ПРВИ СРПСКИ АКЦЕЛЕРАТОР: КАТАПУЛТ


01.03.2022

                

Катапулт програм Фонда за иновациону делатност, први акцелератор у Србији који младим предузећима обезбеђује интензивно, тромесечно менторство и повезивање са инвеститорима, одабрао је првих 19 иновативних стартапа који ће учествовати у програму.

Од краја марта до краја јуна ова предузећа, изабрана након конкурентног процеса евалуације, имаће прилику да унапреде своје пословање и стекну нове вештине за привлачење приватних инвестиција. Катапулт учесницима је, поред менторства, на располагању и финансијска подршка у виду бесповратних средстава од 20.000 евра (за Ideation категорију предузећа) до 50.000 евра (за Scale-up категорију предузећа).

Додатно, стартаповима који обезбеде квалификовану инвестицију у року од девет месеци од завршетка акцелерације, на располагању је финансијска подршка до 300.000 евра.

Више од 30 искусних међународних и локаних експерата кроз специфичне обуке прилагођене сваком учеснику, активно ће сарађивати са младим тимовима. Катапулт  умрежавања и тренинзи ће помагати учесницима у идентификацији потенцијалних  инвестиционих партнера. Наши полазници и након завршетка програма акцелерације остају део заједнице Катапулт.

Захваљујући чврстом партнерству Владе Републике Србије, Светске банке и Европске уније, кроз заједничка улагања, иновативном предузетништву у Србији обезбеђена је подршка за развој иновација. Нови програм акцелерације Катапулт додатно ће оснажити нашу стартап заједницу да се позиционира на глобалном тржишту и на тај начин допринесе расту и конкурентности српске економије.

Комисија за селецекцију одабрала је најквалитетније тимове од 148 иновативних предузећа оријентисаних на раст који су се пријавили за Катапулт. Одабрани стартапи  долазе у највећем броју из Београда и Новог Сада, претежно из области  информационо-комуникационих технологија.

Средства за реализацију Катапулт програма обезбеђeна су на основу заједничког улагања Републике Србије (Министарство просвете, науке и технолошког развоја) кроз зајам и техничку подршку Светске банке у износу од 7,7 милиона евра и бесповратне финансијске подршке Европске уније у износу од 10 милиона евра. Катапулт програм је део „Пројекта акцелерације иновација и подстицање раста предузетништва у Републици Србији“, који је посвећен јачању иновативног предузетништва и научних истраживања.

 

Преглед одабраних предузећа за учешће у програму акцелерације Катапулт

 

Предузеће: AMG ChemTech Solutions

Место: Београд

Индустрија: Нови индустријски дизајн и процеси

Категорија: Ideation

AMG ChemTech Solutions је фокусиран на проналажење иновативних решења за проблемe у индустријским процесима, као и развој нових технолошких процеса заснованих на примени микроталасне и хидродинамичке кавитације.

 

Предузеће: EasyPass

Место: Београд

Индустрија: Едукација и е-обука

Категорија: Ideation

EasyPass је иновативна платформа која омогућава студентима да пронађу предаваче за било који предмет и резервишу приватне часове у само неколико кликова.

 

ПредузећеStock Studio

Место: Београд

Индустрија: ИКТ решења за креативну аудио-визуелну продукцију

Категорија: Ideation

Stock Studio развија Hive5 - SaaS решење које професионалним фотографима пружа бенефит приликом коришћења дигиталног система за управљање имовином по цени складиштења на Cloud-u.

 

ПредузећеMily Technologies

Место: Београд

Индустрија: Аналитика

Категорија: Ideation

Стартап Mily Technologies обезбеђује софтверске производе и услуге за оптимизацију процеса испоруке. Њихова платформа за анализу испоруке помаже компанијама да приликом испоруке пакета открију неефикасности, анализирају учинак и донесу боље одлуке.

 

ПредузећеNeuroBlast

Место: Београд

Индустрија: Индустрија 4.0

Категорија: Ideation

NeuroBlast је нови мултисензорски пострехабилитациони уређај за индивидуалну континуирану употребу у лечењу неуродегенеративних болести.

 

ПредузећеNinox

Место: Београд

Индустрија: Нова решења за побољшање квалитета живота

Категорија: Scale-Up

Стартап Ninox има за циљ да створи наредни корак у еволуцији офталмолошке неге развојем наочара са аутофокусирањем за особе са пресбиопијом.

 

ПредузећеSmartivize

Место: Нови Сад

Индустрија: ИКТ

Категорија: Scale-Up

Smartivize омогућава компанијама да сазнају понашење купаца.

 

ПредузећеWarEden

Место: Београд

Индустрија: Blockchain

Категорија: Ideation

WarEden  повезује традиционалне игре са blockchain технологијом и NFT/крипто-финансијским екосистемом у циљу стварања независне економије игара у којој играчи могу зарађивати новац док играју игру из забаве.

 

ПредузећеAbstract

Место: Београд

Индустрија: Сајбер безбедност

Категорија: Scale-Up

Стартуп Abstract развија Seif, B2B платформу за сајбер безбедност подржану вештачком интелигенцијом која смањује сајбер ризик на минимум, обезбеђујући континуирану процену свих средстава, било да се ради о људским, хардверским, дигиталним или другим старнама.

 

ПредузећеAlt Labs

Место: Београд

Индустрија: Blockchain

Категорија: Scale-Up

Стартап Alt Labs креира алате који помажу оператерима центара података да лакше приступају web3 мрежама.

 

ПредузећеB2Bee

Место: Београд

Индустрија: ИКТ

Категорија: Scale-Up

B2Bee је развио моћну платформу за прикупљање и обраду података у вези са продајом робе.

 

ПредузећеBlinking

Место: Београд

Индустрија: ИКТ

Категорија: Scale-Up

Blinking омогућава компанијама да раде у потпуности на online идентификацији, верификацији и укључивању својих клијената на даљину.

 

ПредузећеJoberty Technologies

Место: Београд

Индустрија: 

Категорија: Scale-Up

Joberty је заједница за програмере. Уз помоћ заједнице програмери имају лакши приступ компанијама за проналажење технолошких послова.

 

ПредузећеKredium

Место: Београд

Индустрија: FinTech

Категорија: Scale-Up

Kredium је међународна платформа за хипотеке и некретнине где се могу наћи све локалне, иностране и прекограничне хипотеке.

 

ПредузећеLeadDelta

Место: Београд

Индустрија: ИКТ

Категорија: Ideation

LeadDelta је менаџер друштвеног капитала, креиран за дигиталне професионалце и предузетнике.

 

ПредузећеAuto Parts Online

Место: Београд

Индустрија: Е - трговина

Категорија: Scale-Up

Auto Parts Online је online продавница са једноставном куповином нових ауто делова.

 

ПредузећеA Productions

Место: Београд

Индустрија: Машинство

Категорија: Ideation

A Productions је технолошка компанија за обраду природног језика (NLP) AI i ML која помаже компанијама да побољшају ефикасност и решавају проблеме пружањем супериорних NLP решења.

 

ПредузећеTapni

Место: Нови Сад

Индустрија: Дигитализација

Категорија: Scale-Up

Стартап Tapni развија иновативне визит карте нове генерације коришћењем NFC технологије. Иновативно решење омогућава појединцима да деле своје приватне информације на модеран, бесконтактан и одржив начин.

 

ПредузећеUrbiGo

Место: Београд

Индустрија: Internet of Things

Категорија: Scale-Up

UrbiGo доноси бенефите урбаног баштованства становницима градова, креирајући мрежу паметних, аутоматизованих башти и напредне алгоритме који узгајају биљке.