Србија и ЕУ за иновације: Континуирано инвестирање у иновациони екосистем Србије


12.12.2023

Фонд за иновациону делатност отвара други јавни позив вредан 10,3 милиона евра за пројектно финансирање приватног и академског сектора Србије, у оквиру ИПА пројекта „Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа“. Бесповратна финансијска подршка за развој нових производа, услуга и/или технологија обезбеђена је у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација и подршци Европске уније.

За остваривање иновативног потенцијала и приступ глобалном тржишту, Фонд предузећима нуди значајну финансијску помоћ у износу до 120.000 евра и до 500.000 евра по појединачном пројекту. Други јавни позив отворен је за три програма подршке Фонда: Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде.

Програм раног развоја подстиче иновативно предузетништво и осигурава опстанак стартапа који су у раној фази развоја, пружањем финансијске подршке до 120.000 евра, са 70% учешћа Фонда по појединачном пројекту. Пројектно финансирање се односи на развој иновација које имају комерцијални потенцијал.

Програм суфинансирања иновација подржава реализацију развојног циклуса технолошких иновација етаблираних предузећа. За покривање високих трошкова преносa истраживања у комерцијално одржив производ, високотехнолошким предузећима на располагању је до 500.000 евра, са учешћем Фонда од 60%/70% укупног буџета појединачног пројекта.

Програм сарадње науке и привреде унапређује индустријска истраживања подстицањем заједничке сарадње приватног сектора и научноистраживачких организација. Са идејом да стварају нове или унапреде постојеће комерцијално исплативе производе и услуге, Фонд додељује конзорцијумима до 500.000 евра са 60%/70% учешћа у укупном буџету појединачног пројекта.

Заинтересована предузећа могу поднети предлоге иновативних пројеката из свих области науке и технологије до 01. априла 2024. године у подне. Документација за пријаву и пријавни образац доступни су на порталу Фонда. Додатне информације о детаљима и пропозицијама програма, Фонд ће делити на online Инфо сесиjама сваког четвртка од 13 часова.

                  

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 26 милиона евра, од чега 16 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2019. годину (ИПА 2019) и 10 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Укупан износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Уговора о Директном гранту износи 20,6 милиона евра за Програм раног развојаПрограм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/