Наставак ЕУ подршке иновацијама


18.01.2023

Представници Делегације Европске уније у Србији и трговинско-економски представници амбасада земаља чланица ЕУ посетили су Фонд за иновациону делатност Републике Србије и Научно-технолошки парк у Београду.

Циљ посете било је представљање најновијих дешавања у растућем иновационом екосистему у Србији и ангажовање са иновативним српским компанијама, посебно у погледу њихових амбиција за улазак на тржиште ЕУ и повезивања са инвеститорима из Уније.

                             

„Ова заједничка посета са представницима држава чланица још једном наглашава важност редовног и блиског ангажмана са иновативним компанијама, које се брзо развијају у Србији. Производи и услуге који се овде данас развијају су импресивни и представљају будућност за потрошаче широм ЕУ, Европе и шире. Компаније са којима смо разговарали су високо мотивисане, квалификоване и пример су шта се може постићи уз помоћ ефикасних структура подршке, као што су Фонд за иновациону делатност и мрежа научно-технолошких паркова, попут београдског. Управо због тога, Европска унија наставља да нуди своју безрезервну помоћ у изградњи технолошких, истраживачких и иновационих капацитета Србије, као њен водећи партнер у овој области“, каже Андреа Хохубер, шефица одељења за европске интеграције, привреду и трговину у Делегацији ЕУ у Србији.

                             

Позивом представника држава чланица ЕУ у Научно-технолошки парк, ЕУ настоји да потенцијалним инвеститорима из Европе представи иновациони екосистем Србије у успону, додатно промовише видљивост иновација Србије и подстакне иновативне српске компаније и стартапове да приступе тржишту ЕУ.

ЕУ је до сада обезбедила 88 милиона евра за истраживање и развој у Србији, подржавајући иновације како у приватном тако и у јавном сектору. У оквиру програма Хоризонт – научноистраживачке иницијативе ЕУ, 596 српских иноватора добило је средства за истраживање укупне вредности од 135 милиона евра. На пример, уз помоћ средстава овог програма БиоСенс институт је добио преко 50 међународних признања за допринос пољопривредним иновацијама, а очекује се и да ће постати Центар изврсности за одрживу пољопривреду.