ДО СВЕТСКЕ УМЕТНОСТИ У ДВА „КЛИКА“


16.04.2021

Монеова „Катедрала“, Мондријанова „Композиција бр.2“ и Пикасова „Глава жене“ су само нека од светски познатих уметничких дела изложених у Народном музеју у Београду. Поред тога што су део исте колекције, оно што им је још заједничко је да су скенирана и налазе се у виртуелној стварности на платформи VR-All-Art коју је развио Витомир Јевремовић са својим тимом иноватора. Платформи се може приступити преко рачунара уз помоћ VR опреме, као и преко мобилних телефона.

Реч је о револуционарној платформи која представља ново тржиште за уметнике, галерије, музеје и широку публику. Виртуелна стварност отвара нове хоризонте, помера границе могућности у реалном  свету, а љубитељима уметности и културе из целог света омогућава да истражују и излажу уметнине, и уживају у уметности без физичких ограничења простора и времена, где год се налазили, у било ком тренутку.

Витомир је аутор једне од првих музејских инсталација виртуелне стварности „Доживи Теслу“ музеја Николе Тесле у Београду и оснивач је предузећа Digital Мind које је развојем глобалне платформе VR-All-Art, скренуло светску пажњу на себе.

Ово је потпуно нови вид презентовања културе, то је времеплов. Реакције публике су сјајне, зато верујем да ће се музеји значајно транформисати у будућности и да ће постати тачке на којима се спајају култура, едукација и искуства“, рекао је Витомир.

Он се већ две деценије бави културом, археологијом и музеологијом, а своја истраживања усмерио је у правцу виртуелизације културних доживљаја. Платформа VR-All-Art коју је направио са својим тимом решава озбиљне проблеме, као што су излагање уметнина великих формата, транспорт, трошкови, логистика, итд. Сада, уз само пар кликова на рачунару уметници могу свој портфолио представити широкој публици, док галерије, музеји и колекционари могу да представе своје колекције на светском нивоу.

VR-All-Art је платформа за излагање уметнина у виртуелним изложбама. Те изложбе могу правити уметници, галерије, музеји и колекционари. У ситуацији која представља глобални проблем изазван пандемијом корона вируса COVID-19, посете галеријама и музејима могуће су управо захваљујући овој платформи.

Међутим, VR-All-Art није само платформа за излагање уметнина, већ скуп алата који омогућавају лако прављење, планирање, као и архивирање изложби. Услед израженог интересовања и различитих захтева корисника, Digital Мind тренутно ради на унапређењу платформе. Уз помоћ математичког израчунавања осветљења виртуелних простора, изложбе сада изгледају још реалистичније и природније.

Финансијска средства Европске уније кроз програм Фонда за иновациону делатност дошла су у изузетном важном тренутку за наше предузеће. Када је целокупно пословање стало, услед пандемије изазване вирусом Covid-19, средства су нам омогућила стабилност и фокус на даљи развој“, закључио је Витомир.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: www.inovacionifond.rs