ИНОВАЦИЈЕ СРПСКИХ АНИМАТОРА ОСВАЈАЈУ СВЕТ


19.04.2021

Фриленсер, аниматор и супервизор анимације са преко десет година искуства у маркетингу и филмској индустрији Никола Вуловић, окупио је људе који се баве анимацијом са жељом да процес анимације подигне на много виши ниво.

Овај љубитељ анимације са својим тимом основао је предузеће Аниманистан и створио McKap - иновативни софтверски додатак за водећи 3D софтвер у индустрији виртуалних ефеката. McKap побољшава процес продукције 3D анимација за студије мале и средње величине и знатно олакшава коришћење података о снимању покрета без увећања цене продукције.

Иновативни софтверски додатак, како каже Никола, служио би искључиво за интерну употребу да није било финансијске подршке Европске уније. „Средства су нам неизмерно значила да убрзамо процес рада и да учинимо да наш производ убудуће постане доступан ширем тржишту.”

Креативан тим Аниманистан сарађује са великим бројем домаћих али и страних продукцијских студија из Пољске, Америке, Јапана. Предано и упорно раде на ширењу и уласку на нова тржишта, као и остваривању сарадње са великим именима из филмске и гејминг индустрије. Управо овај тим био задужен за анимацију у новој Нетфликсовој серији Либератор.

Motion Capture је веома корисна и брза технологија када су у питању реалистичне анимације, односно праћење и снимање покрета људског тела. Ипак, ова технологија није савршена, и често резултат долази са великим бројем грешака које је потребно уклонити, а и поновно снимање представља велики трошак.

На све приступе на које су до сада наилазили по питању едитовања Motion Capture-a, су стандардизована техничка решења и представљају непрегледну ”шуму” података. За једног аниматора то је напоран и беспотребно дуготрајан процес који утиче на његов рад, ако је уопште и изводљив.   

”Ми смо уз подршку програма Фонда за иновациону делатност направили софтверско решење које спаја Motion Capture технику са класичном техником анимације. Тиме је аниматорима омогућено да на лак и ефикасан начин обраде Motion Capture податке у процесу анимације, без увећања трошкова продукције“, закључио је Никола.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/