Fond dodelio 9,6 miliona evra podrške


20.03.2024

Fond za inovacionu delatnost je, nakon evaluacije prijava, odobrio finansiranje u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru prve faze IPA projekta "Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća".

Na javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede podneto je ukupno 284 prijave. Od tog broja, odobreno je finansiranje za 27 projekata preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, osam projekata etabliranih preduzeća i šest zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija. U zavisnosti od programa, inovativni projekti su podržani bespovratnim sredstvima do 120.000 evra i do 500.000 evra.

Primene odobrenih projekata obuhvataju različite oblasti, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku i zaštitu životne sredine. Inovativna preduzeća iskoristiće bespovratna sredstva za razvoj novih ili unapređenje postojećih proizvoda, usluga ili tehnologija, što će doprineti njihovom rastu i povećanju konkurentnosti. Pored primene tehničkog znanja u razvoju inovacija, njihov osnovni zadatak je da slede tržišne trendove i grade partnerske odnose sa potencijalnim investitorima.

Fond zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskom unijom, uz podršku CFCU (Sektora za finansiranje i ugovaranje programa iz sredstava EU, Ministarstvo finansija) nastavlja sa unapređenjem inovacionog okruženja Srbije. U drugoj fazi IPA projekta, obezbeđena su dodatna finansijska sredstva od 10,3 miliona evra. Javni poziv za razvoj inovacija privatnog i akademskog sektora otvoren je do 1. aprila 2024. godine.

Fond za inovacionu delatnost čestita dobitnicima finansiranja i želi uspeh u realizaciji inovativnih projekata.

 

Pregled odobrenih inovativnih projekata za finansiranje

Program ranog razvoja

SPOTTER

Naziv projekta: Spotter

Mesto: Beograd

Industrija: Razvoj softvera i aplikacija

Vrednost projekta: EUR 152.566 

Učešće Fonda: EUR 106.796

Opis: Spotter je web platforma koja pojednostavljuje koledž regrutovanje sportista, omogućavajući direktnu komunikaciju između američkih univerziteta i talentovanih sportista širom sveta, sa naprednim alatima za efikasno pronalaženje i evaluaciju talenata.

 

BIFROST BIOPLASTICS

Naziv projekta: BIFROST HEMP “OKI” POT

Mesto: Jagodina

Industrija: Zelene tehnologije

Vrednost projekta:  EUR 110.010

Učešće Fonda:  EUR 77.007

Opis: Bifrost osnažuje rasadnike i poljoprivredne proizvođače u smanjenju plastičnog otpada i zelenoj tranziciji proizvodnjom biorazgradivih "OKI" saksija za presađivanje napravljenih od industrijske konoplje.

 

HYDROCOR

Naziv projekta: OPTIMUS: Revolutionizing Water Well Rehabilitation Through Automation

Mesto: Beograd

Industrija: Hidrogeologija

Vrednost projekta: EUR 130.875

Učešće Fonda: EUR 90.875

Opis: Optimus je inovativno rešenje stvoreno sa ciljem da poboljša efikasnost i bezbednost procesa regeneracije bunara za vodu. Novi je način tretiranja bunara za vodu koji objedinjuje sopstvenu metodu sa automatizacijom samog procesa. Optimus skraćuje ciklus regeneracije bunara za vodu sa sedam na tri dana, smanjuje potrebu za ljudskom intervencijom i nudi značajne uštede troškova smanjenjem radne snage i oprativnih zastoja.

 

VELES SENSE

Naziv projekta: PlantYsense

Mesto: Beograd

Industrija: Precizna poljoprivreda

Vrednost projekta: EUR 120.092

Učešće Fonda: EUR 84.062

Opis: Veles Sense razvija PlantYsense softver za ranu detekciju bolesti vinove loze koristeći veštačku inteligenciju i tehnike obrade slike. PlantYsense omogućava vinogradarima da otkriju bolesti u svom vinogradu pre nego što one postanu vidljive golim okom, uz značajne uštede, predvidljivije poslovanje i duži period za tretman ugroženih čokota.

 

BRAND SOCIAL VALUE

Naziv projekta: Brand Social Value (BSV): Revolutionizing Branding and Social Media Strategies with AI- Powered Analytics

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: 172.000 

Učešće Fonda: 120.000

Opis: Brand Social Value je platforma koja koristi veštačku inteligenciju i omogućava korisnicima kreiranje i analizu brend persone i marketing strategije na društvenim mrežama. Takođe, omogućava testiranje reakcija na marketinški sadržaj za različite segmente korisnika pre njegovog objavljivanja.

 

FUZZY CONCEPT

Naziv projekta: Yield Hunter MVP

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 166.905

Učešće Fonda: EUR116.755

Opis: Yield Hunter obezbeđuje povećanu efikasnost, performanse, uštedu, sigurnost i udobnost ručne berbe voća korišćenjem veštačke inteligencije i nosive tehnologije.

 

AI TECH

Naziv projekta: Appcraft AI

Mesto: Beograd

Industrija: Veštačka inteligencija

Vrednost projekta: EUR 171.418

Učešće Fonda:  EUR 119.992

Opis: Appcraft AI je softver koji omogućava malim biznisima i preduzenticima da sami naprave svoje web aplikacije koje koriste generativnu veštačku inteligenciju bez potrebe za kodiranjem.

 

SPAWN SOLUTIONS          

Naziv projekta: Wafian

Mesto: Novi Sad

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije/Blokčejn

Vrednost projekta: EUR 154.732

Učešće Fonda: EUR 108.312

Opis: Wafian je inovativno softversko rešenje za industriju live događaja, koje koristi NFT-ove i blokčejn kako bi eliminisalo prevaru sa ulaznicama, revolucionarisalo monetizaciju korisničkih podataka putem nagrada, i proširilo tržišni doseg za organizatore, izvođače i sponzore.

 

OSOI

Naziv projekta: OSOI – One Source of Information

Mesto: Novi Sad

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta:  EUR 171.800

Učešće Fonda:  EUR 120.000

Opis: OSOI je sveobuhvatni softver za graditelje, kreiran da premosti komunikacijski i operativni jaz između kancelarijskih i terenskih timova, nudeći jedan izvor informacija, pojednostavljenu komunikaciju i efikasniji timski rad.

 

WRANGTECH

Nazivprojekta: Retrievable Check Valve

Mesto: Novi Sad

Industrija: Proizvodnja nafte i gasa

Vrednostprojekta: EUR 171.270

Učešće Fonda: EUR 119.010

Opis: Patentno rešenje problema sliva fluida namenjeno proizvodnji nafte i gasa, sa ciljem ostvarivanja benefita ekvivalentnih potencijalnim gubicima u proizvodnji i eliminacije skupih remonta bušotina opasnih po zdravlje i okolinu.

 

DEEP NETTS TECHNOLOGIES

Naziv projekta: Advanced Development Platform for Applied Artificial Intelligence

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta:  EUR 114.000

Učešće Fonda:  EUR 79.800

Opis: Deep Netts je razvojna platforma za veštačku inteligenciju koja značajno ubrzava i pojednostavljuje razvoj rešenja zasnovanih na veštačkoj inteligenciji i njihovu integraciju u softverske proizvode. Korišćenje Deep Netts razvojne platforme omogućava veću produktivnost u razvoju softvera saveštačkom inteligencijom, niže ukupne troškove i smanjenje rizika u uvođenju inovacija zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

 

SENSEI LUXURY PERFUMES

Naziv projekta: SENSEi ECO

Mesto: Beograd

Industrija: Hemijska industrija

Vrednost projekta: EUR 155.480

Učešće Fonda: EUR 108.013

Opis: SENSEi ECO je razvio inovativan osveživač vazduha napravljen od plute i eteričnih ulja, prirodnih održivih i biorazgradivih materijala, dizajniranog da smanji negativan uticaj na okolinu.

 

ANT WELD CLEANER

Naziv projekta: Ant Weld Cleaner

Mesto: Niš

Industrija: Prerađivačka industrija

Vrednost projekta: EUR 114.955

Učešće Fonda:  EUR 78.955

Opis:  Ant Weld Cleaner je mašina za elektrohemijsko čišćenje, blistavo poliranje i zaštitu od korozije, čime ubrzava proces rada, smanjuje troškove proizvodnje i povećava produktivnost – zahvaljujući inovativnoj tehnologiji Intelligent Surface Sensing. Prilagođena je širokom spektru industrija, od automobilske do farmaceutske i prehrambene.

 

DIGITALLEATHER

Naziv projekta: Quality Control Workstation for Industrial Leather Hides Using AI

Mesto: Kragujevac

Industrija: Industrija kože

Vrednost projekta: EUR 161.755

Učešće Fonda: EUR 113.242

Opis: Kompanija Digitalleather razvija prototip FHP1-25 tehničkog rešenja za otkrivanje defekata na industrijskoj koži u cilju optimizacije iskorišćenja celih  industrijskih koža u procesu proizvodnje predmeta od kože.

 

DIRAKO

Naziv projekta: RapidUp

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 173.770

Učešće Fonda: EUR 120.000

Opis: RapidUp, cloud SaaS rešenje bazirano na veštačkoj inteligenciji, brzo generiše obimnu projektnu i tehničku dokumentaciju maksimalno iskorišćavajući postojeći sadržaj sa različitih izvora. Ova inovativna platforma pojednostavljuje i ubrzava kreiranje tehničke i projektne dokumenatacije, pružajući korisnicima efikasno i optimizovano rešenje.

 

DREAM BEYOND DREAM

Nazivprojekta: Be kind, rewind

Mesto: Beograd

Industrija: Industrija video igara

Vrednostprojekta: EUR 170.540

UčešćeFonda: EUR 119.340

Opis: Be kind, rewind, je online desktop i mobilna društvena igra (Board Game), zasnovana na nostalgičnoj estetici osamdesetih godina, koja poput legendarnog automobila DeLorean iz filma "Povratak u budućnost" transportuje igrače u najupečatljiviju dekadu u istoriji pop kulture. Inovativno rešenje je video igra sa jedinstvenim strateškim i ekonomskim sistemom, koja umanjuje jaz između fizičkog i digitalnog sveta kako bi se stvorilo superiorno iskustvo u nezavisnoj industriji video i društvenih igara. 

 

PROMOGATION

Naziv projekta: Promogation MVP to market

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 113.000 

Učešće Fonda: EUR 79.000

Opis: Promogation tim razvija digitalni alat za marketing na osnovu lokacije u maloprodajnim objektima, koji nudi preciznu analitiku performansi reklama i podatke o ponašanju kupaca, dok istovremeno unapređuje iskustvo u supermarketima i zadovoljstvo.

 

AGRAS

Naziv projekta: Development of Innovative Fruit Harvester

Mesto: Kragujevac

Industrija: Poljoprivreda

Vrednost projekta: EUR 169.950

Učešće Fonda: EUR 118.965

Opis: Berač voća zasnovan na tresaču i sakupljaču voća, uz značajne inovacije, koji malim i srednjim proizvođačima voća omogućava da uberu drastično brže, lakše i profitabilnije, uz minimalna inicijalna ulaganja i minimalne operativne troškove.

 

SMART VENDING MACHINE

Naziv projekta: LeanOn: All-in-one solution for online personal trainers and fitness brands

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 187.000

Učešće Fonda: EUR 120.000

Opis: LeanOn je „no code“ fitnes app bilder koji omogućava personalnim trenerima i fitnes brendovima da u roku od samo nekoliko dana kreiraju svoje personalizovane mobilne aplikacije, koje će im omogućiti da rapidno povećaju bazu postojećih klijenata i da samim tim oprihoduju sopstveno znanje i stručnost kroz posebno personalizovano korisničko iskustvo.

 

HIGH VOLTAGE INNOVATIONS

Naziv projekta: Development of Instrument Transformer Sense

Mesto: Beograd

Industrija: Energetski sektor

Vrednost projekta: EUR 170.964

Učešće Fonda: EUR 119.599

Opis: Merni sistem za visokonaponsko brzo testiranje metroloških karakteristika mernih transformatora u realnim pogonskim uslovima pod naponom.

 

FARMERS ASSISTANCE PLATFORM 

Naziv projekta: Farmers Assistance Platform (F.A.P.)

Mesto: Aleksinac

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 147.460

Učešće Fonda: EUR 103.222

Opis: F.A.P. je softver (Mob App) za preciznu detekciju biljnih bolesti i insekata sa preporukom za rešenje problema u vidu koji pesticid i kada primeniti.

 

DIGITAL ASSET TECHNOLOGIES

Naziv projekta: Strategies via API

Mesto: Beograd

Industrija: Fintech

Vrednost projekta: EUR 172.520

Učešće Fonda: EUR 120.000

Opis: U okviru projekta Strategies via API cilj startapa je da ponude svoje investicione strategije putem API-ja drugim kripto investictionim platformama.

 

FLAT HILL GAMES

Naziv projekta: MusicGuru

Mesto: Vršac

Industrija: Video igre

Vrednost projekta: EUR 116.100

Učešće Fonda:  EUR 79.100

Opis: MUSIC GURU je virtuelni svet napravljen za sve ljubitelje muzike u kome mogu da sviraju svoje omiljene pesme na različitim instrumentima, pojedinačno ili sa svojim prijateljima pred publikom, da uče od drugih ili drže predavanja, ili samo da se druže u virtuelnom okruženju.

 

SENSE AND DRIVE

Naziv projekta: Power Electronics Research Kit (PERK)

Mesto: Beograd

Industrija: Energetska elektronika

Vrednost projekta: EUR 171.450

Učešće Fonda: EUR 118.950

Opis: PERK je modularna platforma za razvoj proizvoda u oblasti energetske elektronike. Cilj je da velikim i malim kompanijama uštedi novac i vreme u procesu razvoja hardvera.

 

SIMPLE AND SMART

Naziv projekta: DigiPro MES

Mesto: Čačak

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 185.000

Učešće Fonda: EUR 120.000

Opis: Projekat je fokusiran na dalji razvoj DigiPro MES rešenja. DigiPro MES je rešenje zasnovano na Industriji 4.0, namenjeno unapređenju efikasnosti proizvodnih sistema malih i srednjih preduzeća kroz monitoring i upravljanje proizvodnim resursima u realnom vremenu.

 

SOULTRONIC INTERNATIONAL

Naziv projekta: Wearable Flexible Electrostatic Clutch for haptic feedback

Mesto: Beograd

Industrija: Biomedicinski inžinjering

Vrednost projekta: EUR 176.800

Učešće Fonda: EUR 118.800

Opis: Razvoj haptičke rukavice za aktivnu povratnu informaciju sile u VR interakcijama, na osnovu principa elektrostatičkog kvačila, implementiranog preko štampane fleksibilne elektronike.

 

SAFETY REAL TIME

Naziv projekta: Safety real time

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 173.000

Učešće Fonda: EUR 120.000

Opis: Safety real time je softversko rešenje iz oblasti bezbednosti i odrzavanja flota vozila u transportnoj industriji. Rešenje pomaže kompanijama da usaglase sve procese kako bi svako pojedinačno vozilo ispunjavalo sve bezbedonosne norme i time daje doprinos smanjenju nesreća na putu.

 

Program sufinansiranja inovacija

FPM AGROMEHANIKA

Naziv projekta: DKK 260/6 Innovative Wide-range Combined Rotary Mower

Mesto: Boljevac

Industrija: Proizvodnja mašina za poljoprivredu i šumarstvo

Vrednost projekta:  EUR 1.010.338

Učešće Fonda:  EUR 500.000

Opis: Inovativna širokozahvatna kombinovana rotaciona kosačica FPM DKK 260/6 je namenjena za košenje na neravnim i blatnjavim terenima sa automatizovanim hidrauličnim amortizerom koji daje mogućnost prilagođavanja izrazito neravnom  terenu uz ugradnju mehanizma za dodatno kondicioniranje i drobljenje trave radi dodatnog ubrzanja sušenja pokošene trave.

 

ALATNICA BAROVIC INTERNATIONAL

Naziv projekta: Rotary servo punch press

Mesto: Obrenovac 

Industrija: Proizvodnja masina za obradu lima

Vrednost projekta: EUR 793.334

Učešće Fonda: EUR 476.600

Opis: Konstrukcija inovativne rotacione punch prese velike energetske efikasnosti za perforaciju lima rotacionim nožem. Ova presa ima daleko veći performans i uštedu električne energije u odnosu na standardne hidraulične prese.

 

NETCOM SYSTEM

Naziv projekta: SUMA – superior logistics software for agricultural trade goods

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 695.700

Učešće Fonda: EUR 486.775

Opis: SUMA je digitalna logistička platforma poboljšana veštačkom inteligencijom koja pomaže kompanijama u lancu trgovine poljoprivrednim proizvodima da donesu pravovremene odluke, maksimiziraju produktivnost i povećaju prihod.

 

POPADIĆ KOMERC

Naziv projekta: Buckwheat Max (BWM)

Mesto: Kragujevac

Industrija: Bezbednost hrane

Vrednost projekta: EUR 678.880

Učešće Fonda: EUR 475.216

Opis: BWM je proizvodna linija koja korišćenjem posebno dizajniranih alata sa visokom preciznošću omogućava odvajanje zrna heljde od stranih primesa koje su najčešće toksične i na taj način obezbeđuje izuzetno zdrav proizvod bez glutena sa bogatim nutritivnim vrednostima.

 

AKO MED

Naziv projekta: Surgical Super-Elastic (SE) Needle

Mesto: Beograd

Industrija: Proizvodnja medicinskih sredstava

Vrednost projekta: EUR 600.371

Učešće Fonda: EUR 419.570

Opis: SE Needle je inovativna hirurška super elastična (SE) nelomljiva medicinska igla sa memorijskim efektom, napravljena od specijalnog materijala, nitinola (metalna legura nikla i titanijuma), namenjena za različite operacije gde se koriste laparoskopske metode.

 

EGZAKTA

Naziv projekta: AI Powered Consultants Knowledge Hub

Mesto: Beograd

Industrija: Menadžment i IT konsalting

Vrednost projekta: EUR 639.000

Učešće Fonda: EUR 426.855

Opis: AI Powered Consultants Knowledge Hub je dizajniran da transformiše konsalting industriju tako što se bavi jedinstvenim izazovima malih i butik konsultantskih firmi, primenjujući napredne AI modele za kreiranje prilagođenih konsultantskih dokumenata i integraciju alata za produktivnost radi optimizacije poslovnih procesa.

 

SCORPION ABRASIVE

Naziv projekta: Scorpion Edge Discs

Mesto: Stara Pazova

Industrija: Proizvodnja abrazivnih proizvoda

Vrednost projekta: EUR 718.840

Učešće Fonda: EUR 500.000

Opis: Razvoj inovativne proizvodne linije visokog kvaliteta, visoke izdržljivosti za nenadmašivu preciznost i performans.

 

TEHNOEXPORT

Naziv projekta: Termomax HVAC system

Mesto: Inđija

Industrija: Proizvodnja sistema za ventilaciju i klimatizaciju

Vrednost projekta: EUR 833.414

Učešće Fonda: EUR 500.000

Opis: Razvoj inovativnog Termomax ventilacionog sistema sa integrisanom izolacijom od 75mm debljine, unikatnog sastava koji je u skladu sa EU energetskim, bezbednosnim i ekološkim standardima, sa specijalizovanom tehnologijom pakovanja za bezbedan transport i skladištenje.

 

Program saradnje nauke i privrede

Naziv projekta: Moonstone Monitoring System

Nosilac konzorcijuma: LABORATORIJA

Glavni partner: Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Mesto: Beograd

Industrija: Farmaceutska industrija

Vrednost projekta: EUR 714.880

Učešće Fonda: EUR 500.000

Opis: Moonstone Monitoring System je  rešenje za prediktivnu kontrolu kvaliteta koje pruža kompletnom farmaceutskom lancu realno vreme praćenja i analize proizvodnih i distributivnih okruženja farmaceutskih proizvoda, podržavajući sve zahteve za potpunom regulativnom usklađenošću.

 

Naziv projekta: CardCore - Mastering Modern Loyalty

Nosilac konzorcijuma: CORNERSTONE CXS

Glavni partner: Ekonomski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Mesto: Beograd

Industrija: Fintech

Vrednost projekta: EUR 711.260

Učešće Fonda: EUR 497.882

Opis: Projekat nudi revolucionarnu platformu programa lojalnosti, koja se neprimetno integriše sa Android OS POS terminalima, koja koristi transakcije kreditnim karticama kako bi poboljšala korisničko iskustvo za preduzeća i klijente. Cilj projekta je da se preduzećima obezbedi efikasan, isplativ program lojalnosti, eliminišući složenost tradicionalnih sistema i smanjujući rizik od prevare.

 

Naziv projekta: ClaimEase® Pro

Nosilac konzorcijuma: MM STUDIO LABS

Glavni partner: Fakultet bezbednosti, Univerzitet u Beogradu

Mesto: Beograd

Industrija: Informaciono-komunikacione tehnologije

Vrednost projekta: EUR 752.166

Učešće Fonda: EUR 499.666

Opis: ClaimEase® Pro nije samo Enterprise B2B proizvod; to je kretanje ka budućnosti u kojoj su procesi osiguranja besprekorni, personalizovani i sigurni. Ovaj projekat predstavlja značajan napredak u odnosu na ClaimEase®, nudeći sofisticirano rešenje osiguravajućim kompanijama da svojim klijentima donesu najtačnije polise u realnom vremenu. ClaimEase® Pro omogućava osiguravačima da osiguraju sve što je potrebno njihovim klijentima tako što će izračunati najrelevantniju i najkonkurentniju ponudu.

 

Naziv projekta: Green Goody - Innovative Osmotic Fruit Dehydration System

Nosilac konzorcijuma: JR TEMPO FOODS

Glavni partner: Mašinski fakultet, Univerzitet u Kragujevcu

Mesto: Trstenik

Industrija: Prehrambena industrija

Vrednost projekta:  EUR 693.536

Učešće Fonda: EUR 485.475

Opis: Razvoj inovativnog sistema za osmotsko sušenje voća uz maksimalnu prezervaciju izvornih karakteristika i vrednosti proizvoda.

 

Naziv projekta: LVM DERMS - next gen low voltage measurement system for distributed networks

Nosilac konzorcijuma: HEMOTERM SMART SOLUTIONS

Glavni partner: Elektrotehnički Institut Nikola Tesla

Mesto: Beograd

Industrija: Elektornika

Vrednost projekta: EUR 753.030

Učešće Fonda: EUR 500.000

Opis: Inovativni IOT sistem za monitoring i upravljanje nisko-naponskom distributivnom mrežom i distribuiranim izvorima električne energije, koji proizvođačima i distributerima električne energije obezbeđuje drastično poboljšanje troškovne efikasnosti, optimalno planiranje održavanja mreža, smanjenje zastoja u radu, a samim tim i povećanje zadovoljstva kupaca.

 

Naziv projekta: GreenCycle - Pioneering Organic Fertilizer Solution

Nosilac konzorcijuma:  COMPOSTING

Glavni partner: Mašinski fakulet, Univerzitet u Nišu

Mesto: Smederevo

Industrija: Zaštita životne sredine

Vrednost projekta: EUR 705.006

Učešće Fonda: EUR 493.504

Opis: Razvoj, patentiranje i komercijalizacija inovativne linije koja pretvara organski otpad u visokokvalitetno organsko đubrivo, nudeći održivo rešenje koje rešava ekološke izazove, poboljšava poljoprivredne performanse i promoviše ekonomsku efikasnost.

 

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 26 miliona evra, od čega 16 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2019. godinu (IPA 2019) i 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ukupan iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20,6 miliona evra za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/