Моћ биљака у иновативној капсули HerbELICO®


27.04.2021

Сигурно познајете некога ко је имао проблем са Хелико бактеријом (Helicobacter pylori)? Да ли знате колико је процес лечења са неколико врста антибиотика дуготрајан и исцрпљујућ? Ако се осврнемо и на статистику, према подацима Светске здравствене организације (СЗО), 50% популације поседује у свом желуцу Хелико батерију, док 20% заражених осећа нуспојаве и тегобe. СЗО ову бактерију сврстава у групу бактерија за чије се лечење хитно мора прибећи и алтернативним методама лечења, јер је све чешћи случај да бактерија постаје резистентна на стандарну антибиотску терапију коју лекари преписују.

Наше младе научнице из Новог Сада, израженог истраживачког духа, др Наташа Симин, др Марија Лесјак и др Ивана Беара се већ 15 година баве истраживањима у области биохемије лековитог биља и седам година раде на решaвању овог здравственог проблема. Изучавањем лековитог биља и свих добробити које његова примена доноси, докторке наука из области биохемије основале су предузеће HerbElixaа уз финансијску подршку Европске уније развиле су потпуно нов револуционарни препарат HerbELICO® који сузбија инфекцију изазвану Хелико бактеријом.

HerbELICO® се састоји од етарских уља оригана, чубра и тимијана, који су произведени од 100% органских биљака. За разлику од антибиотика, који су једнокомпонентни и на које бактерија може да развије резистенцију, етарска уља поседују више десетина различитих компоненти које делују на Хелико бактерију, и зато бактерија не може да постане отпорна на ова етарска уља.

Сам процес производње HerbELICO® препарата је врло сложен и комплексан. Након одабира погодних сировина и изолације етарских уља из биљног материјала, припрема се смеша етарских уља тачно одређеног хемијског састава, а затим капсулира и пакује. У контакту са желудачном киселином капсула се раствара, а етарско уље се „распрши” по желуцу и директно делује на Хелико бактерију. Након тога, етарско уље се апсорбује и метаболише, због чега не делује штетно на цревну флору за разлику од антибиотика. Поред тога, етарска уља делују лековито на зид желуца који је оштећен Хелико бактеријом и обнављају га.

HerbElixa планира да патентира и заштити производ, али и да се позиционира на тржишту Европе, а затим и тржишту Азијских земаља у којима је преко 90% људи заражено Хелико бактеријом.

„Све досадашње сарадње са престижним истраживачким институтима у земљи и иностранству су нам од велике важности за успех на домаћем тржишту али и за излазак на светско тржиште, јер смо доказали да наш препарат подједнако делује на све сојеве Хелико бактерије који потичу са различитих континента,” истакао је стручни Тим HerbElixa.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/cir/