ИГРАЈ ЗА ЧОВЕЧАНСТВО!


18.05.2023

Уједињени под слоганом „Рестарт“ Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете су на овогодишњем Међународном сaјму технике и техничких достигнућа окупили истраживачки и приватни сектор са циљем представљања најновијих достигнућа из различитих области.

Посетиоци су имали јединствену прилику да се упознају са иновативним решењима младих предузећа која су подржана кроз Катапулт програм акцелерације и Програм паметни почетак Фонда за иновациону делатност. Такође, Фонд је са присутнима поделио резултате постигнуте у области иновација са фокусом на будуће планиране активности које се односе на свеобухватну подршку приватном и академском сектору.

Наша стартап предузећа Smart City Technologies, Cooperation Manager, Anora Technology, Divs Technology, NeuroBlast, M-rising, Terra Controlling TMD и Eco energy представили су производе и технологије која имају разноврстан спектар решења за унапређење квалитета живота.

Smart City се бави аутоматизацијом управљања градским срединама, а њихово иновативно решење претвара сваки град у паметни град. Ова технологија има потенцијал да подигне ефикасност јавних услуга, саобраћаја и енергетске потрошње.

Anora је млади стартап који је развио паметну рукавицу за слепе и слабовиде особе, мултифункционални уређај са преко 10 функција које помажу у оријентацији, препознавању боја, новчаница и много више. Овај иновативни производ има потенцијал да значајно побољша квалитет живота слепих особа.

Cooperation Manager нуди Agrines cloud платформу која омогућава бржу и бољу кооперацију међу пољопривредницима, повезујући их и олакшавајући размену информација и ресурса, што доприноси унапређењу пољопривредне индустрије.

Divs Technology је развио Moveo технолошко решење које се користи за мерење покретa. Иновативно решење пружа информације о физичкој активности и помаже корисницима да воде здравији начин живота.

NeuroBlast представља нову димензију у борби за здравије сутра. Ова технологија користи игру како би подстакла менталну активност и когнитивни развој код деце и одраслих, смањујући ризик од неуродегенеративних обољења.

M-Rising је стартап који развија софтвер за мониторинг патохистолошких лабораторија. Ова технолошка решења олакшавају анализу патолошких узорака и унапређују дијагностичке процесе, што је од велике важности за медицинске истраживаче и стручњаке.

У оквиру излагања Фонда, такође су се представила и стартап предузећа која се баве еколошки одрживим решењима у пољопривреди. Ова иновативна решења су прави пример како технологија може бити искоришћена на одржив и ефикасан начин за унапређење производње, смањење негативних утицаја на животну средину и подршку пољопривредницима у постизању већих приноса.

Eco Energy је развио Ambrozer који представља еколошки начин за сузбијање корова. Иновативни уређај користи одређену струју и фреквенцију како би уништио коров у корену, без употребе хемијских једињења. Он делује селективно, не нарушавајући раст корисних биљака или микроорганизама. Ambrozer се може монтирати на тракторе, камионе, косилице или користити као ручни уређај. Може се применити у домаћинствима, градским парковима, стакленицима, баштама, органској производњи и дуж путева.

Terra Controlling TMD пружа прецизну услугу узорковања земљишта кроз иновативни производ AgriSmart заснован на географском информационом систему и информационо-комуникационој технологији са циљем унапређења пољопривредне производње. AgriSmart омогућава прецизно узорковање земљишта, анализу његових карактеристика и пружање релевантних информација пољопривредницима. Кроз употребу ове технологије, пољопривредници могу оптимизовати употребу ђубрива и пестицида, побољшати плодност земљишта и постићи веће приносе уз мање утицаја на животну средину.