Од сунцокрета до иновативних крекера


26.04.2021

Пре тачно 31 годину, на северу Војводине, у селу Хајдуково, Иван Перичић основао је породично предузеће Сунцокрет са намером да приближи макробиотички начин исхране, тада, у том погледу неразвијеном југословенском тржишту. Иван, као дугогодишњи вегетеријанац и заљубљеник у здрав начин живота, постао је пионир и утемељивач у области органске производње, хладно цеђених уља, пре свега девичанског бундевиног и сусамовог уља. Данас, предузеће Сунцокрет броји асортиман од преко 60 производа од којих су многи јединствени и аутентични (балзамико сирће од нара, балзамико сирће од малине, орахов путер и др.).

С обзиром да је Иван вегетеријанац, познавајући проблематику у овом начину исхране, а то је свакако мањак протеина, дошао је на идеју да развије породицу производа протеинских безглутенских крекера за вегане и вегетеријанце. Иновативни производи сада имају преко 25 процената протеина по чему се издвајају од производа те врсте. Састав сланих и слатких протеинских крекера је пажљиво одабран, високо нутритиван, искључиво органског порекла, те је погодан и за спортисте као и децу.

Предузетнички и иноваторски дух записан је у генима породице Перчић, те тако Ксенија, Иванова ћерка, 2013. године уводи на тржиште нови визуелни идентитет фирме, под брендом Granum и за непуних седам година постаје лидер на тржишту здраве хране. Бренд Granum броји осам породица производа у чијој производњи јединственост и иновативност игра изузетно важну улогу.

Прерађивање остатака из производње хладно цеђених уља, односно циркуларна екологија, је данас апсолутни светски тренд, који су заједничким снагама породични тандем Сунцокрет применили у производњи, а то је производња без остатака.

”За овакву врсту производње била нам је потребна машина која сама формира дојпак кесице, пуни их крекерима, ставља гас који штити производ, продужава му рок трајања и након тога затвара кесицу. Све ово, успели смо уз значајну финансијску подршку Европске уније, кроз програм Фонда за иновациону делатност. Тако смо добили већу продуктивност и континуирану, економски одрживу производњу“, истакла је Ксенија.

Такође, средства Европске уније су им помогла да набаве и линијску тунел пећ која им је омогућила да унапреде брзину, ефикасност и квалитет печења протеинских крекера али и осталих производа

Добитник многобројних награда и признања, Иван је понео титулу и иновативног предузетника 2019. године. Производе предузећа Сунцокрет са јединственим саставом, без штетних састојака, а истовремено хранљивог и допадљивог укуса препознали су потрошачи широм европе и азије. Протеински безглутенски крекери су апсолутно број један на српском тржишту, присутни су у већини прехрамбених ланаца, и то је оно што их издваја од конкуренције.

Желимо да се у следећој години проширимо са новим, упадљивијим и примећенијим дизајном на коме већ увелико радимо. Гранум бренд је присутан на тржишту Црне Горе, Босне и Херцеговине, Чешке, Катара и Холандије, а под приватном робном марком у Француској, Мађарској и Великој Британији. Увелико радимо на поспешивању и ширењу тржишта у погледу извоза у свим земљама у којима смо приустни, рекао је Иван.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: www.inovacionifond.rs