Катапулт: На корак до инвеститора


24.06.2024

Oтворен четврти јавни позив за учешће у програму акцелерације

Фонд за иновациону делатност позива све чланове стартап заједнице да се пријаве за учешће у новом јавном позиву Катапулт програма акцелерације до 10. септембра 2024. године. Као лидер у подршци убрзаног развоја стартапа, Катапулт нуди јединствену прилику за све иновативне стартапе који желе да унапреде своје пословање и освоје глобално тржиште.

Програм обезбеђује менторство и саветовање од стране искусних професионалаца, повезивање са инвеститорима, едукативне програме, размену искуства, корпоративна партнерства и значајну финансијску подршку до 300.000 евра. Катапулт је дизајниран да помогне стартапима да достигну свој пуни потенцијал и брже се позиционирају на глобалној сцени.

Четврти циклус подршке Катапулт програма омогућен је захваљујући удруженом партнерству Владе Републике Србије - Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Европске уније и Светске банке, што је додатно оснажило амбиције нашег иновационог екосистема да постане препознат и конкуретан кроз овај програм.

Покретањем Катапулт програма Србија је постала позната по растућој стартап сцени и свеприсутном ентузијазму стартап заједнице. За три године, Катапулт је остварио значајне резултате са 61 подржаним стартапом, чија је тренутна тржишна вредност 255 милиона долара. Ови стартапи су у року од годину дана од уласка у Катапулт прикупили преко 25 милиона долара приватних инвестиција. Интересовање инвеститора расте, отварајући нове могућности за финансирање и улагање у будућност иновативних стартапа.

"Оно што сматрам веома импресивним у српском стартап екосистему је висок квалитет технолошког талента и изузетни производи који се сада лансирају захваљујући Катапулт програму. Један од главних изазова са којим се овај ексосистем суочавао у прошлости је то што српски стартапи нису имали довољно искуства у глобалном скалирању бизниса, продаји и маркетингу. То се сада мења. Надам се да ћемо у будућности виђати све више српских стартапа који креирају производе за глобална тржишта", истиче Мајкл Цонга, генерални партнер у Фонду ризичног капитала Zero One Hundred, једном од водећих у Европи са представништвима у Прагу, Словачкој и на Кипру.

Пријава је доступна путем Катапулт портала, а неопходна документација налази се на интерент презентацији Фонда за иновациону делатност.

Додатна средства за реализацију четвртог јавног позива Катапулт програма обезбеђена су из буџета Републике Србије са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновaција у укупном износу од 3 милиона евра.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра. Катапулт програм је део „Пројекта акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији“, који је посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.