Катапулт и Microsoft Србија сарадњом у оснаживање стартап заједнице


15.04.2022

Фонд за иновациону делатност потписао је Меморандум о сарадњи са компанијом Microsoft у оквиру програма акцелерације Катапулт. Стартапима Катапулт заједнице од данас су на располагању Microsoft услуге за бољу организацију продаје и односа са купцима на глобалном нивоу.

Меморандумом о сарадњи дефинисани су правци и обухвати будуће заједничке сарадње чији је циљ оснаживање и подршка стартап заједници у Србији. С обзиром на исти циљ, који обухвата разне облике и инструменте подршке план сарадње је да се наредном периоду удруже искуства и ресурси који би били усмерени ка јачању српске стартап сцене.

„Велико нам је задовољство што данас потписујемо Меморандум о сарадњи са једном од највећих технолошких компанија у свету. Драго нам је да је Microsoft препозано потенцијал наших предузећа и да жели да им помогне да лакше изграде свој пут до успеха. Наша сарадња ће бити утемељена на истом циљу, а то је убрзани развој стартап дигиталног екосиситема, који постаје један од најважнијих фактора у српској економији“, истакао је др Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност, приликом потписивања Меморандума.

Милан Госпић, директор Microsoft-а у Србији истом приликом је навео да га веома радује фокус и ниво улагања у сегменту стартапа и иновација у претходне две године.  Јер смо, како каже, тиме ближи првом српском Unicorn-у на светском тржишту (Unicorn - ознака за стартап компаније вредности преко једне милијарде долара)

„Microsoft је увек ту да подржи стартап заједницу, јер је то директно улагање у дигитализацију која снажно делује на свеопшти развој једне државе. Овом сарадњом желимо стратешки да оснажимо иновације, нудимо потпуну техничку и саветодавну подршку, прилику за умрежавање и повезивање, односно могућности да изградите или унапредите своје пословање и продате своје решење уз Microsoft канале и услуге за излазак на тржиште.“, истакао је Госпић.

Катапулт акцелератор се ослања на најбољу светску праксу, нуди бесповратно финансирање и менторску подршку стартапима. Фонд кроз овај програм жели да пружи подршку младим тимовима који имају своје производе како би подигли ниво пословања, јер је то основа за повећање њихове вредности пред инвеститорима.

Поред основне подршке коју програм акцелерације нуди, младим тимовима су на располагању и конкретне услуге које пружа Microsoft StartUps програм, у циљу што бржег позиционирања на глобалном тржишту и остварења задатих циљева.