ФОНД ПОДРЖАО 12 ИНОВАТИВНИХ РЕШЕЊА ЗА СУЗБИЈАЊЕ ЕФЕКАТА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19


26.03.2020

Фонд за иновациону делатност одобрио је 53 милиона динара за финансирање 12 иновативних пројеката предузећа чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване корона вирусом. У кратком периоду биће развијено и доступно за коришћење 12 решења, попут првог српског респиратора, нове врсте заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу, кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса, мобилни пулт за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију, преносиви озонизатори за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја...

По ступању на снагу ванредног стања у Републици Србији, у понедељак 16. марта 2020. године, а на иницијативу кабинета Председнице Владе Републике Србије, Фонд за иновациону делатност је у рекордном року припремио и у уторак 17. марта објавио јавни позив.  Због неопходности брзог одговора на новонастале изазове, позив је био отворен до 24. марта 2020. године.

И поред кратког временског периода, пристигло је близу 300 предлога иновативних пројеката, што је показало висок потенцијал наших иновативних предузећа, али и значај финансијске подршке као још једне у низу мера Владе Републике Србије за сузбијање ефеката изазваних пандемијом. Имајући у виду ургентност реаговања, независна Експертска комисија Фонда је дала приоритет оним решењима за која је процењено да могу створити најрелевантнији, најбржи и стратешки важан одговор на конкретне проблеме. Развој лекова и вакцина нису били предмет овог јавног позива.

Јавни позив је био намењен малим и средњим предузећима, са већ развијеним прототиповима, производима, услугама и технологијама који могу бити скалирани у кратком временском периоду и постати доступни за примену у сузбијању последица насталих пандемијом. Износ подршке по појединачном пројекту је до 6 милиона динара.

Фонд за иновациону делатност се захваљује свима који су се у рекордно кратком року одазвали овом јавном позиву и са нама поделили и ставили на располагање идеје, решења и ресурсе за сузбијање ефеката пандемије и тиме показали спремност да брзо реагују у критичним ситуацијама. Честитамо добитницима финансирања и желимо пуно успеха у реализацији понуђених решења.

Преглед подржаних пројеката:

 

Voxellab

Назив пројекта: Rapid Supply Chain

Опис: Предузеће Voxellab нуди решење у виду система за брзо 3D штампање хитно потребних делова за машине и медицинске уређаје.

 

CCS Solutions

Назив пројекта: LifeMask

Опис: Предузеће CCS Solutions развијаће нову врсту заштитне маске са измењивим HEPA филтером за вишеструку и дугорочну употребу.

 

Metaling

Назив пројекта: UV-C dezinfekcija

Опис: Предузеће Metaling нуди палету производа за дезинфекцију просторија и предмета коришћењем ултраљубичастог зрачења.

 

SIGMA KULA

Назив пројекта: Производња дезинфекционог средства на бази натријум хипохлорита

Опис: Предузеће SIGMA KULA радиће на удвостручавању производње натријум хипохлорита као једног од најважнијих дезинфицијенаса.

 

SmartResearch

Назив пројекта: Аутоматски уређај за респирацију позитивним притиском

Опис: Предузеће SmartResearch развијаће уређај за механичку вентилацију пацијената.

 

365ADS

Назив пројекта: Aditus gate

Опис: Предузеће 365ADS нуди решење у виду кабине за дезинфекцију која је намењена употреби на јавним местима и локацијама од интереса.

 

Corten Art

Назив пројекта: Дезинфекциони тунел и дезинфекциона кабина

Опис: Предузеће Corten Art равијаће систем аеросолне дезинфекције за употребу у индустрији и хазардним срединама.

 

SKV Garant

Назив пројекта: OZON-CARE

Опис: Предузеће SKV Garant радиће на развоју преносивих озонизатора за брзу и безбедну дезинфекцију објеката од критичног значаја.

 

Advertout

Назив пројекта: Airtech med

Опис: Предузеће Advertout ће се бавити производњом вишекратних заштитних одела која се могу у потпуности дезинфиковати.

 

Hola Systems

Назив пројекта: Израда контролног пулта за превенцију ширења вируса и заразних болести

Опис: Предузеће Hola Systems нуди решење у виду мобилног пулта за бесконтактно мерење температуре и ручну дезинфекцију.

 

Heliant

Назив пројекта: HERMES COVID: Платформа за брзу размену порука у условима COVID 19 пандемије

Опис: Предузеће Heliant нуди решење у виду платформе за брзу размену порука кроз медицинске системе у кризним ситуацијама.

 

Agrounik

Назив пројекта: SURFIX - нови дезифицијенс са антивиралним деловањем

Опис: Предузеће Agrounik бавиће се развојем биолошког дезинфицијенса са антивиралним и антибактеријским дејством.