SMART WATERING: Дигитализација пољопривреде за веће приносе


28.08.2023

Ефикасно дигитално решење за контролу наводњавања и прихране

Иако су дигитална решења у пољопривредној производњи у Србији и даље више изузетак него правило, у последњих неколико година примећује се све већа дигитална писменост међу пољопривредним произвођачима и развој домаћих софтверских апликација које имају потенцијал да брзо промене слику производње воћа и других пољопривредних култура.

Апликација за контролу наводњавања и прихране

Лазар Јовановић, суоснивач компаније SMART WATERING SOLUTION, пре неколико година је сам засадио лешнике на имању удаљеном стотинама километара од Новог Сада, где живи. Да би олакшао свој посао, одлучио је да развије апликацију која ће му омогућити уштеду времена. Међутим, прави развој апликације почео је тек када се сусрео са другим искусним пољопривредним произвођачима који су брзо препознали потенцијал дигиталног решења и указали на то шта им заправо треба да би повећали принос и остварили уштеде.

Средствима Евроспке уније кроз Програм раног развоја Фонда за иновациону делатност, дигитално решење Лазаровог предузећа за контролу наводњавања и прихране брзо је нашло свој пут до корисника и доказало своју ефикасност.

Један од првих корисника је Александар Милић из Младеновца, који већ 15 година успешно производи боровнице. "Одмах сам разумео бенефите и већ након само годину дана коришћења апликације за наводњавање и прихрану остварио сам повећање прихода од чак 30%", каже Милић. Као пионир у производњи боровница у саксијама, сматра да је допринос апликације немерљив јер, путем сензора распоређених у пластенику, прати стање биљака и корена, влажност, електропроводљивост, киселост супстрата и дозира ђубриво. Подаци се ажурирају на сваких 15 секунди, омогућавајући му потпуну контролу над производњом чак и када није физички присутан у пластенику.

Иноватор Лазар Јовановић каже да се подршка Фонда десила у кључном моменту – ”Захваљујући Фонду, ангажовали смо научнике из Biosense института и стручњаке из Делта Аграра, који помажу да развијемо специјализоване алгоритме који ће корисницима давати препоруке за наводњавање. Надамо се да ће се сарадња са Фондом наставити, јер имамо нове идеје за развој апликације”.

Глобални тренд дигитализације пољопривреде доноси бројне предности

Дигитализација пољопривреде у Србији је још у развоју, али последњих година примећује се све већи број иницијатива и пројеката који промовишу употребу дигиталних технологија у пољопривредној производњи.

Фонд за иновациону делатност бележи све већи број апликаната који траже финансијску и стручну подршку како би развијали дигитална решења која одговарају потребама савремених пољопривредних произвођача и директно утичу на побољшање приноса, штедњу ресурса и повећање профита.

У свету, пољопривредници све више препознају значај дигиталних алата и технологија у оптимизацији производње. Коришћење сензора, бежичних мрежа, паметних система за наводњавање и софтверских апликација омогућава пољопривредницима да прате и управљају различитим аспектима производње, укључујући влажност земљишта, квалитет воде, климатске услове и употребу ресурса. Ово им пружа бољи увид у стање усева и животиња, омогућава прецизно дозирање ђубрива и пестицида, смањује губитке и оптимизује употребу воде.

Дигитализација пољопривреде има потенцијал да трансформише индустрију и допринесе одрживијој и ефикаснијој производњи хране широм света.

 

                  

 

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/