Министарка Беговић пружила подршку новим Катапулт полазницима


13.03.2023

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић посетила је Фонд за иновациону делатност поводом почетка програма акцелерације Катапулт за учесникe другог циклуса. Овом приликом, нови полазници Катапулт програма упознали су се са процедурама програма у циљу што успешнијег учешћа у акцелерацији.

„Катапулт је партнерски програм Владе Републике Србије, Светске банке и Европске уније, у оквиру којег је за други циклус обезбеђено 750 000 евра бесповратних средстава за подршку стартап екосистема у Србији“, захвална на подршци овом приликом др Јелена Беговић је у свом обраћању медијима и стартапима навела: „Програм акцелерације је током свог другог јавног позива изнедрио чак 21 стартап, који ће добити прилику да се даље усаврши, напредује и што је најважније привуче инвестиције како би себи осигурали даљи напредак. Од покретања Катапулт програма подржано је 40 иновативних стартап компанија. Додатна вредност Катапулт програма акцелерације је могућност да проширимо и децентрализујемо подршку, па тако данас имамо стартапе који не долазе само из Београда, већ и из Новог Сада, Лознице и Нове Пазове.“

Министарка је током обраћања стартаповима истакла значај промоције Катапулт програма у Србији, како бисмо током наредног позива имали што већи одзив стартап компанија.

„Стартап екосистеми су важан покретач економског раста и иновација и играју кључну улогу у стварању радних места, увођењу нових производа и услуга и чињењу економија конкурентнијим на глобалној сцени, а и постају носиоци локалног и глобалног технолошког развоја“, рекла је др Беговић закључивши да је веза између науке и стартап екосистема кључна за покретање развоја иновација које утичу на економски раст, као и за развој науке и трансфер научних открића на тржиште односно материјализацију научних идеја и решења.

Новим полазницима Катапулт програма обратио се и директор Фонда др Иван Ракоњац, који је у уводном обраћању истакао значај учешћа у акцелерацији: „Идеја је да кроз Катапулт, поред подршке коју иначе можете да добијете путем Фонда за иновациону делатност, практично унапредите своје вештине и припремите се за сурово глобално тржиште предузетничког капитала које вас очекује.“