MapApp: ЗНАЊЕ У ЏЕПУ


24.08.2023

MapApp платформа за ефикасније учење путем интерактивних постера и мобилне апликације

Савремене технологије омогућавају невероватне могућности за учење. Једна од тих могућности је и микроучење тј. учење у мањим „залогајима“. Препознато је као један од ефикаснијих начина за стицање знања и вештина јер се повећава вероватноћа да се информације запамте и задрже током времена. Микроучење се може прилагодити специфичним потребама и интересовањима ученика, што омогућава да се фокусирају на теме за које су заинтересовани. Садржај микроучења често се испоручује путем интернета, што ученицима омогућава приступ са било ког места и у било које време.

Нове методе учења

Преузеће AppWorks је искористила најновије технологије и дизајнирала MapApp платформу за учење путем интерактивних постера и мобилне апликације. "Креирали смо низ интерактивних постера који прате најновије трендове и користе фасцинацију деце мобилним телефонима. Захваљујући нашем искуству у развоју мобилних апликација, створили смо платформу за ефикасније учење", каже Никола Јанковић, оснивач и извршни директор компаније AppWorks.

MapApp интерактивни постери у комбинацији са мобилном апликацијом промовишу концепт микроучења. Тим, који стоји иза MapApp, правовремено је схватио да образовни систем мора да прати развој технологије и да широко доступни паметни телефони могу бити користан едукативни алат. Тако је циљ овог пројекта постао унапређење образовног система и подстицање иновативности у едукацији, кроз нове методе учења. Дигитални садржај у MapApp мобилној апликацији је повезан са постерима путем QR кодова, који осим атрактивних визуала пружају ученицима интересантне информације из области коју постер обрађује.

Да би ученицима пружили занимљив и забаван дизајн постера и дигиталног садржаја, окупили су тим који се састоји од уредника, дизајнера, наставника, програмера и спољних сарадника који имају искуство у раду са децом. Њихов циљ је да увођењем иновација у образовни систем олакшају процес учења и ученицима и наставницима. Уз видео снимке, текстове и анимације, MapApp мобилна апликација садржи и кратке квизове знања које уредници креирају за сваки постер.

Подршка Фонда

AppWorks је ИТ компанија која, од 2013. године, развија сопствену платформу за мобилне апликације. Захваљујући средствима Европске уније и подршци Фонда за иновациону делатност 2022. године кроз Програм раног развоја, успели су да унапреде  пројекат за осавремењивање образовног система у Србији. Развојем нових постера и унапређењем функционалности мобилне апликације, динамика MapApp пројекта се побољшала.

MapApp интерактивни постери већ су присутни у многим школама широм Србије, а сада имају још већу мотивацију да наставе са развојем ове приче.

Концепт микроучења

Микроучење путем постера је популаран метод испоруке информација у малим деловима на визуелно привлачан начин. Постери су ефикасан начин за преношење важних порука у сажетом и запамтљивом формату. На први поглед, лако су разумљиви јер користе јасан и кратак језик, визуално су привлачни због релевантних слика и графика и фокус им је на једној кључној поруци или једном концепту. Све информације на постеру су подржане релевантним изворима и стратешки су позициониране на локацијама којима ученици често приступају, укључујући радне просторе, учионице и платформе за учење на мрежи

Идеја иза микроучења је да се сложене теме разложе на мање информације које су лакше за управљање и које ученици могу брзо разумети и применити у стварним ситуацијама. Овај приступ посебно је ефикасан за заузете ученике који немају довољно времена или пажње да се посвете дужим обукама о темама које их занимају.

 

                   

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/