Дан науке и иновација у Нишу


11.10.2023

Министарство науке, технолошког развоја и иновација данас је у Научно-технолошком парку у Нишу обележило први Дан науке и иновација поводом покретања националног пројекта „Србија, земља науке, земља иновација. Са намером да подстакне грађане Ниша и Нишког округа да се активно укључе у стварање и примену иновативних решења и научних достигнућа, Министарство је са надлежним институцијама, укључујући Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке, присутнима понудило свеобухватни приступ информацијама у вези са програмима подршке, изворима финансирања, пореским олакшицама, ресурсима и инфраструктуром истраживачког и иновационог екосистема, који су стално доступни.

Програм догађаја обухватио је све актуелне теме у области науке и иновација кроз динамичан садржај свих учесника, а присутнима су се обратили др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација, Драгана Сотировски, градоначелница града Ниша, и Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш. Са уверењем да ће заједничка посвећеност улагању и пружању подршке истраживачком и приватном сектору допринети дугорoчном напретку наше земље, говорници су истакли значај синергије између науке, технолошког развоја и иновација за бољу будућност свих грађана.  

Како је Ниш један од највећих индустријских и универзитетских центара у Србији – уједно и регионални центар за развој иновација у којем је успостављен један од четири активна научно-технолошка парка у Србији, са преко 50 технолошко-иновативних компанија чланица и више од 600 запослених – управо овај град носи значајну улогу у даљем развоју и очувању економске стабилности Нишког округа.

У оквиру програма, који је уједно осмишљен и да информише јавност о доступним изворима финансирања и програмима подршке, одржан је панел на тему могућности и достигнућа у науци, технолошком развоју и иновацијама. На ову тему разговарали су Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност, Милица Ђурић-Јовичић, директорка Фонда за науку, и Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке. Присутни су такође имали прилику да од Немање Јовановића, пореског саветника, сазнају све о пореским подстицајима за иновативне стартапе и предузећа која се баве истраживањем и развојем.

Кроз панел-дискусију Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центар за промоцију науке представили су актуелне јавне позиве и програме подршке који су на располагању приватном и академском сектору Србије.

Фонд за иновациону делатност подсетио је присутне да су тренутно доступна три јавна позива за доделу бесповратних средстава. Популарни Иновациони ваучери намењени су предузећима којима је потребна услуга НИО. Износ бесповратне финансијске подршке по ваучеру је до 800.000,00 динара, а позив је отворен до утрошка опредељених средстава. Затим, субјектима јавног сектора на располагању је нови програм подршке GovTech, који ће обезбедити унапређење квалитета живота грађана захваљујући иновативним решењима приватних предузећа. Рок за квалификовање проблема субјеката јавног сектора за прву фазу програма је 1. новембар 2023. године. Трећи јавни позив намењен је брзорастућим стартапима, који ће пријавом за учешће у програму акцелерације Катапулт обезбедити бесповратну финансијску подршку и менторство. Позив је отворен до 16. октобра 2023. године. Фонд је за крај ове године најавио отварање јавних позива и за остале програме подршке: програм Паметни почетак, Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде.

Фонд за науку представио је процедуре, резултате и програме у оквиру којих истраживачи у Србији добијају финансијска средства за реализацију научних идеја, јачање професионалних капацитета, објављивање публикација, куповину капиталне опреме и опремање лабораторија, повезивање са колегама из иностранства, развијање патената, јачање сарадње науке са привредом. До краја године планирано је отварање још два нова програма: ДИЈАСПОРА 2023, који је намењен сарадњи српске науке са дијаспором кроз реализацију заједничких пројеката, и ИДЕЈЕ 2023, намењен основним и примењеним истраживањима заснованим на изврсним идејама.

Центар за промоцију науке осврнуо се на отварање Јавног позива за финансирање пројеката грађанских научних истраживања, кроз који први пут формализујемо активно учешће грађана у процесу истраживања и иновација у Републици Србији. Јавни позив je отворен од 2. октобра до 1. новембра, a максималан износ средстава који један пројекат може да добије је 4.000.000,00 динара.

На крају ове заједничке манифестације у Нишу, присутни су имали прилику да кроз демонстрацију подржаних иновативних решења и научних резултата открију пут од идеје до реализације наших примера добре праксе. 

Министарство науке, технолошког развоја и иновација наставља са промоцијом могућности у области науке и иновација и најављује организацију новог Дана науке и иновација у Пироту, 25. октобра 2023. године, са циљем укључивања свих актера нашег иновационог екосистема како би се целокупна јавност мотивисала и припремила за будуће истраживачке и предузетничке подухвате.