”Куц куц” сигурна паметна брава


05.05.2021

Кренули сте на одмор, стижете до вашег одредишта у непознати град и не морате да размиљате о томе како ћете доћи до кључа смештаја који изнајмљујете. Новосадски тим инжењера у предузећу Меcatronics and more уз финансијску подршку Европске уније развија иновативно решење Куц Куц” паметну браву, која ће омогућити да једноставно, али сигурно и поуздано откључавате врата помоћу мобилног телефона и IoT технологије.

Куц куц иновативно решње намењено је путницима и власницима смештаја како би лакше размењивали кључеве. Предност модерне  технологије најновије генерације у мобилним комуникацијама је што  власник објекта у сваком тренутку има увид у употребу објекта и могућност да дозволи приступ објекту са одређеним временским трајањем. Уз помоћ инсталиране апликације власник може послати дигитални кључ који траје одређено време, кориснику објекта и обезбедити му приступ и дискрецију током коришћења. Такође, у доба глобалне пандемије, бесконтактно преузимање кључа има још више смисла.

Уређај не захтева електричну или комуникациону инфраструктуру, није потребан WIFI, никакво техничко предзнање ни додатни хардвер. Све што је неопходно налази се у самом уређају, а једино што је потребно ван њега је мобилни телефон, инсталирана апликација и покривеност мрежом мобилног оператера. Инсталација браве је могућа и у условима где је изузетно слаб сигнал, односно отежани услови (рурални предели, подруми итд). Дизајн паметне браве прилагођен је максималној сигурности и ниској потрошњи енергије  што омогућава вишемесечно коришћење једног сета батерија.

Кључна предност овог уређаја је што потпуно неинформисаном кориснику омогућава да за од 3-5 мин обичну браву претвори у паметну браву уз помоћ једног инбус кључа.

Врло напредна технологија која представља срж иновативности овог уређаја, омогућава да уколико дође до провале, насилног отварања, лупања, или било које ситуације, власник буде обавештен у реалном времену. Уређај користи енкриптовану конекцију према мобилној мрежи и не захтева било какву другу врсту конекције.

„Успели смо да развијемо два хардверска прототипа, унапредили механичке и електронске делове. Тренутно радимо на финалној, нултој  верзији која ће ући у серијску производњу. План је да ускоро добијемо прву пилот верзију од 100 корисника и кренемо са испитивањем задовољства корисника”, рекао је Горан Кнежевић, директор предузећа Меcatronics and more.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/