КОНТИНУИРАНА ПОДРШКА ЗА РАЗВОЈ ИНОВАЦИЈА


30.08.2021

 

Фонд за иновациону делатност је кроз програме подршке иновацијама у последњем циклусу за подношење предлога пројеката подржaо 46 предузећа са укупно 5,6 милиона евра. Програма раног развоја и Програма сарадње науке ће у наредном периоду овим предузећима омогућити развој иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију.

Интересовање за доделу бесповратних средстава Фонда расте из позива у позив. На расписани јавни за Програм раног развоја и Програм сарадње науке поднето je више од 280 пријава иновативих пројеката, а прилику за конкурисање имали су и неформалини тимови. Од стране тимова поднето је више од 130 пријава, а финансирање је одобрено за укупно 18 тимова. Највећи број одобрених пројеката дошло је од стране тимова и предизећа из Београда, Новог Сада, Чачка, а најзаступљеније области пројеката су информационо-комуникационе технологије, природне наука и машинство.

За финансирање су одабрани они пројекти који имају способан тим, иновативни потенцијал, одрживу конкурентску предност и јасне развојне планове, као и довољно квалитета да се такмиче на међународном тржишту. Одабрана предузећа са иновативним пројектима имају задатак и да одговоре на очекивање да су наука и иновације кључни чинилац конкурентности и одрживог развоја којем као држава и друштво тежимо.

Програм сарадње науке и привреде посебно говори о томе да су заједнички пројекти истраживача и привредника у Србији не само могући него и да су потенцијално непресушан извор оне неопходне додате вредности као мерила генерисања вредности за друштво у целини.

Честитамо предузећима и научноистраживачким организацијама на изузетно квалитетним иновацијама са високим потенцијалом за успех на тржишту.

 

Преглед пројеката одобрених за финансирање у оквиру Програма раног развоја и Програма сарадње науке и привреде

ПРОГРАМ РАНОГ РАЗВОЈА

Kampster

Назив пројекта: Campster AI tutor application

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Стартап Kampster из Београда развија мобилну апликацију за туторисање (виртуелни асистент за учење) са вештачком интелигенцијом која ће садржати специјализоване моделе интерактивног учења, чиме се решава проблем мотивације за online учење.

 

Seemagination

Назив пројекта: See For Yourself

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Младо предузеће Seemagination развија интуитивну мобилну апликацију на бази проширене стварности за компаније које производе боје и тапете које желе да омогуће својим клијентима да визуализују различите боје за зидове, тапете, фасадне плочице и друго у свом животном простору помоћу својих паметних телефона.

 

Miracle Dojo

Назив пројекта: MGamification

Место: Београд

Индустрија: Гејмификација

Опис: Предузеће Miracle Dojo ствара окружење за израду мобилних игара и gamification производа заснованих на познатим личностима и утицајним особама, као и корпоративним брендовима.

 

TalentKit

Назив пројекта: TalentKit

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Стартап TalentKit развија платформу за организовање, издавање и оцењивање домаћих задатака код процеса запошљавања. Чини тестирање ефикаснијим за послодавце, и поштенијим према кандидатима.

 

ThinkBIG Medic

Назив пројекта: Commercialization of the custom made, 3D printed casts

Место: Београд

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Предузеће ThinkBIG Medic из Београда нуди посебну технологију производње прилагођених, персонализованих, 3D штампаних медицинских гипсева који ће путем медицинских система доћи до широког тржишта са циљем да се што већем броју корисника обезбеди квалитетнија нега и лечење.

 

Natura Eco

Назив пројекта: 3DCP

Место: Чачак

Индустрија: Машинство и машински инжењеринг

Опис: Младо предузеће из Чачака Natura Eco нуди аутоматизовано роботско преносиво решење за 3D штампање грађевинских објеката за бржа и чистија решења за становање.

 

Kagera

Назив пројекта: PyHAZOP- Dynamic Technology

Место: Владимирци

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Стартап Kagera нуди софтверско решење на бази вештачке интелигенције које у индустрији нафте и гаса смањује могућност кварова, изненадних експлозија и смањује оперативни ризик, док истовремено максимизује безбедност људи, постројења и животне околине.

 

DigitaLLeather

Назив пројекта: Workstation for detection of defects on leather cut-parts

Место: Крагујевац

Индустрија: Машинство и машински инжењеринг

Опис: Крагујевачки стартап нуди радну станицу која ће употребом алгоритама вештачке интелигенције побољшати перформансе оператора контроле квалитета у визуелном откривању дефеката у индустрији коже.

 

Carvisor Technologies Team

Назив пројекта: Carvisor Technologies

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Млади тим Carvisor Technologies развија online платформу за процену вредности аутомобила и анализу података, која пружа релевантне процене цена и дубинску анализу дешавања на тржишту користећи технологију машинског учења.

 

Valuator

Назив пројекта: Valuator

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Београдски стартап развија софтверско решење које компанијама омогућава јасну и директну комуникацију са постојећим и новим добављачима ради постизања најбоље понуде и уштеде новца и времена, а власницима и менаџменту пружа увид, аналитику и извештавање о свим параметрима у процесима набавке.

 

SBF Team

Назив пројекта: Smart Bio Fertilizer

Место: Београд

Индустрија: Пољопривреда и прехрамбена индустрија

Опис: Предузеће SBF Team бави се креирањем иновативне мешавине микробних и минералних компоненти која значајно повећава стопу конверзије и принос различитих усева у различитим врстама земљишта, чиме се побољшава укупна производња и одрживост ратарства и органске пољопривреде.

 

CINESSEUM

Назив пројекта: CINESSEUM

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Предузеће Cinesseum нуди дигиталну услугу за легално приказивање филмова из бивших земаља Југославије у дијаспори путем интернет видео платформе у циљу популаризације ових филмова и ТВ серија у свету.

 

White Lemur

Назив пројекта: Eco-friendly Production of Biocompatible Versatile Biomedical Nanomaterials from Mushroom Production Waste – SOMA nanoWORKS

Место: Београд

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Београдско предузеће White Lemur нуди скалабилну еколошку методологију за производњу хитина и хитозана из отпада од производње гљива и прилагођавање те технологије паметној производњи.

 

DokTok

Назив пројекта: Doktok

Место: Београд

Индустрија: Софтверске апликације у медицини

Опис: Предузеће DokTok нуди телемедицинско решење које једноставно и брзо пружа квалитетне здравствене и психолошке консултације са стручњацима, растерећује здравствени систем и унапређује примарну здравствену заштиту, чинећи је доступном свима.

 

Super Protect

Назив пројекта: Antimicrobial aluminum foil for food packaging and other applications

Место: Чачак

Индустрија: Нови материјали и нанотехнологије

Опис: Чачански стартап развија асортиман производа алуминијумске фолије са антимикробним премазом.

 

NewCo One

Назив пројекта: SCAR-Smart Construction Augmented Reality

Место: Београд

Индустрија: Грађевинарство и грађевински материјали

Опис: Предузеће NewCo One нуди хардверско-софтверско решење на бази проширене стварности намењено побољшању комуникације, праћењу напретка, скенирању и откривању грешака у оквиру пројеката грађевинске индустрије.

 

Atavola

Назив пројекта: aTavola

Место: Београд

Индустрија: Вештачка интелигенција

Опис: Стартап Atavola развија платформу за аналитику гостију ресторана, заснована на технологији компјутерске визије, за побољшање и оптимизацију укупног пословања и ефикасности ресторана.

 

VizLore Digital Asset Management

Назив пројекта: VizLore AI Digital Asset Management - Vladam

Место: Нови Сад

Индустрија: Вештачка интелигенција

Опис: Новосадски VizLore Digital Asset Management развија Web платформу за аутоматизовано трговање криптовалутама заснована на вештачкој интелигенцији.

 

No more… red skin

Назив пројекта: No more… red skin

Место: Београд

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Београдски старстап нуди нову формулу крема за третирање екцема која даје исти лековити ефекат као крема са кортикостероидима, без штетних састојака и временског ограничења у дужини третмана.

 

Beehold

Назив пројекта: Beehold

Место: Ниш

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Стартап из Ниша нуди хардверско и софтверско решење за пчеларе, које уз помоћ вештачке интелигенције омогућава праћење пчела у реалном времену, дигитализује процес прегледа кошница и пружа прецизне информације и савете за побољшање статуса колоније.

 

Publitio

Назив пројекта: Publitio Enterprise

Место: Зрењанин

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Предузеће Publitio развија софтверско решење за отпремање, складиштење, обраду, испоруку и администрацију медијских датотека, које омогућава пословним клијентима да задрже потпуну контролу и власништво над својим подацима и основном инфраструктуром.

 

Mad Mage Games

Назив пројекта: Fantasy Engine

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Београдски стартап ради на стварању дигиталног простора и алата за прављење мултиплејер ФРП игара који омогућавају тимовима да креирају сопствене улоге и приче кроз 3D дигитални медијум.

 

AI SOFTWARE

Назив пројекта: Brands Checker

Место: Београд         

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Предузеће Al Software развија софтвер заснован на вештачкој интелигенцији који ће унапредити начин на који брендови препознају кривотворене и половне производе и претварају их у корисне изворе података.

 

Cooperatiom Manager

Назив пројекта: Improving trading and communication system between agricultural traders and farmers

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Новосадски стартап развија софтверску плаформу која убрзава и олакшава комуникацију између трговаца пољопривредним производима и пољопривредника, као и трговаца међусобно.

 

Scientific kitchenette

Назив пројекта: Scientific kitchenette

Место: Београд

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Београдски стасртап нуди структурирани образовни програм за децу од 5 до 8 година који обједињује основе хемије, физике и биологије.

 

Axios Logic

Назив пројекта: Axios Payment Module

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Предузеће Axios Logic развија off-net решење у реалном времену за мобилна плаћања и двофакторску аутентикацију, засновано на шифрованим СМС порукама.

 

Precizni sistemi

Назив пројекта: MAM - MULTIPLATFORM AUTONOMOUS MODULE

Место: Београд

Индустрија: Роботика

Опис: Стартап Precizni sistemi из Београда развија Мултиплатформни Аутономни Модул - МАМ за аутономно вођење и навигацију робота на различитим платформама (на мору, на копну и у ваздуху) помоћу инерцијалних сензора и компјутерске визије.

 

Cinteraction

Назив пројекта: Virtual Classroom of the Future

Место: Нови Сад

Индустрија: Вештачка интелигенција

Опис: Новосадски стартап развија софтверску платформу базирана на вештачкој интелигенцији за мерење ангажованости учесника у онлине настави и побољшање процеса преноса знања.

 

Divs Neuroinformatics

Назив пројекта: Divs DDNA

Место: Лозница

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Предузеће Divs Neuroinformatics из Лознице нуди решење у виду вештачке интелигенције за скрининг и рану дијагностику дијабетесне неуропатије, побољшање процеса рехабилитације и значајно скраћење опоравка.

 

Executive Digital

Назив пројекта: Moda Design District

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Предузеће Executive Digital нуди платформу за дигитални дизајн дистрикт, односно међународна Б2Ц платформа за независне модне дизајнере да промовишу и продају своје производе интернационалним купцима.

 

GirlBot

Назив пројекта: Bracelet Maket - STEM Toy for Girls

Место: Београд

Индустрија: Електротехника

Опис: Београдски старатап развија посебно дизајнирану играчку за учење програмирања и роботике кроз јединствени патентирани систем израде наруквица, што је чини посебно погодном за учење код деце, и занимљивом девојчицама које су запостављена циљна група када је овакав тип играчака у питању.

 

ENERGYPULSE

Назив пројекта: SDSS – System Dynamics on a ShoeString

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: System Dynamics on a ShoeString (SDSS) представља иницијативу компаније EnergyPulse да трансформише конвенционалне у паметне производне системе, пружајући информације засноване на подацима у реалном времену за тренутно доношење одлука развојем интегрисаних хардверско-софтверских решења са фокусом на паметно, аутоматизовано, као и профилисање система у реалном времену на свеобухватан, једноставан за коришћење и надасве поуздан начин.

 

Technology team

Назив пројекта: Advanced multifunctional additive based on highly active-ZnO for feed production

Место: Београд

Индустрија: Пољопривреда и прехрамбена индустрија

Опис: Technology team бави се производњом напредног мултифункционалног и безбедног додатка храни за животиње са антибактеријским и антимикотоксинским својствима заснованим на високо активном цинк оксиду.

 

Shapa

Назив пројекта: Shapa

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Опис: Београдско предузеће Shapa нуди апликацију ѕа све што вам треба за вашег љубимца на једном месту. Апликација са вештачком интелигенцијом која омогућава свеобухватну бригу о здрављу љубимаца унутар и ван куће, уз праћење локације, систем упозорења и препоруке.

 

ПРОГРАМ САРАДЊЕ НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ

Назив пројекта: BEXEL Portfolio Manager

Носилац конзорцијума: BEXEL Consulting

Главни партнер: Факултет техничких наука Универзитет у Новом Саду

Место: Београд

Индустрија: Информационо комуникационе технологије

Опис: Напредно решење за управљање портфолијом грађевинских пројеката, оптимизацију пројеката и смањење ризика у грађевинарству на бази машинског учења путем обављања унакрсне анализе богатих база информација доступних у оквиру интегрисаних 3Д/4Д/5Д/6Д БИМ модела.

 

Назив пројекта: Slaughterhouse waste pasteurization system for biomass plants – a new approach

Носилац конзорцијума: Mont Stubline

Главни партнер: Машински факултет Универзитет у Београду

Место: Стублине

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Флексибилни систем пастеризације отпада из кланица којим ће се побољшати процес и дизајн опреме за третман кланичног (и другог органског) отпада у постројењима за производњу енергије из отпада.

 

Назив пројекта: AI-based nerve stimulation in patients with diabetic polyneuropathy (SmartStim)

Носилац конзорцијума: Global Electronic Solutions

Главни партнер: Институт Михајло Пупин

Место: Нови Сад

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Систем који замењује изгубљену природну тактилну повратну спрегу са стопала вештачком и смањује неуропатски бол пацијентима са дијабетичком неуропатијом.

 

Назив пројекта: New Pay

Носилац конзорцијума: sistemi band

Главни партнер: Факултет медицинских наука Универзитет у Крагујевцу

Партнер: Less is More

Место: Београд

Индустрија: Информационо комуникационе технологије

Опис: Решење за сигурно безготовинско плаћање путем QR кода или NFC система за аутомате и друга продајна места.

 

Назив пројекта: Development of unique automatic welding machine

Носилац конзорцијума: ibotool

Главни партнер: Машински факултет Универзитет у Београду

Место: Ваљево

Индустрија: Машинство

Опис: Машина за заваривање која ће омогућити аутоматизовано заваривање различитих величина и облика плоча измењивача топлоте, са циљем повећања продуктивности процеса и осигурања врхунског квалитета финалног производа.

 

Назив пројекта: ATUVIS – Autonomous robot for train undercarriage visual inspection

Носилац конзорцијума: CAM Engineering

Главни партнер: Машински факултет Универзитет у Нишу

Партнер: Институт Михајло Пупин

Место: Нови Сад

Индустрија: Вештачка интелигенција

Опис: Паметни систем за преглед возова који комбинује аутономног робота са вештачком интелигенцијом како би заменио традиционални визуелни преглед.

 

Назив пројекта: 3D Non-Destructive X-ray Inspection System for Catalytic Converters

Носилац конзорцијума: Visaris

Главни партнер: Електротехнички факултет Универзитет у Београду

Место: Београд

Индустрија: Електроника

Опис: Технологија напредних протокола у снимању 3D рендгенским зрацима без разарања за употребу у контроли квалитета катализатора у аутомобилској индустрији.

 

Назив пројекта: Rapid prototyping of optimised refrigerated vehicle bodies

Носилац конзорцијума: UNIPLAST SERBIA

Главни партнер: Машински факултет Универзитет у Београду

Партнер: Иновациони центар Машинског факултета Универзитет у Београду

Место: Шабац

Индустрија: Енергија и енергетска ефикасност

Опис: Софтвер за брзу израду прототипова термоизолованих надградњи возила за превоз лакокварљивих намирница који штеди време и материјал.

 

Назив пројекта: CoCoS.ai

Носилац конзорцијума: Ultraviolet Consult

Главни партнер: Електротехнички факултет Универзитет у Београду

Место: Београд

Индустрија: Вештачка интелигенција

Опис: Софтверска платформа из поља дигиталне безбедности за поверљиво рачунарство за заштиту AI/ML алгоритама и максималну приватност података.

 

Назив пројекта: Platform for Remote development of Autonomous Driving algorithms in realistic environment - READ

Носилац конзорцијума: SYRMIA

Главни партнер: Институт за физику

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо комуникационе технологије

Опис: Компјутерска платформа која пружа инжењерима, истраживачима и наставницима средства за даљински развој, тестирање и верификацију њихових алгоритама за аутономну вожњу у реалном окружењу.

 

Назив пројекта: DiGispatch

Носилац конзорцијума: Infora Research Group

Главни партнер: Саобраћајни факултет Универзитет у Београду

Место: Нови Сад

Индустрија: Вештачка интелигенција

Опис: Платформа за свеобухватно и симултано планирање међународног транспорта са применом вештачке интелигенције која омогућава клијентима да аутоматизују пословне активности диспечера.

 

Назив пројекта: On-board RTMS

Носилац конзорцијума: ATM BG

Главни партнер: Саобраћајни факултет Универзитет у Београду

Место: Београд

Индустрија: Машинство

Опис: Мобилни систем за мерење релативне геометрије колосека са интелигентним софтвером за обраду података и оптимизацију активности на одржавању железничке пруге.