Фонд доделио 9,6 милиона евра подршке


20.03.2024

Фонд за иновациону делатност је, након евалуације пријава, одобрио финансирање у укупном износу од 9,6 милиона евра за 41 пројекат иновативних предузећа у оквиру прве фазе ИПА пројекта "Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа".

На јавни позив за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде поднето је укупно 284 пријаве. Од тог броја, одобрено је финансирање за 27 пројеката предузећа која су у раној фази развоја, осам пројеката етаблираних предузећа и шест заједничких пројеката предузећа и научноистраживачких организација. У зависности од програма, иновативни пројекти су подржани бесповратним средствима до 120.000 евра и до 500.000 евра.

Примене одобрених пројеката обухватају различите области, укључујући информационо-комуникационе технологије, машинство, електронику и заштиту животне средине. Иновативна предузећа искористиће бесповратна средства за развој нових или унапређење постојећих производа, услуга или технологија, што ће допринети њиховом расту и повећању конкурентности. Поред примене техничког знања у развоју иновација, њихов основни задатак је да следе тржишне трендове и граде партнерске односе са потенцијалним инвеститорима.

Фонд заједно са Министарством науке, технолошког развоја и иновација и Европском унијом, уз подршку ЦФЦУ (Сектора за финансирање и уговарање програма из средстава ЕУ, Министарство финансија) наставља са унапређењем иновационог окружења Србије. У другој фази ИПА пројекта, обезбеђена су додатна финансијска средства од 10,3 милиона евра. Јавни позив за развој иновација приватног и академског сектора отворен је до 1. априла 2024. године.

Фонд за иновациону делатност честита добитницима финансирања и жели успех у реализацији иновативних пројеката.

 

Преглед одобрених иновативних пројеката за финансирање

Програм раног развоја

SPOTTER

Назив пројекта: Spotter

Место: Београд

Индустрија: Развој софтвера и апликација

Вредност пројекта: ЕУР 152.566 

Учешће Фонда: ЕУР 106.796

Опис: Spotter је web платформа која поједностављује колеџ регрутовање спортиста, омогућавајући директну комуникацију између америчких универзитета и талентованих спортиста широм света, са напредним алатима за ефикасно проналажење и евалуацију талената.

 

BIFROST BIOPLASTICS

Назив пројекта: BIFROST HEMP “OKИ” POT

Место: Јагодина

Индустрија: Зелене технологије

Вредност пројекта:  ЕУР 110.010

Учешће Фонда:  ЕУР 77.007

Опис: Бифрост оснажује расаднике и пољопривредне произвођаче у смањењу пластичног отпада и зеленој транзицији производњом биоразградивих "OKИ" саксија за пресађивање направљених од индустријске конопље.

 

HYDROCOR

Назив пројекта: OPTIMUS: Revolutionizing Water Well Rehabilitation Through Automation

Место: Београд

Индустрија: Хидрогеологија

Вредност пројекта: ЕУР 130.875

Учешће Фонда: ЕУР 90.875

Опис: Optimus је иновативно решење створено са циљем да побољша ефикасност и безбедност процеса регенерације бунара за воду. Нови је начин третирања бунара за воду који обједињује сопствену методу са аутоматизацијом самог процеса. Optimus скраћује циклус регенерације бунара за воду са седам на три дана, смањује потребу за људском интервенцијом и нуди значајне уштеде трошкова смањењем радне снаге и опративних застоја.

 

VELES SENSE

Назив пројекта: PlantYsense

Место: Београд

Индустрија: Прецизна пољопривреда

Вредност пројекта: ЕУР 120.092

Учешће Фонда: ЕУР 84.062

Опис: Veles Sense развија PlantYsense софтвер за рану детекцију болести винове лозе користећи вештачку интелигенцију и технике обраде слике. PlantYsense омогућава виноградарима да открију болести у свом винограду пре него што оне постану видљиве голим оком, уз значајне уштеде, предвидљивије пословање и дужи период за третман угрожених чокота.

 

BRAND SOCIAL VALUE

Назив пројекта: Brand Social Value (BSV): Revolutionizing Branding and Social Media Strategies with AI- Powered Analytics

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: 172.000 

Учешће Фонда: 120.000

Опис: Brand Social Value је платформа која користи вештачку интелигенцију и омогућава корисницима креирање и анализу бренд персоне и маркетинг стратегије на друштвеним мрежама. Такође, омогућава тестирање реакција на маркетиншки садржај за различите сегменте корисника пре његовог објављивања.

 

FUZZY CONCEPT

Назив пројекта: Yield Hunter MVP

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 166.905

Учешће Фонда: ЕУР116.755

Опис: Yield Hunter обезбеђује повећану ефикасност, перформансе, уштеду, сигурност и удобност ручне бербе воћа коришћењем вештачке интелигенције и носиве технологије.

 

AI TECH

Назив пројекта: Appcraft AI

Место: Београд

Индустрија: Вештачка интелигенција

Вредност пројекта: ЕУР 171.418

Учешће Фонда:  ЕУР 119.992

Опис: Appcraft AI je софтвер који омогућава малим бизнисима и предузентицима да сами направе своје web апликације које користе генеративну вештачку интелигенцију без потребе за кодирањем.

 

SPAWN SOLUTIONS          

Назив пројекта: Wafian

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије/Блокчејн

Вредност пројекта: ЕУР 154.732

Учешће Фонда: ЕУР 108.312

Опис: Wafian је иновативно софтверско решење за индустрију live догађаја, које користи NFT-ове и блокчејн како би елиминисало превару са улазницама, револуционарисало монетизацију корисничких података путем награда, и проширило тржишни досег за организаторе, извођаче и спонзоре.

 

OSOI

Назив пројекта: OSOI – One Source of Information

Место: Нови Сад

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта:  ЕУР 171.800

Учешће Фонда:  ЕУР 120.000

Опис: OSOI је свеобухватни софтвер за градитеље, креиран да премости комуникацијски и оперативни јаз између канцеларијских и теренских тимова, нудећи један извор информација, поједностављену комуникацију и ефикаснији тимски рад.

 

WRANGTECH

Називпројекта: Retrievable Check Valve

Место: Нови Сад

Индустрија: Производња нафте и гаса

Вредностпројекта: ЕУР 171.270

Учешће Фонда: ЕУР 119.010

Опис: Патентно решење проблема слива флуида намењено производњи нафте и гаса, са циљем остваривања бенефита еквивалентних потенцијалним губицима у производњи и елиминације скупих ремонта бушотина опасних по здравље и околину.

 

DEEP NETTS TECHNOLOGIES

Назив пројекта: Advanced Development Platform for Applied Artificial Intelligence

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта:  ЕУР 114.000

Учешће Фонда:  ЕУР 79.800

Опис: Deep Netts је развојна платформа за вештачку интелигенцију која значајно убрзава и поједностављује развој решења заснованих на вештачкој интелигенцији и њихову интеграцију у софтверске производе. Коришћење Deep Netts развојне платформе омогућава већу продуктивност у развоју софтвера савештачком интелигенцијом, ниже укупне трошкове и смањење ризика у увођењу иновација заснованих на вештачкој интелигенцији.

 

SENSEI LUXURY PERFUMES

Назив пројекта: SENSEi ECO

Место: Београд

Индустрија: Хемијска индустрија

Вредност пројекта: ЕУР 155.480

Учешће Фонда: ЕУР 108.013

Опис: SENSEi ECO је развио иновативан освеживач ваздуха направљен од плуте и етеричних уља, природних одрживих и биоразградивих материјала, дизајнираног да смањи негативан утицај на околину.

 

АNT WELD CLEANER

Назив пројекта: Ant Weld Cleaner

Место: Ниш

Индустрија: Прерађивачка индустрија

Вредност пројекта: ЕУР 114.955

Учешће Фонда:  ЕУР 78.955

Опис:  Ant Weld Cleaner је машина за електрохемијско чишћење, блиставо полирање и заштиту од корозије, чиме убрзава процес рада, смањује трошкове производње и повећава продуктивност – захваљујући иновативној технологији Intelligent Surface Sensing. Прилагођена је широком спектру индустрија, од аутомобилске до фармацеутске и прехрамбене.

 

DIGITALLEATHER

Назив пројекта: Quality Control Workstation for Industrial Leather Hides Using AI

Место: Крагујевац

Индустрија: Индустрија коже

Вредност пројекта: ЕУР 161.755

Учешће Фонда: ЕУР 113.242

Опис: Компанија Digitalleather развија прототип FHP1-25 техничког решења за откривање дефеката на индустријској кожи у циљу оптимизације искоришћења целих  индустријских кожа у процесу производње предмета од коже.

 

DIRAKO

Назив пројекта: RapidUp

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 173.770

Учешће Фонда: ЕУР 120.000

Опис: RapidUp, cloud SaaS решење базирано на вештачкој интелигенцији, брзо генерише обимну пројектну и техничку документацију максимално искоришћавајући постојећи садржај са различитих извора. Ова иновативна платформа поједностављује и убрзава креирање техничке и пројектне докуменатације, пружајући корисницима ефикасно и оптимизовано решење.

 

DREAM BEYOND DREAM

Називпројекта: Be kind, rewind

Место: Београд

Индустрија: Индустрија видео игара

Вредностпројекта: ЕУР 170.540

УчешћеФонда: ЕУР 119.340

Опис: Be kind, rewind, је оnline десктоп и мобилна друштвена игра (Board Game), заснована на носталгичној естетици осамдесетих година, која попут легендарног аутомобила DeLorean из филма "Повратак у будућност" транспортује играче у најупечатљивију декаду у историји поп културе. Иновативно решење је видео игра са јединственим стратешким и економским системом, која умањује јаз између физичког и дигиталног света како би се створило супериорно искуство у независној индустрији видео и друштвених игара. 

 

PROMOGATION

Назив пројекта: Promogation MVP to market

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 113.000 

Учешће Фонда: ЕУР 79.000

Опис: Promogation тим развија дигитални алат за маркетинг на основу локације у малопродајним објектима, који нуди прецизну аналитику перформанси реклама и податке о понашању купаца, док истовремено унапређује искуство у супермаркетима и задовољство.

 

AGRAS

Назив пројекта: Development of Innovative Fruit Harvester

Место: Крагујевац

Индустрија: Пољопривреда

Вредност пројекта: ЕУР 169.950

Учешће Фонда: ЕУР 118.965

Опис: Берач воћа заснован на тресачу и сакупљачу воћа, уз значајне иновације, који малим и средњим произвођачима воћа омогућава да уберу драстично брже, лакше и профитабилније, уз минимална иницијална улагања и минималне оперативне трошкове.

 

SMART VENDING MACHINE

Назив пројекта: LeanOn: All-in-one solution for online personal trainers and fitness brands

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 187.000

Учешће Фонда: ЕУР 120.000

Опис: LeanOn je „no code“ фитнес app билдер који омогућава персоналним тренерима и фитнес брендовима да у року од само неколико дана креирају своје персонализоване мобилне апликације, које ће им омогућити да рапидно повећају базу постојећих клијената и да самим тим оприходују сопствено знање и стручност кроз посебно персонализовано корисничко искуство.

 

HIGH VOLTAGE INNOVATIONS

Назив пројекта: Development of Instrument Transformer Sense

Место: Београд

Индустрија: Eнергетски сектор

Вредност пројекта: ЕУР 170.964

Учешће Фонда: ЕУР 119.599

Опис: Мерни систем за високонапонско брзо тестирање метролошких карактеристика мерних трансформатора у реалним погонским условима под напоном.

 

FARMERS ASSISTANCE PLATFORM 

Назив пројекта: Farmers Assistance Platform (F.A.P.)

Место: Алексинац

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 147.460

Учешће Фонда: ЕУР 103.222

Опис: F.A.P. је софтвер (Mob App) за прецизну детекцију биљних болести и инсеката са препоруком за решење проблема у виду који пестицид и када применити.

 

DIGITAL ASSET TECHNOLOGIES

Назив пројекта: Strategies via API

Место: Београд

Индустрија: Fintech

Вредност пројекта: ЕУР 172.520

Учешће Фонда: ЕУР 120.000

Опис: У оквиру пројекта Strategies via API циљ стартапа је да понуде своје инвестиционе стратегије путем АПИ-ја другим крипто инвестицтионим платформама.

 

FLAT HILL GAMES

Назив пројекта: MusicGuru

Место: Вршац

Индустрија: Видео игре

Вредност пројекта: ЕУР 116.100

Учешће Фонда:  ЕУР 79.100

Опис: MUSIC GURU је виртуелни свет направљен за све љубитеље музике у коме могу да свирају своје омиљене песме на различитим инструментима, појединачно или са својим пријатељима пред публиком, да уче од других или држе предавања, или само да се друже у виртуелном окружењу.

 

SENSE AND DRIVE

Назив пројекта: Power Electronics Research Kit (PERK)

Место: Београд

Индустрија: Енергетска електроника

Вредност пројекта: ЕУР 171.450

Учешће Фонда: ЕУР 118.950

Опис: PERK је модуларна платформа за развој производа у области енергетске електронике. Циљ је да великим и малим компанијама уштеди новац и време у процесу развоја хардвера.

 

SIMPLE AND SMART

Назив пројекта: DigiPro MES

Место: Чачак

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 185.000

Учешће Фонда: ЕУР 120.000

Опис: Пројекат је фокусиран на даљи развој DigiPro MES решења. DigiPro MES је решење засновано на Индустрији 4.0, намењено унапређењу ефикасности производних система малих и средњих предузећа кроз мониторинг и управљање производним ресурсима у реалном времену.

 

SOULTRONIC INTERNATIONAL

Назив пројекта: Wearable Flexible Electrostatic Clutch for haptic feedback

Место: Београд

Индустрија: Биомедицински инжињеринг

Вредност пројекта: ЕУР 176.800

Учешће Фонда: ЕУР 118.800

Опис: Развој хаптичке рукавице за активну повратну информацију силе у VR интеракцијама, на основу принципа електростатичког квачила, имплементираног преко штампане флексибилне електронике.

 

SAFETY REAL TIME

Назив пројекта: Safety real time

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 173.000

Учешће Фонда: ЕУР 120.000

Опис: Safety real time је софтверско решење из области безбедности и одрзавања флота возила у транспортној индустрији. Решење помаже компанијама да усагласе све процесе како би свако појединачно возило испуњавало све безбедоносне норме и тиме даје допринос смањењу несрећа на путу.

 

Програм суфинансирања иновација

FPM AGROMEHANIKA

Назив пројекта: DKK 260/6 Innovative Wide-range Combined Rotary Mower

Место: Бољевац

Индустрија: Производња машина за пољопривреду и шумарство

Вредност пројекта:  ЕУР 1.010.338

Учешће Фонда:  ЕУР 500.000

Опис: Иновативна широкозахватна комбинована ротациона косачица ФПМ ДКК 260/6 је намењена за кошење на неравним и блатњавим теренима са аутоматизованим хидрауличним амортизером који даје могућност прилагођавања изразито неравном  терену уз уградњу механизма за додатно кондиционирање и дробљење траве ради додатног убрзања сушења покошене траве.

 

ALATNICA BAROVIC INTERNATIONAL

Назив пројекта: Rotary servo punch press

Место: Обреновац 

Индустрија: Производња масина за обраду лима

Вредност пројекта: ЕУР 793.334

Учешће Фонда: ЕУР 476.600

Опис: Конструкција иновативне ротационе пунцх пресе велике енергетске ефикасности за перфорацију лима ротационим ножем. Ова преса има далеко већи перформанс и уштеду електричне енергије у односу на стандардне хидрауличне пресе.

 

NETCOM SYSTEM

Назив пројекта: SUMA – superior logistics software for agricultural trade goods

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 695.700

Учешће Фонда: ЕУР 486.775

Опис: SUMA је дигитална логистичка платформа побољшана вештачком интелигенцијом која помаже компанијама у ланцу трговине пољопривредним производима да донесу правовремене одлуке, максимизирају продуктивност и повећају приход.

 

POPADIĆ KOMERC

Назив пројекта: Buckwheat Max (BWM)

Место: Крагујевац

Индустрија: Безбедност хране

Вредност пројекта: ЕУР 678.880

Учешће Фонда: ЕУР 475.216

Опис: BWM је производна линија која коришћењем посебно дизајнираних алата са високом прецизношћу омогућава одвајање зрна хељде од страних примеса које су најчешће токсичне и на тај начин обезбеђује изузетно здрав производ без глутена са богатим нутритивним вредностима.

 

AKO MED

Назив пројекта: Surgical Super-Elastic (SE) Needle

Место: Београд

Индустрија: Производња медицинских средстава

Вредност пројекта: ЕУР 600.371

Учешће Фонда: ЕУР 419.570

Опис: SE Needle је иновативна хируршка супер еластична (SЕ) неломљива медицинска игла са меморијским ефектом, направљена од специјалног материјала, нитинола (метална легура никла и титанијума), намењена за различите операције где се користе лапароскопске методе.

 

EGZAKTA

Назив пројекта: AI Powered Consultants Knowledge Hub

Место: Београд

Индустрија: Менаџмент и ИТ консалтинг

Вредност пројекта: ЕУР 639.000

Учешће Фонда: ЕУР 426.855

Опис: AI Powered Consultants Knowledge Hub је дизајниран да трансформише консалтинг индустрију тако што се бави јединственим изазовима малих и бутик консултантских фирми, примењујући напредне АИ моделе за креирање прилагођених консултантских докумената и интеграцију алата за продуктивност ради оптимизације пословних процеса.

 

SCORPION ABRASIVE

Назив пројекта: Scorpion Edge Discs

Место: Стара Пазова

Индустрија: Производња абразивних производа

Вредност пројекта: ЕУР 718.840

Учешће Фонда: ЕУР 500.000

Опис: Развој иновативне производне линије високог квалитета, високе издржљивости за ненадмашиву прецизност и перформанс.

 

TEHNOEXPORT

Назив пројекта: Termomax HVAC system

Место: Инђија

Индустрија: Производња система за вентилацију и климатизацију

Вредност пројекта: ЕУР 833.414

Учешће Фонда: ЕУР 500.000

Опис: Развој иновативног Termomax вентилационог система са интегрисаном изолацијом од 75мм дебљине, уникатног састава који је у складу са ЕУ енергетским, безбедносним и еколошким стандардима, са специјализованом технологијом паковања за безбедан транспорт и складиштење.

 

Програм сарадње науке и привреде

Назив пројекта: Moonstone Monitoring System

Носилац конзорцијума: LABORATORIJA

Главни партнер: Фармацеутски факултет, Универзитет у Београду

Место: Београд

Индустрија: Фармацеутска индустрија

Вредност пројекта: ЕУР 714.880

Учешће Фонда: ЕУР 500.000

Опис: Moonstone Monitoring System је  решење за предиктивну контролу квалитета које пружа комплетном фармацеутском ланцу реално време праћења и анализе производних и дистрибутивних окружења фармацеутских производа, подржавајући све захтеве за потпуном регулативном усклађеношћу.

 

Назив пројекта: CardCore - Mastering Modern Loyalty

Носилац конзорцијума: CORNERSTONE CXS

Главни партнер: Економски факултет, Универзитет у Београду

Место: Београд

Индустрија: Fintech

Вредност пројекта: ЕУР 711.260

Учешће Фонда: ЕУР 497.882

Опис: Пројекат нуди револуционарну платформу програма лојалности, која се неприметно интегрише са Андроид ОС ПОС терминалима, која користи трансакције кредитним картицама како би побољшала корисничко искуство за предузећа и клијенте. Циљ пројекта је да се предузећима обезбеди ефикасан, исплатив програм лојалности, елиминишући сложеност традиционалних система и смањујући ризик од преваре.

 

Назив пројекта: ClaimEase® Pro

Носилац конзорцијума: MM STUDIO LABS

Главни партнер: Факултет безбедности, Универзитет у Београду

Место: Београд

Индустрија: Информационо-комуникационе технологије

Вредност пројекта: ЕУР 752.166

Учешће Фонда: ЕУР 499.666

Опис: ClaimEase® Pro није само Enterprise B2B производ; то је кретање ка будућности у којој су процеси осигурања беспрекорни, персонализовани и сигурни. Овај пројекат представља значајан напредак у односу на ClaimEase®, нудећи софистицирано решење осигуравајућим компанијама да својим клијентима донесу најтачније полисе у реалном времену. ClaimEase® Pro омогућава осигуравачима да осигурају све што је потребно њиховим клијентима тако што ће израчунати најрелевантнију и најконкурентнију понуду.

 

Назив пројекта: Green Goody - Innovative Osmotic Fruit Dehydration System

Носилац конзорцијума: JR TEMPO FOODS

Главни партнер: Машински факултет, Универзитет у Крагујевцу

Место: Трстеник

Индустрија: Прехрамбена индустрија

Вредност пројекта:  ЕУР 693.536

Учешће Фонда: ЕУР 485.475

Опис: Развој иновативног система за осмотско сушење воћа уз максималну презервацију изворних карактеристика и вредности производа.

 

Назив пројекта: LVM DERMS - next gen low voltage measurement system for distributed networks

Носилац конзорцијума: HEMOTERM SMART SOLUTIONS

Главни партнер: Електротехнички Институт Никола Тесла

Место: Београд

Индустрија: Електорника

Вредност пројекта: ЕУР 753.030

Учешће Фонда: ЕУР 500.000

Опис: Иновативни ИОТ систем за мониторинг и управљање ниско-напонском дистрибутивном мрежом и дистрибуираним изворима електричне енергије, који произвођачима и дистрибутерима електричне енергије обезбеђује драстично побољшање трошковне ефикасности, оптимално планирање одржавања мрежа, смањење застоја у раду, а самим тим и повећање задовољства купаца.

 

Назив пројекта: GreenCycle - Pioneering Organic Fertilizer Solution

Носилац конзорцијума:  COMPOSTING

Главни партнер: Машински факулет, Универзитет у Нишу

Место: Смедерево

Индустрија: Заштита животне средине

Вредност пројекта: ЕУР 705.006

Учешће Фонда: ЕУР 493.504

Опис: Развој, патентирање и комерцијализација иновативне линије која претвара органски отпад у висококвалитетно органско ђубриво, нудећи одрживо решење које решава еколошке изазове, побољшава пољопривредне перформансе и промовише економску ефикасност.

 

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 26 милиона евра, од чега 16 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2019. годину (ИПА 2019) и 10 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација. Укупан износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Уговора о Директном гранту износи 20,6 милиона евра за Програм раног развоја, Програм суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/