружи своје услуге и ван националних граница, остварујући сарадњу и повезивање професионалаца из грађевинске струке широм региона и шире.

 

                   

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/