Катапулт убрзава раст српских стартапа


03.03.2023

Посвећеност Фонда за иновациону делатност у пружању свеобухватне подршке стартап заједници у Србији наставља да се доказује имплементацијом Катапулт програма акцелерације. На основу завршеног процеса селекције за други циклус програма, наш први српски акцелератор изабрао је 21 стартап за подршку развоја пословања и привлачења додатних инвестиција.

Новим члановима Катапулт заједнице у оквиру тромесечног програма акцелерације омогућен је рад са више од 40 искусних ментора и приступ потенцијалним инвеститорима, који ће им помоћи да остваре своје професионалне амбиције и комерцијализују иновативне производе.

За други круг програма Катапулт је захваљујући партнерском финансирању Владе Републике Србије, Светске банке и Европске уније обезбедио 750.000 евра бесповратне помоћи. Поред тога, наши полазници имају могућност да се пријаве за додатних 300.000 евра уколико обезбеде квалификовану инвестицију у року од девет месеци од завршетка програма акцелерације.

Од покретања програма акцелерације, Катапулт је подржао 40 иновативних стартапа са циљем да пружи свеобухватну подршку младим перспективним тимовима на путу достизања пуног потенцијала.

До данас, десет стартап предузећа је прикупило 12,8 милиона евра инвестиција на основу којих је Фонд одобрио додатних 1,73 милиона евра.

Стартапи Катапулт заједнице нуде разноврстан спектар иновативних решења са високим потенцијалом за раст, који ће допринети развоју иновативног предузетништа и дати значајан допринос српском стартап екосистему.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра. Катапулт програм је део „Пројекта акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији“, који је посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.

 

Преглед одабраних предузећа за учешће у програму акцелерације Катапулт

Предузеће: Anoris Technology

Место: Београд

Индустрија: Вештачка интелигенција

Категорија: Scale-up

Anora - мултифункционални уређај који помаже слепим особама да лакше обављају свакодневне активности као што су оријентација у реалном времену, детекција боја, новчаница, интензитета светлости, паник дугме и сл. Све ове функције су доступне притиском на дугме у једном носивом уређају.

 

Предузеће: Bitebell Technologies

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Категорија: Scale-up

Bitebell платформа за аутоматизацију испоруке помаже ресторанима да поједноставе свој растући посао испоруке хране затварањем „болног“ техничког јаза између популарних платформи за испоруку и различитих POS продаваца. Стартап нуди SaaS решење за повећање досега испоруке и оптимизацију операција испоруке, уз минималне трошкове.

 

Предузеће: Smart City Technologies

Место: Београд

Индустрија: Интернет интелигентни уређаји

Категорија: Ideation

Београдски стартап развија IoT инфраструктуру која пружа податке у реалном времену представљену на најсавременијој платформи са вештачком интелигенцијом на врху свега, са циљем да се понуди решење за нови, потпуно повезан свет. Cloud City представља концепт паметног града и омогућава концепт Smart City 2.0.

 

Предузеће: Collabwriting

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Ideation

Collabwriting је развио платформу за креаторе садржаја која ефикасно комбинује дискусије о садржају, делегирање задатака и управљање корисним ресурсима. Стартап је фокусиран на изградњи свог алата који је једноставан за коришћење и претвара online истраживање свих корисника у базу знања која се може применити.

 

Предузеће: Cooperation manager

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо-комуникациона решења у пољопривреди

Категорија: Scale-up

Cooperation Manager је развио cloud платформу Agrines, која служи за комуникацију и трговину између компанија за складиштење житарица и њихових добављача (пољопривредника и других трговаца). Agrines омогућава компанијама за складиштење жита и пољопривредницима да остваре већи профит и смање трошкове уз додатну уштеду времена.

 

Предузеће: Divs Neuroinformatics

Место: Лозница

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Ideation

Стартап из Лознице развија софтверско–хардверско решење са циљем да спречи неуролошке компликације изазване дијабетесом (дијабетичка неуропатија), као и да побољша квалитет живота особа са дијабетесом. Креирано решење Moveo користи се за раније откривање и праћење дијабетичке неуропатије.

 

Предузеће: IAM Devs

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Scale-up

IAM Devs je развио DocsCube платформу без кода која аутоматизује генерисање докумената у року од неколико минута и смањује монотоне задатке који се понављају. Решење омогућава тимовима да креирају, стандардизују и поједностављују дневне операције са документима.

 

Предузеће: GapApp

Место: Нови Сад

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Ideation

GapApp гради SaaS платформу, омогућавајући професионалцима за усклађеност са законским регулативама да лако, без икаквог кодирања, креирају ботове како би помогли организацијама да постану у потпуности усклађене са било којом регулативом, било где у свету. GapApp управља читавим процесом, од анализе недостатака до обезбеђивања 100% усклађености, а затим и даљег праћења.

 

Предузеће: Hire Technologies

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Scale-up

Hire Technologies је развио HireApp мобилну платформу у Америци која спаја професионалце у потрази за доступним сменама и истакнуте угоститељске компаније употребом напредне технологије. HireApp има 25.000 регистрованих корисника.

 

Предузеће: Lupa Technology

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Ideation

Lupa је SaaS заснован на вештачкој интелигенцији за еDiscovery и аналитику података. Адвокатске фирме, уговарачи, консултанти и финансијери пројеката коначно имају платформу специфичну за грађевину која снима текст, распореде и цртеже – све на једном месту.

 

Предузеће: Оrook

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Scale-up

Orook.net је дигитално тржиште за запошљавање и развој каријере у индустрији архитектуре, инжењеринга и грађевинарства (AEC). Основна платформа одговара могућностима за рад у врхунским компанијама и професионалцима са пуним или скраћеним радним временом или пружањем услуга на даљину.

 

Предузеће: Оnline booking services

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Scale-up

ОТА Sync је cloud менаџмент софтвер за хотелијере и менаџере некретнина. Корисници могу да синхронизују ОТА канале, контролишу рецепцију, одржавање и продају, и омогућавају гостима да изврше потпуно бесплатне резервације на веб страници.

 

Предузеће: Outpost Chess

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Ideation

Outpost обезбеђује динамичну и интерактивну web и мобилну платформу за повезивање и оснаживање профила шаховских професионалаца из сваке вертикале шаховске заједнице у једном дигиталном екосистему како би се убрзала повезаност, трансакције и побољшала организација било које врсте шаховског догађаја. Outpost је место за управљање каријером и монетизацијом шаховских вештина.

 

Предузеће: ReactivePay

Место: Нови Сад

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Категорија: Scale-up

ReactivePay развија софтвер за финансијске институције и пружа решења за следеће послове: интернет банкарство, Е-новац, обрада плаћања, услуге трговине и Spot трговине. Сви производи имају и cloud SaaS и хостоване опције за клијенте. ReactivePay pодржава клијенте континуираном едукацијом и техничком подршком током пословних односа.

 

Предузеће: Relio

Место: Београд

Индустрија: Финансијска технологија

Категорија: Scale-up

Relio изазива швајцарску банкарску индустрију лансирањем потпуно дигиталног налога за пословне клијенте. Понуда је изграђена око Relio технологије усклађености, која подразумева комплексну KYC/KYB аутоматизацију, бодовањe ризика у реалном времену и праћење трансакција заснованих на великим подацима. Уместо да примењује исте моделе ризика на све клијенте за укључивање и праћење, механизам за усклађеност креира процесе по мери за сваког клијента.

 

Предузеће: Blockops

Место: Нова Пазова

Индустрија: Blockchain

Категорија: Ideation

Renfter представља неколатерализовани протокол за изнајмљивање NFT-а и моћну NFT инфраструктуру која пружају пројектима једнодневно решење за интеграцију са функцијама следеће генерације, као што су прилагођено извршавање NFT функционалности, Аirdrops и механизам за дељење награда, који се може саставити да би се проширио пројектима са сопственом логиком и специфичнoстима.

 

Предузеће: AI Software

Место: Београд

Индустрија: Вештачка интелигенција

Категорија: Scale-up

SaaS апликација коју покреће вештачка интелигенција под називом Reputeo чува online имиџ и интелектуалну својину. Да би побољшао online присуство и смањио ризике за репутацију, он идентификује могуће ризике и нуди увиде који се могу применити. Уз Reputeo се може преузети контрола над online репутацијом и заштитити најважније аспекте пословања.

 

Предузеће: See for yourself

Место: Београд

Индустрија: Концепт проширене стварности

Категорија: Ideation

See for yourself је настао као јединствени IP који је креирао студио за AR пословна решења у Београду и који користи напредне технологије као што су AR, AI, омогућавајући XR, рад у мешовитој стварности. Производи су усредсређени на индустрију побољшања дома, при чему је први Fable, пројекат све у једном фарбању, који се превизуализује, омогућавајући испробан и тестиран принцип „Оно што видите то и добијете“ активност коју сви радимо.

 

Предузеће: Lako se pamti

Место: Београд

Индустрија: Blockchain

Категорија: Scale-up

Streamflow је B2B стартaп који web3 организацијама олакшава дистрибуцију токена и средстава. Дизајниран протокол овог предузећа за streaming токена пружа скуп алата потребних свакој крипто организацији у својим финансијским операцијама. Streamflow je тржишни лидер за доделу токена и streaming плаћања на Солани и брзо се шири на друге blockchain платформе.

 

Предузеће: We Boo Natural

Место: Београд

Индустрија: Органска и природна козметика за децу

Категорија: Ideation

We Boo Natural је оснивач бренда Baby Boo, природних и органских производа за бебе и децу, који тренутно у понуди има 9 производа. Старатп је посевћен истраживању и унапређењу производа у складу са иновативним и савременим приступом у процесу производње. Ови производи су природни и органски са сертификованим састојцима који стриктно прате ЕУ стандарде и дерматолошки су тестирани.

 

Предузеће: Zenhire

Место: Београд

Индустрија: Вештачка интелигенција

Категорија: Ideation

Zenhire трансформише запошљавање из стресног у зен са AI Recruiter који интервјуише људе баш као и људи. Мисија стартапа је да повећа ниво хармоније у свету применом људског приступа вештачке интелигенције, који ствара смислено повезивање између компанија и запослених и смањује ниво стреса код кандидата путем персонализованих Deepfake видео повратних информација.